KULTUR Bjuvsnytt byggs steg för steg och nu är det dags att införa ett traditionellt inslag i såväl tidnings- som kultursammanhang - bokrescensioner.
Premiären begås med boken Från man till människa. Mycket nöje!
Från man till människa
Författare: Vesna Maldaner, Claes Schmidt
Redaktör: Mikael Frohm
Utgiven:2012-11
ISBN: 9789198067804
Förlag: Baba Books förlag
Antal sidor: 272 sidor
Är det mer än jag som kommer ihåg löpsedlarna som skrek ut ”Malmös nöjeskung: Jag är transvestit”?
Det har gått några år sedan Sara Lund blev en offentlig person.
Fram till dess hade Sara gömt sig inne i Claes Schmidt. Det var få som visste att Sara fanns.
I boken “Från man till människa” berättar Claes/Sara sin historia. Författaren Vesna Maldaner kallar den här boken en bioroman.
Det fanns en liten pojke som varken kände sig som pojke eller flicka. Det var en osäker liten pojke som då hade behövt ett alternativ till sitt eget kön än de vedertagna.
Claes var en pojke som i hemlighet klädde sig i systrarnas klänningar. Han kände sig ensam och annorlunda under uppväxten och hade då och då själmordstankar.
Det kostade på för en ung man att spela en machoroll och bli vald till årets soldat på regementet och samtidigt gå in i en mer kvinnlig identitet.
Det fanns en ständig rädsla att bli påkommen, att bli skambelagd och bli avvisad.
Jag kan lätt föreställa mig det där dubbla.
Det att längta så starkt efter något och samtidigt vara rädd, ja livrädd, för att någon ska upptäcka detta något.
Jag tror att många kan känna igen sig i Claes och Saras berättelse och vi har väl alla våra egna rädslor och vår egen skam som vi bär med oss.
Jag sträckläste boken! Den är skriven som en dialog mellan Claes och Sara. Den handlar i mångt och mycket om vår rätt att vara oss själva till hundra procent, om vår rätt att vara människor och vår rätt att slippa kategoriseras. Vi är många som inte känner oss hemma i de traditionella facken.
Boken får läsaren att tänka på hur man klassificerar människor och varför vi så ofta utgår ifrån var människor har mellan benen. Sitter inte könet i huvudet? För det andra, det vi döljer med kalsonger och trosor är väl bara ett fortplantningsorgan?
I boken “Från man till människa” får du en berättelse om hur Claes vågade göra Sara till en del av sitt liv och även göra Sara till en offentlig person.
Men det viktigaste med boken är att den lyfter fram allas rätt att få vara den person man vill vara.
Jag skulle kunna säga att Claes Schmidt genom Sara Lund har gett transvestismen ett ansikte!
Du som väljer att läsa boken kommer att få både aha-upplevelser och tankar om vilka rädslor och fördomar du bär med dig. Du får också en chans att ompröva dina värderingar som du kanske burit omkring på hela livet, fram tills nu.
Ess-O
Transvestiter
En transvestit känner ett starkt behov och mår bra av att klä sig i ett annat köns kläder och attribut, i detta ligger i en önskan att få uttrycka en del av sin personlighet som inte enbart kan rymmas inom det biologiska könets ramar.
Vissa transvestiter har en klar identitet som det kön de har biologiskt men det finns också andra som, som omklädda, har en stark känsla av att tillhöra det motsatta könet. Vilket namn en använder och vilket pronomen en känner sig bekväm med kan vara olika beroende på vilken klädsel en har den dagen, medan det för andra inte förändrar sig.
Känslan av att ha en dubbel, antingen både manlig och kvinnlig, ingendera eller ett tredje kön kan också finnas, antingen alltid, tidvis eller bara som omklädd. Hur ofta man klär om och i hur stor utsträckning varierar. Det finns transvestiter som är födda både som kvinnor och som män.
Transvestiter har oftast ingen önskan att förändra sin kropp eller sitt juridiska kön, även om det ibland händer att personer som varit transvestiter inser att de skulle vilja tillhöra det motsatta könet fullt ut och vill genomgå en könskorrigerande process.
Källa: RFSU