Utflykten till Stenestads julmarknad resulterade bland anant i två fina sillfat och en givande stund med nyvunna vänner i Mormors bod och kaffestuga.
 
BJUV-STENESTAD Trots regn, kyla och rusk tog jag och några kollegor på lördagen en avstickare till en mysig liten ort utanför 50-skyltarna – Stenestad. Där det just nu är marknad i dagarna två. Och loppis.

Bygatan har idag i stort sett samma utformning som när byn skapades på 1400-talet. På byns högsta punkt ligger den gamla vitkalkade kyrkan med en grund från 1100-talet. Den kan ha byggts av personer som blev lediga när Lunds domkyrka var klar, läser vi på Hembygdsföreningens hemsida. Kyrkan byggdes om och till vartefter man fick råd. Tornet byggdes 1848, av professor C G Brunius, så att kyrkan skulle få ”ett riktigt medeltida utseende”.

Alldeles nedanför kyrkan, på torget, börjar marknadsstånden ringla sig ner längs backens högra sida på Bygatan. Förbi loppisarna på vänster sida, vidare längs Mormors bod och kaffestuga och vidare till Hembygdgården. Men vid T-korset är det dags att vända om för efter det finns inga stånd utan bara hus och villor.
 
Ett hus är av särskilt intresse för oss – f.d. Lambreus Affär, till höger i vägkorset sett från kyrkan. Familjen Lambreus har drivit affär i Stenestad under 70 år. Här fanns ända in i våra dagar en riktig lanthandel med både mat, keramik från Krika och mycket, mycket annat. Hembygdsföreningen har fått en del inventarier från både den affären och ytterligare en som funnits i byn.

Dagens fynd
Först blev det ett par amaryllislökar. Sedan studerade jag och fotografen handsnickrade fågelholkar – där ingen var den andre lik. Medan vi beundrade de olika stilarna försågs vi med hembakat knäckebröd med smör.

Mellan borden med hemgjord sylt, ålar och lotteri, stickade raggsockor m.m. fanns mycket fina fårskinn till salu. En hantverkare från Bonnarp sålde halsdukar i en egen både exklusiv och rustik stil i kombinationen siden och tovad ull.

Vi fastnade för en skärbräda i björk. Träet är så vackert i sig att det nästan är synd att skära på brädan.

Snart slank också en liten påse hemgjorda chokladbollar ner i kassen innan vi korsade vägen och gick på loppis. Köttboden passerade vi på vägen.

Det finns inte bara en loppisbod utan två. I den första fastnade vi för en liten sillburk från Rosenthal. Dekorerad med en glad firre.

I den andra fortsatte vi på temat sill då vi hittade ett långsmalt litet fat, dekorerat med ännu en fisk.

Klockan började bli mycket. Marknaden är öppen från kl 11 till kl 16 och vi kom inte upp på åsen förrän vid pass 15.

Lantligt gemyt
Eftermiddagen var iskall och på Stenestads högsta topp blåste det en kall snålvind. Vi blev också snabbt stelfrusna när vi gick bland stånden och för att inte gå miste om vårt planerade fika i varma och gemytliga Mormors bods kaffestuga, strax intill Hembygdsgården som vi också ville besöka, gick vi in och försäkrade oss om att de inte skulle stänga prick klockan tre om vi skulle bli litet sena.

- Hinner vi in till Hembygdsgården också innan vi avslutar med en fika här, undrade vi i hopp om att det inte är så kvistigt med stängningstider på landet.

- Ja visst gör ni det, sa den snälla föreståndarinnan.

Hyllebärsglögg
Kvickt vidare till Hembygdsgården så. I de varma ladorna fanns också godsaker och nyttoprylar. Och lotteri. Vi valde en flaska hyllebärssaft med äpple och kanel i som försäljerskan rådde oss att inte blanda upp med för mycket vatten.

- Värm den också helst, sa hon. Då blir det som glögg.

Vi lovar att följa hennes råd.

Trevliga möten
Så till slutmålet – kaffestugan. Konstraten i temperatur ute-inne var så stor att glasögon och kameralins omedelbart immade igen. Men efter kaffe och kakor för en tjuga la sig dimman och vi fotograferade.

 

Hit hade folk från trakten sökt sig liksom ett par från Billeberga och ett par herrar från Klippan. Med kaffe och kakor och skånsk oblyghet gick vi loss med att diskutera både livet på landet och vad som är värt att se i Berlin.

 

 

Först halv fem kom funktionärerna in i värmen de också. Butikerna var stängda och tälten tömda. Och efter ett par ”klick” också på dem tog vi på våra regnkappor och gav oss ut till den mörka parkeringen vid kyrkan.

Vägen ner genom skogen till Norra Vram är mörk så här på hösten. Nu blir det nog inte något mer besök i Stenestad förrän snön faller. Men då är det trevligt att köra vägen upp och spana efter hjortar och andra djur. Mormors bod och kaffestuga är öppen emellanåt och den här helgen är även caféet i Stenestad Park öppet.

Text och foto: Marianne och Joseph Galmor

Läs mer om Stenestad här.

Fakta om socknen och kyrkan.

 

 


Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: redaktionen@bjuvsweek.se

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Väder

 

booked.net

Om oss

Bjuvsweek
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se och bjuvsweek.se  är del av det Pressetiska systemet.


E-post marianne@bjuvsweek.se

Annonsera på bjuvsweek.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.