UTFLYKT Svägerskan, som bor i en annan världsdel än den Bjuv ligger i, blev förtjust i vår blommande rhodordendron, som det visade sig hon inte hade sett tidigare.
För att hon skulle få sitt lystmäte tillgodosett styrde vi därför kosan mot kusten och Krapperups slott.

Naturligtvis kunde vi också valt Sofiera slott men bara tanken på alla turister som så här års flockas där gjorde att jag automatiskt valde det mycket lugnare Krapperup. Dessutom är det gratis!

Krapperups huvudbyggnad uppfördes vid mitten av 1500-talet över resterna av den medeltida borgen. Ombyggnader under 1700-talet gav herrgården dess nuvarande utseende. De sjuuddiga kristensstjärnorna i fasaden, Det Gyllenstiernska familjevapnet, tillkom i början av 1600-talet.

Huvudbyggnadens interiörer är präglade av den Oscarianska tidens inredningssmak. Den södra flygeln har alltid inrymt familjens privata rum medan den norra inreddes som gästrumsflyger på 1790-talet. Dess vackra rum har en strålande utsikt över Rosengården och Kullaberg.

Krapperups gods har sedan början av 1800-talet varit fideikommiss inom den Gyllenstiernska familjen och har en stor samling släktporträtt.

Underbar parkmiljö
När man passerat själva slottet går man genom en liten Rosengård och vidare ner för backen mot Öresund. Stigen är kantad av stora gamla träd, vars namn prydligt står skrivna på små skyltar intill stammarna. Gräsytorna är enorma. Miljön vilsam och gammaldags. Över dammen går små rödmålade orientaliska träbroar.

Där nere i dalen kantas gångstigarna av enorma Rhodordendronhäckar - för att inte säga skogar. Som blommar om varandra - några tidigare, några senare. I ljuvliga färger.

I dammen sommar stora, dvs gamla, guldfiskar. Änderna är vana vid att bli matade av besökare och den ene verkar vara smartare än den andra på att ta sig fram till utfordringen.

Förutom ändernas snattrande är platsen lugn och tyst. Andas historia.

Vägen tillbaka upp till slottet består av en liten springbrunn samt några trappavsatser. Kantade av ytterligaer rhodordendronbuskar. Väl uppe på "markplan" igen passerar vi ytterligare några enorma träd, bl.a. en blodbok vars storlek vi aldrig tidigare skådat.

På gårdsplanen intill de gamla grisastallarna serveras det kaffe med tilltugg. Kaffe ska vi förstås ha. Efter att ha synas de olika bakverken fastnar vi för räkmackor! Inte för att det ser ut att vara något fel på sötsakerna - tvärtom - men vi har missat lunchen och bestämmer oss för att välja något matigare.

 

 

Smörgåsarna är verkligen rejäla. En bit rustikt, hembakat bröd fyllt med det som ska finnas på en räkmacka. Kokt ägg, majonnäs, dill, citron och så förstås RÄKOR!

MEN! Inte förrän jag börjat skära i min smörgås och fått in den första tuggan i munnen blir jag klar över priset för godsaken................ 175 kronor styck! Det var det värsta jag hört i hela mitt liv vad gäller pris för smörrebröd. Rena stölden! Men nu är det för sent.

Jag kan ändå inte låta bli att reflektera över att priset inte överensstämmer med interiören i kaffestugan. Här är ganska sjavigt. Intrycket är inte helt fräscht och ett av biträdena visar tydligt att hon hellre går hem än stannar kvar och säljer räkmackor. Inte förrän maken frågar det som verkar vara föreståndarinnan, blir det ett ok för smörgåsar. Det återstår trots allt mer än en halvtimme till stängning.

Vi diskuterar vid bordet även det faktum att man för mindre pengar och i en renare miljö, i Höganäs hamn, kan äta en lika god räksmörgås. Visserligen har den krympt med åren sedan restaurangen öppnade och folk gjorde mackan till en favorit. Men handskalade räkor i stora lass är det fortfarande. Och en vacker utsikt över Öresund medans man tuggar i sig den!

Visningar av borgen
Nåja, tillbaka till Krapperup. Vi var väldigt förtjusta i parken och promenaden. Konsthallen gick vi inte in i pga tidsbrist men svägerskan köpte sig en tjusig, upplyst glasskulptur i den kombinerade present/alteljéboden. I ena stallängan uppförs här ibland operaföreställningar och miljön är härligt för detta ändamål också.

Något jag inte förut testat är visningarna av borgen. Borgen visas vid två tillfällen under juli månad: Tisdagen den  7 juli kl 15.00 resp tisdagen den 14 juli kl 15.00. Max 50 personer per gång, endast med förbokade.

Det måste jag testa! Borgen är säkert minst lika fin inuti som utanpå och att se den inre miljön tycker jag verkar både intressant och spännande.

Marianne Rönnberg Galmor


Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: redaktionen@bjuvsweek.se

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Väder

 

booked.net

Om oss

Bjuvsweek
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se och bjuvsweek.se  är del av det Pressetiska systemet.


E-post marianne@bjuvsweek.se

Annonsera på bjuvsweek.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.