Förutsättningarna för en trevlig dag i motorsportens och nostalgins tecken kunde inte ha varit bättre.
NORRA VRAM Cirka 500 personer kom från när och fjärran för att delta i festligheterna kring det faktum att det i år är 80 år sedan det första Sommar Grand Prix-loppet gick av staplen i Norra Vram.

Förutsättningarna för ett evenemang av detta slag kunde inte ha varit bättre. Solen sken. Fälten kring Norra Vrams gamla prästgård, där evenemanget hölls, var nytröskade och fick dagen till ära både fungera som utställningsplats för litet nyare bilar och samtidigt till en del också hyras ut som parkeringsplats åt besökare.

Människor strömmade till från alla vädersträck. Tidstypisk musik spelades i den stora trädgården. Bilarna stod på rader och den ena var finare, fräckare, roligare än den andra.

Tre av de bilar som deltog i det vid det här laget närmast mytomspunna Grand Prix-loppet fanns på plats bland ytterligare ett 25-tal bilar. Och en del motorcyklar etc.

Folk njöt åsynen av ekipagen, pratade bilar och minnen och tog en fika under de skuggande träden. En del av de medverkande hade klätt sig i tidstypiska kläder. Allt för att få rätt feeling för hur det kan ha tett sig på den tiden då det begav sig - anno 1933.

Arrangörerna Sten Sundström (mitten), Björn Tiedemann, frilansfotograf för Classic Motor, Gran Turismo m.fl. samt Örjan Åberg som skött kommunikation och arrangemangets hemsida, var mycket nöjda med dagen.

Celebert besök
Vid ett av trädgårdsborden hittade vi (från vänster på bilden nedan) Kåge Schildt, Jan Tromark och Lennart Lindström - alla tre från Svenska Bilsportförbundet.

Kåge Schildt är ordförande för förbundet som har 105.000 medlemmar. Jan Tromark och Lennart Lindström arbetar på Bilsportarvet, den del av förbundet som tillvaratar och förvaltar bilsportens historia.

- Vi tycker det är väldigt viktigt att ta vara på det gamla, sa alla tre.

- Bor man sedan så nära som jag - i Åstorp - så känner man ju till det här loppet och det vore ju hur som helst närast tjänstefel av mig att inte åka hit, tillade Kåge Schildt.

- Det roligaste av allt här idag är ändå att se hur mycket folk som kommit hit, avslutade han.

Jan Tromark bor även han i Skåne. Närmare bestämt i Klippan:

- För mig som historiker på förbundet är det här tidstypiska arrangemanget härligt att se, sa han.

Avslut med ärevarv
Dagen avslutades med ett ärevarv längs den ursprungliga Grand Prix-sträckan. På ett fält i utkanten av Norra Vram samlades de utställda bilarna. De rallybilar som var med 1933 tog täten och sedan följde alla övriga ekipage efter. Inför starten drog några förare ett extra tag på gasen, starten gick men sedan bar det av i normal hastighet. Denna gång utan andra ekon till eftervärlden än positiva.

När loppet kördes 1933 fick det ett abrupt slut i den stund det inträffade en dödsolycka på vägen mellan Södra Vram och Kågeröd. Något bygdens äldre invånare fortfarande talar om. Kurvan där olyckan inträffade heter sedan dess i folkmun "Grand Prix-kurvan".

Läs också "Bilarna bara svischade förbi" med Malte Rönnberg som var 10 år 1933.

Här är vår film från jubileumsdagen i Norra Vram den 10 augusti 2013.

{source}<iframe width="560" height="315" src="//www.youtube.com/embed/vLP7PFuNjZY" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>{/source}

 

Text: Marianne Rönnberg Galmor           Foto: Lars Svendsen

 

Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: redaktionen@bjuvsweek.se

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Väder

 

booked.net

Om oss

Bjuvsweek
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se och bjuvsweek.se  är del av det Pressetiska systemet.


E-post marianne@bjuvsweek.se

Annonsera på bjuvsweek.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.