MEDMÄNSKLIGT Är du intresserad av människor och andra kulturer? Då ska du bli Språkvän, något Bjuvs kommun just nu efterlyser.
Nyanlända flyktingar behöver och efterlyser själv möjligheter att lära sig svenska och allt annat som hör Sverige till. Kultur, traditioner, regelverk osv. Många svenskar tycker också att det är viktigt att de nyanlända kommer in i vardagslivet och språket så fort som möjligt. Genom att erbjuda konceptet Språkvän löser Bjuvs kommun behoven på ett kreativt sätt.
Vill du utnyttja möjligheten att hjälpa en annan person samtidigt som du själv får en chans att lära känna såväl nya människor som deras kultur är ett sätt att göra detta på att bli Språkvän.
Här krävs det inga särskilda förkunskaper. Intresse räcker. Integrationssamordnaren förmedlar sedan kontakten och är med på första mötet. Sedan är du och din vän själv som sätter dagordningen och bestämmer hur och var ni träffas och umgås. Samhällsfrågor, politik, kultur, matlagning - det är ert val. Eller som det inte heter på skånska: The sky is the limit!
Hjälpen behövs
I dagsläget är majoriteten flyktingar både i Bjuv och övriga Europa från Syrien. Sådant ändrar sig från tid till tid men Mellanöstern är oftast överrepresenterat eftersom konflikterna i den delen av världen avlöser varandra sedan decennier tillbaka. Olika religiösa fraktioner och folkgrupper strider mot varandra. Syrien är just nu det mest komplexa exemplet på detta. Detsamma gäller i en del afrikanska länder. Förutom konflikter och krig som varat i många decennier i delar av Afrika har det på senare år tillkommit nya stridshärdar. Antalet konflikter och krig totalt i världen har år efter år blivit fler. Västvärldens hjälpinsatser och bistånd till trots.
Brobygge och tolerans
Nu flyr dessutom fler än någonsin. De allra flesta "vanliga" människor som vill ha ett drägligt liv i fred. I vissa fall lyckas familjer komma undan. I andra fall har man bara råd att låta ett barn få chansen till ett bättre liv.
Sverige och Tyskland är för tillfället de länder i EU som är mest solidariska med dessa människor. Du som i Bjuv vill bygga broar mellan människor med olika bakgrund och mötas över kulturgränserna - och med det skapa ett starkare och mer tolerant samhälle - har här chansen till det. Att bli en Språkvän kan kort sagt berika både ditt och andras liv.
Carina Olofsson, flyktingsamordnare i Bjuvs kommun, tar emot intresseanmälningar. Hon har telefon: 042-458 55 17.
Här kan du läsa mer om Språkvän eller Flyktingguide som vissa kommuner valt att kalla det.
Här kan du läsa om Sveriges roll i krig och konflikter. En lista lämplig inte minst för en Språkvän att starta med?
Marianne Rönnberg Galmor