OMSORG Närhet, lust och sex. Är det något äldre pratar om? Eller behöver prata om? Det undrar Omsorg Bjuv som startat dialogen kring frågan. Svaret från berörda Bjuvsbor får vi förhoppningsvis vad det lider.

Det kom en inbjudan från Omsorg Bjuv som sökte intresserade som ville ställa upp på en diskussion om äldres behov och vanor kring närhet, lust, sexuell hälsa, ensamhet, HBTQi och inkludering. Inte bekräftelse att förglömma.

Vi som kom var förutom undertecknad representanter från PRO, SPF och Svenska kyrkan/Bjuvs församling.
Mycket trevligt och intressant prat och go´fika blev det. Det skulle vara brainstorming och idéer kläcktes.

Men vi började med att konstatera att de tre stora, gamla och i samhället på olika sätt mäktiga organisationerna alla saknade sk program eller diskussionsunderlag för dessa - för äldre likväl som för yngre - viktiga livsfrågor.

Beror det på att närhet, lust, ensamhet och sex är frågor vi inte är intresserade av när vi blir äldre? Eller är det fortfarande så i vårt "moderna" Sverige att "sådant här" pratar man bara inte om?
Håller vi oss fortfarande med uppfattningen att äldre har någon sorts sista bäst-före-datum vad gäller dessa frågor? Råder det i Sverige fortfarande tabu kring dem?

Att döma av hur lite vi alla kom på om vad som motsäger den bilden så är svaret: Ja! Ja! Ja!

Vad gör vi då - dvs hur kan i detta fall Bjuvs kommun - nå äldre invånare för att samtala och stötta i dessa frågor?
Fungerar det att inbjuda till öppna möten? Föredrag? Hur bryts ett tabu? Vill vi att det ska brytas?

Separata grupper för män och kvinnor föreslogs. Kvinnor bedöms vara bättre på att "prata känslor" medan män generellt bedöms som raka motsatsen. Och gruppen jag mötte hade ingen annan uppfattning.

Vi enades efter 1,5 timme om att man nog nalkas dessa några av våra mest privata frågor genom att inledningsvis bjuda in till ett intressant föredrag av någon känd debattör i äldrefrågor. Det relativt nya programmet både på TV och i radio – Studio 65 – nämndes som inspirationskälla.

Väcker ett sådant föredrag intresse bland Bjuvs äldre kan grupper bildas. Könsseparerade eller blandade. Det blir upp till de intresserade att avgöra.

Så vad säger du som läser detta?

Finns det enligt dig behov och intresse av att skapa möjlighet för kommunens äldre att få stöd i frågor om närhet, lust, sexuell hälsa, ensamhet, HBTQi, inkludering och bekräftelse?

Exakt vad tjänstemännen i kommunhuset kommer fram till vet vi ännu inte. Men är du intresserad så håll koll här. Eller prata med någon av handläggarna på bilden.

Text och foto: Marianne Rönnberg Galmor

Bildtext: Stående frv Ingmar Sjöstrand PRO, Titti Nilsson SPF. Sittande frv Maria Dalkvist, Linda Sörensen, Anneli Larsson och Johanna Ljungström Bjuvs församling.


Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: redaktionen@bjuvsweek.se

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Väder

 

booked.net

Om oss

Bjuvsweek
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se och bjuvsweek.se  är del av det Pressetiska systemet.


E-post marianne@bjuvsweek.se

Annonsera på bjuvsweek.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.