DEBATT - MITT BJUV Bjuvs kommuns socialnämnd har beslutat att upphandla personlig assistans enligt LOV. Detta trots starka protester från  brukare, anhöriga, gode män och assistenter.

Man tror sig kunna spara 5 miljoner om man genomför detta. Hur man kommit fram till dessa 5 miljoner vill man inte redovisa när en uträkning på detta efterfrågas.  Man hänvisar till utredningen som gjorts av socialförvaltningen. En utredning som är gjord av akademiker och kontorsnissar som tycker sig ha insikt i verksamheten men som inte har en aning om hur verkligheten ser ut.
Och om nu fallet är så att man sparar denna summan, så säger det också att dessa människoliv som drabbas inte är värda mer än så om detta går igenom.

Dessa personer som har behov av personlig assistans har haft samma assistenter i allt från 10-25 år, vilket kan tyda på att det är en fungerande verksamhet.  Detta ger den enskilde trygghet och kontinuitet och kan på så sett ha sitt fokus på att få leva sitt liv så som denne vill.

Genom att upphandla personlig assistans blir den enskilde med stor sannolikhet av med sina assistenter och får i så fall nya assistenter som också ska lära känna den enskilde och som den enskilde ska bygga nytt förtroende för. Detta kan liknas, rent känslomässigt att byta ut hela din familj mot nya okända ansikten, där du inte har någonting att säga till om, eller ännu värre -inte KAN säga till om något och helt enkelt bara måste gilla läget. Detta mynnar ut i en enorm oro, ångest och uppgivenhet hos den enskilde.

När vi kontaktar ordförande i socialnämnden Kenneth Bolinder (SD) via mail där vi ifrågasätter beslutet, så möts vi av total tystnad.
Mikael Henrysson (SD) som är ordförande i kommunfullmäktige svarar vid ett tillfälle via mail, där han troligen känner sig trängd och uttrycker istället att han tappar förtroendet för avsändaren. Han svarar inte på frågorna i mailet över huvud taget.
Han verkar inte ett dugg brydd för att avsändaren och dennes kollegor, brukare och anhöriga tappar förtroendet för honom. Detta liknar mer diktatur än demokrati där man lyssnar på invånarna.

Detta beslutet är enligt vår åsikt, ett övergrepp mot den enskilde som har behov personlig assistans. Ett övergrepp på människor som inte kan göra sina röster hörda. Är det demokrati?

Är det etiskt rätt?

Personliga assistenter i Bjuvs kommun


Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: redaktionen@bjuvsweek.se

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Väder

 

booked.net

Om oss

Bjuvsweek
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se och bjuvsweek.se  är del av det Pressetiska systemet.


E-post marianne@bjuvsweek.se

Annonsera på bjuvsweek.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.