Oxhallen inryms i ett gammalt slakthus i södra Helsingborg.
 
TRENDIGT Saluhallar och närodlat är den senaste trenden inom shopping. Hallen i Höganäs har funnits länge och numera har Helsingborg Oxhallen. När får Bjuv sin?
Närodlat, ekologiskt, enligt gamla recept….. mat och ingredienser som ger intrycket av att vara bättre och mer hälsosamma än det stormarknaderna erbjuder är den nya trenden.

Bröden ska vara mer rustika och innehålla surdeg. Osten ska vara smakrik och vällagrad, inte fet och blek. Äggen ska komma från frigående, lyckliga höns och detsamma gäller kött, vilket vi kanske äter lite mindre av. I alla fall om miljövännerna får bestämma. Man ska välja grönsaker efter årstid och en del odlar dem numera också i egna små växthus, ett ”trädgårdstillbehör” som villaägarna skaffat sig de senaste åren.

I Höganäs saluhall i Magasin 36 säljs i huvudsak det som odlas och produceras på Bjärehalvön. Men det hindrar inte handlarna från tex Ransvik och Häljaröd att söka sig även till Helsingborg och Oxhallen. En ”minienkät” bland dem som sålde sina produkter den dag jag var i Oxhallen visar att osten kom från Kullabygden liksom äppelmusten. Men brödet kom från Röstånga, köttet från Åstorp, ölen från Helsingborg och ostkakan från skånsk-småländska gränslandet.

Made in Bjuv
Och så korven – som kommer från Bjuv! Made by  Matthias Hartmuth i Selleberga.

 


Matthias från Bjuv steker sin korv och bjuder hugade spekulanter på en smakbit.

 

Ja just det, Matthias Hartmuth från Bjuv har insett vad som gäller och gör numera succé med sin mycket köttrika, hemlagade korv i olika smaker. På hemmaplan men också i Oxhallen liksom hos t.ex. Vikentomater, som numera inte bara säljer just tomater och grönsaker utan utvidgat med matmarknad varje lördag.

- För en tid sedan var folk från Höganäshallen här hos mig i Oxhallen och köpte korv, berättar Matthias mitt i bestyren. Så vem vet, jag hamnar kanske där också.

Matthias grillar och skär upp smakprov och ständigt nya nyfikna besökare låter sig väl smaka. Intill honom är bordet med bröd med det ”rätta” utseendet.

 

 

Ute eller inne
Den som vill äta en bit i Oxhallen eller bara ta något att dricka är välkommen att göra det både inomhus och utomhus på den trendiga gården. Slakthuset är ett fint gammalt industrihus i tegel och gården är dekorerad med enorma träblock som jag inte sett tidigare. Ingen annan av kunderna heller vad jag förstår. Kanske ni läsare kan berätta vad de använts till?

Bryggeriet som äger lokalen och står bakom att det numera finns en saluhall här säljer ”smakportioner” av sitt öl. Själv tar jag en lammburgare med goda tillbehör som en mamma och hennes son grillar medans jag väntar. Jag toppar med en stor, smarrig Macaron med kolafyllning.

Bygg i Bjuv!
Som vanligt tänker jag på varför inte vi i Bjuv också kan bygga oss en sådan här fin saluhall. I någon häftig gammal byggnad som fortfarande finns kvar. Vad sägs till exempel om Skrombergaverken? Innan allt förfaller.

Nog har vi också produkter att erbjuda om vi tänker till. Vi är visserligen som Söderåskommun med i den grupp som säljer sig under namnet soderassmaker.se – fast bara i teorin. I praktiken är det de övriga medlemskommunerna som producerar. Hantverksmässan varje jul i Billesholms Folkets Park var väl ett slags bidrag från oss till den gruppen men det är nog inte många i Bjuvs kommun som känner till det sambandet. Och några matvaror har jag inte sett att Bjuv säljer i det sammanhanget.

Grunden finns
Men det betyder ju inte att vi inte skulle kunna! Vi har bagare, gräddbullar, konditorer – och korvtillverkare! Både i Selleberga och i Billesholm. En inventering skulle säkert avslöja ännu fler passande producenter.

Till och med de stora matkedjorna, som även finns representerade i vår kommun, känner till och följer trenden med mer småskaligt och hemlagat. De vet att de stora mattemplen, som jag själv numera liknar vid en ökenvandring, inte lockar folk för mer än sina priser. Men människor pratar allt mer kvalitet och mindre kvantitet och det finns ju inget som säger att inte också ”Jättarna” skulle kunna finnas representerade i en saluhall. Kanske med ett nyutvecklat mer kvalitativt koncept.

Återstår bara att göra som t.ex. Matthias Hartmut Bauer och hans Anatoli: följa trenden och producera enligt de recept folk verkligen vill ha!

Blir det en hall i Bjuvs kommun kan det inte bli annat än en hit – också i Bjuv, Billesholm och Ekeby!

Marianne


Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: redaktionen@bjuvsweek.se

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Väder

 

booked.net

Om oss

Bjuvsweek
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se och bjuvsweek.se  är del av det Pressetiska systemet.


E-post marianne@bjuvsweek.se

Annonsera på bjuvsweek.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.