UPPDATERAD Plötsligt fick jag av föräldrar höra att ett par lärare i en andraklass i Bjuvs kommun förbjudit barnen inför Luciafirandet att klä ut sig till pepparkaksgubbar. Lucia, stjärngossar, tärnor förstås – allt det var som vanligt men en brun pepparkaka gick inte längre. Varför framgick inte.
Visserligen har pepparkaksgubben ingen särskilt lång tradition i vår kultur. Den ritades in i en sång som Alice Tegnér gjorde och saknade mänsklig förebild, enligt de uppslagsverk jag kollat. Och säkert har det många gånger blivit fruktansvärt fel i våra skolor då rollen som brun gubbe gått till dem som är mörkhyade. Att de och deras föräldrar kanske tröttnat på den ensida rollen kan man ju förstå och då måste man ju reagera.
Men hur som helst – nu fick plötsligt barn i min kommun inte längre välja att klä ut sig till pepparkaksgubbar i årets Lussetåg och jag var bara tvungen att kolla vad saken gällde i det här fallet.
Klara besked från toppen
För att få klara besked skrev jag direkt till chefen för Barn- och utbildningsförvaltningen inom Bjuvs kommun – Carina Leffler – och frågade om förbudet följer kommunens policy på något sätt. Om detta är ett påbud som gått ut till alla skolor och lärare i kommunen eller om detta bara är ett isolerat fall på en enskild skola.
Carina Leffler var inte sen att ta tag i frågan. Med vändande e-post fick jag svar att jag senast i slutet av veckan som gick skulle få ett fullödigt svar på mina frågor.
Svaret kom i form av ett mejl från Karina Molén, verksamhetschef för för- och grundskolorna:
- Jag tror att det som du syftar till handlar om Ekeby skola. Där har man sedan tidigare planerat för ett luciatåg som enbart skulle bestå av med lucia, tärnor och stjärngossar. Men flera elever och föräldrar framförde önskemål om att vara utklädda till andra figurer. Därför har pedagogerna tänkt om och eleverna är nu välkomna att vara vilka figurer som de vill i luciatåget.
- Bjuvs kommun har ingen policy mot att förbjuda pepparkaksgubbar i luciatåg.
Det vill säga, vill man inte ha rollen som pepparkaksgubbe eller - gumma, är det bara att säga ifrån och välja en annan förklädnad. Inte ägna sig åt historierevision.
Smutskastning
Efter min publicering har jag kallats för en okunnig journalist. Frågorna ovan väcker uppenbart känslor. Mitt svar till dem som har misslyckats med att hålla god ton i den debatt de själva skapar i frågan är att finns det mer att säga i den historian så är alla välkomna att skriva till mig på
Marianne
FAKTA OM Tre pepparkaksgubbar, även känd som Vi komma, vi komma från Pepparkakeland, är en svensk julsång med text av Astrid Gullstrand och musik av Alice Tegnér. Sången publicerades 1913 både i Bärina Hallonhätta och andra visor och häfte 6 av Alice Tegnérs Sjung med oss, Mamma!
Sången handlar om tre pepparkaksgubbar med ögon av korinter som berättar att de om julen kommer vandrande från Pepparkakeland. De har dock inte med sig någon tomte eller bock, eftersom dessa stannat kvar vid spisen tillsammans med pepparkaksgrisen. Sången brukar sjungas av pojkar utklädda till pepparkaksgubbar i samband med Luciatåg, ofta av en trio för att spegla sångtexten.