I Magasin 36, som inrymmer saluhallen i Höganäs, har man full sikt mellan butikerna och restaurangen på övre plan.
KULTUR/MAT Höganäs har en. Nu vill Helsingborg också ha en. Och jag vill ha en i Bjuv!
Vad? En saluhall förstås.
Den som inte har varit i Höganäs saluhall har missat något. Hallen är sedan några år tillbaka inrymd i Höganäsbolagets gamla saltglaseringsfabrik. En kreativ och påhittig man vid namn Anders köpte den gamla byggnaden och tack vare hans engagemang och sinne för vad som ligger i tiden är det numera betydligt mer givande att åka till Höganäs än att trava längs exempelvis Helsingborgs gågata. Idag mest belamrad med de eviga och likriktade klädkedjorna som vi hittar överallt.
I den gamla fabriken i Höganäs har Anders till att börja med skapat utrymme för såväl ett mysigt café som en presentbutik samt på andra våningen kontorsutrymmen för uthyrning. Presentaffären omfattar, förutom just presentartiklar, även möbler, kläder, skor och smycken. Längst in på samma plan håller en av Höganäs sista experter på traditionell Höganäskeramik till. Här tar han fram både gamla modeller och skapar nya. Som säljs i den intilliggande keramikbutiken.
Extra spännande är att man kan gå in i de gamla ugnarna! De är två till antalet och i den ena finns en utställning av de föremål som keramikern gör. Den andra har man tidigare kunnat hyra för privata fester men idag inryms också här en butik.
Från topp till botten
Ifrån gångbron mellan butiksgolvet och själva ugnsingången ser man en trappa ner. Till botten av ugnarna. Ifrån andra våningen i byggnaden ser man genom glas i golvet också ända ner till botten – där ved staplades på höjden inför en ny bränning. Detta sätt att bevara en gammal fabriksmiljö är imponerande!
På andra våningen, som nås via en trappa direkt i huvudentrén, driver Grand Hotel i Mölle en mycket populär restaurang. Miljön däruppe är i det närmaste obeskrivlig eftersom de inte liknar något annat i trakten. Den är trivsam och mycket originell. Priserna är därefter. Men att titta är gratis och det går alldeles utmärkt att gå dit upp och kika.
Kronan på verket i detta unika och trevliga ”köpcentrum” är för min del saluhallen. Belägen på bottenplan när man passerat genom fiket. I den tämligen lilla hallen finns det mesta som närodlas och produceras i trakten, dvs i Kullabygden. Grönsaker, frukt, kött, ost – och härligt bröd! En särskild avdelning finns också för all sköns tillbehör till den mat eller de smörgåsar man får lust att skapa av de härliga råvarorna.
Fantastiskt bröd
Själv åker jag emellanåt till saluhallen i Höganäs för att köpa just brödet. Det är kort sagt underbart. Något liknande har jag inte lyckats hitta på närmare håll till Bjuv än just i Höganäs. Och tro mig, jag har letat! Härligt surdegsbröd med citron. Mmmmmm…. Och bageriets Levain! Kan inte jämföras ens med de bästa bagerierna i Stockholm! (Jag vet eftersom jag bott där de senaste 40 åren).
Att åka till Höganäs för att köpa bröd låter så klart knäppt. Men för mig är det värt det. Jag äter hellre en mindre mängd bröd, bara det smakar gott.
När jag kör till Höganäs och saluhallen tänker jag dock alltid på hur roligt det skulle vara om Bjuvs kommun också byggde en saluhall. Gamla pittoreska fabriksbyggnader har vi väl kvar här och där? Även om det mesta från den industriella storhetstiden i vår kommun idag är ett minne blott.
Våra egna smaker
Dessutom ingår Bjuv i de s.k. Söderåskommunerna. Som har ett alldeles eget samlingsbegrepp när det gäller just sådant som säljs i hallen i Höganäs – Smaker från Söderåsen.
Känner du till Smaker från Söderåsen? Om inte så gå in på www.smakerfransoderasen.se och klicka runt. Ett drygt 15-tal gårdar, restauranger och företag i orterna runt Söderåsen erbjuder härliga produkter under ett gemensamt varumärke. Längst bort i Klippan finns Bjärhus Gårdsbutik. På samma avstånd ifrån Bjuv – i Ljungbyhed – finns Snälleröds Bränneri och logi, och i yttersta kanten av verksamhetsområdet ligger också Skäralids restaurang. I Åstorp hittar vi den mest närliggande medlemmen i Smaker från Söderåsen – Åstorps Spettkaksbageri.
Gruppen Smaker från Söderåsen borde utgöra en perfekt bas för en saluhall i våra krokar. Fast det inte finns en endaste medlem i Smaker från Söderåsen är Bjuv, Billesholm och Åstorp. Hur det kan komma sig, finns det skäl att fundera över. Frågan är om man kan göra något för att ändra på detta?
Bjuvs roll i det hela
Ja kanske. Bjuvs chans i sammanhanget kan ju vara att skapa själva marknadsplatsen – en saluhall där alla de närodlade, ekologiska mm produkterna kan säljas.
Produkter från Smaker från Söderåsen säljs i Höganäs saluhall! Varför inte hos oss i Bjuv? Jag köper till exempel marmelad från Kvidinge och närmare bestämt företaget Skånehill. Men jag hade ännu hellre köpt det i Bjuv.
Same same – but different?
Findus är i full färd med att bygga Food Valley of Bjuv. Det ser dock i dagsläget mest ut att handla om att uppföra storindustrier inom olika produktområden. En del, som räk- och fiskdammarna, på det egna, befintliga industriområdet. Annat på mark som Findus har för avsikt att sälja till utomstående företag som vill uppföra bl.a. gigantiska växthusanläggningar i södra Bjuv. Någon mysfaktor skymtar i alla fall för närvarande inte i sammanhanget även om en del tror att förändringen ska förse kommunen med nya jobb.
Min tanke, när jag första gången hörde talas om Food Valley of Bjuv var att här skulle en saluhall sitta fint! Vi vet alla t.ex. hur poppis det är att få handla i Findusbutiken. Även om det idag bara är anställda och besökare på Ärtsafarin som tycks ha den förmånen.
Ett ansikte utåt
Men tänk om Findus – bland sina expansionsplaner – utökade med en saluhall som den i Höganäs! Då skulle många ifrån de omkringliggande samhällena komma till platsen och handla. Vilket skulle ge schabraken till industrianläggningar ett ”mänskligt ansikte utåt”.
Ja, det är bara en tanke. Jag har flerJ Bjuvs kommun äger nog en och annan byggnad som skulle vara stor och pittoresk nog för att kunna utgöra grunden för ett ”köptempel för närodlat och ekologiskt”. Något som förutom att det skulle ge oss boende tillgång till bra produkter också skulle fungera i marknadsföringen av Bjuvs kommun som en modern och medveten ort att bosätta sig i.
Hade jag varit ung hade jag satsat på att dra igång en saluhall i Bjuvs kommun. Nu får det räcka med att ha dragit igång en lokaltidning.
Saluhallen ligger inuti ett helt komplex av butiker av alla slag. Byggnaderna var en gång en del av Höganäsfabriken och de gamla brännugnarna finns kvar som en intressant inredningsdetalj. Inte minst i restaurangen på andra våningen.
Idé bortskänkes!
Idén har jag däremot inga problem att skänka bort till hugade entreprenörer.
Ge oss en saluhall – någon! Jag lovar jag ska vara den första att handla i den!
Förutom att det skulle kännas roligt att se något så framåtsträvande i Bjuvs kommun så är jag också generellt a big fan of att handla lokalt. Alla kategorier. Men det tänket är uppenbarligen inte lika självklart för alla företagare i Bjuvs kommun. Det vill säga de flesta vill gärna att vi handlar hos dem istället för att åka till Väla och andra platser för att göra det. Men själva lever de inte efter samma principer.
Solidaritet med varandra är dock en viktig beståndsdel i allt lokalt skapande – inklusive en saluhall. Formeln lyder: Köp och sälj det som finns nära dig. På så sätt håller vi både vårt eget och andras företag under armarna. Samtidigt som vi får vår bygd att (över)leva.
Marianne