Jag öppnar Facebook och det första jag ser är "Vila i frid Allan Jönsson". De vita orden mot den röda bakgrunden chockar mig.

Förra fredagen ringde jag Allan Jönsson för att fråga om ett rykte jag hört, och som jag trodde han hade en förklaring till.

När han svarade hörde jag direkt på hans röst att han var svag. Dålig, antog jag. Influensa kanske. Corona?

- Du låter inte så pigg, sa jag.

- Nej, svarade Allan. Det är jag inte heller.

- Ok, jag vill inte snoka men vad har hänt, fortsatte jag.

- Det är cancern, svarade Allan och brast ut i gråt.

FUCK CANCER!
Vad säger man? Jag var helt oförberedd på svaret och tillhör dessutom inte de som säger att "det ordnar sig"  som ett sätt att ta sig förbi ett jobbigt samtal.

Istället pratade vi en liten stund om strål- och cellgiftsbehandlingar och jag fick intrycket att Allan skulle klara sig. Vi avslutade med ett ”Vi ses längre fram!”

Och så nu FB-inlägget!

SATTE BJUV PÅ KARTAN
Sedan Allan Jönsson försvann från sitt politiska uppdrag i Bjuvs kommunfullmäktige och punkterade den versionen av SD Bjuv som han själv tidigare varit med och skapat, träffades vi inte så ofta. Men när något av intresse för oss båda rörande Bjuvspolitiken, och ibland hans arbetsplats Höganäsbolaget dök upp, så hördes vi.

Vårt allra första möte var när jag intervjuade "Kung Allan", som han döpts till i kvällspressen. Ett år hade gått sedan SD kommit in i Bjuvs kommunfullmäktige och vi träffades på hans lilla "kontor" som han i egenskap av skyddsombud hade i en barack strax innanför bolagsgrindarna. Jag ville veta "hur det gått sedan valet".

Själv var jag då nyinflyttad från Stockholm till Bjuvs kommun och mycket frågande till både honom och sverigedemokrater i stort.

Men jag kunde vara helt lugn. Tyckte han något negativt om journalister, media, Stockholmare etc,  så dolde han det väl. Han berättade öppet om barndomen och uppväxten, både i Danmark och Sverige,  besvikelsen över "sitt" tidigare självklara parti Socialdemokraterna och om de politiska vägval han gjort sedan han slutat rösta på dem. Vägval som till slut ledde honom till SD.

Allan var storväxt på den tiden. Verkade trygg och lugn som stora människor ofta gör. Självklart hade han delvis också ett annat liv bakom den fasaden - som jag inte vet eller behöver veta särskilt mycket om. Han skilde sig, som jag förstår det. Träffade en ny kärlek och blev Åstorpsbo. Men en dag var han sedan tillbaka i Bjuv.

MED GLIMTEN I ÖGAT
Oavsett detta - Allan Jönsson gillade att synas och ta plats. Att inta scenen så ofta han kunde. Ibland kanske inte  på helt rätt sida om staketet men med glimten i ögat.

En kul grej jag minns var när SVT kontaktade honom EFTER att han lagt ner sitt lokala SD och startat ett nytt parti. Något som uppenbarligen gått dem på SVT i Stockholm spårlöst förbi.

Nu kom man med kameror och mikrofoner till Bjuv - som alltså inte längre hade någon lokal SD-förening. För att prata med Allan Jönsson - som enligt både redaktionen och programledaren representerade Sveriges största lokala SD-förening. Som alltså lagts ner. Av Allan.
Hänger ni med?

TRIVDES MED CIRKUSEN
Jag skrattade när jag satt en bit ifrån teamet och tittade på cirkusen. Allan trivdes som fisken i vattnet. När nu SVT var dåligt påläst var han själv inte dummare än att han passade på att glänsa!

Allan Jönsson fick absolut sin stund i rampljuset och oavsett vad man tycker om hans politik så var han definitivt en av dem som på sitt alldeles egna sätt satte Bjuv på kartan.

Allan var ett original och det önskar jag generellt att vi hade fler av i vårt samhälle.

Människor som tror på något, och vågar stå för det, har vi alldeles för få av.

Jag är glad att jag fick några minuter med Allan.

Nu är han borta och det vill jag uppmärksamma.

Vila i frid Allan!

Marianne


Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: redaktionen@bjuvsweek.se

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Väder

 

booked.net

Om oss

Bjuvsweek
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se och bjuvsweek.se  är del av det Pressetiska systemet.


E-post marianne@bjuvsweek.se

Annonsera på bjuvsweek.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.