INNEBANDY Det är träning hos VV 84 i Bjuv och det går inte att missa engagemanget och intresset i hallen. – Välkommen till vår talangfabrik, hälsar Esbjörn Bredin, en av tränarna på plats.

Ute regnar det småspik när jag kommer till Brogårdaskolan och lokalen där VV 84 tränar denna kväll. Redan jag hunnit från parkeringen och inomhus är jag ganska blöt. Detsamma gäller förstås för alla de som kommit för att träna innebandy. Men det ska mer än lite dåligt väder till för att dämpa dessa killar, förstår jag snabbt. Oavsett om vi talar om de unga spelarna - eller deras tränare Esbjörn Bredin, Markus Jinnemo, Christer Nilsson, Fredrik Ljung eller Ola Nilsson.

Först är det uppställning (-sittning) framför Markus Jinnemo som går igenom kvällens strategi. Han har ritat på en whyteboard och småkillarna anstränger sig för att titta och lyssna.

Sedan drar spelet igång. Målvakterna, i sina vadderade specialdräkter och hjälmar, intar sina positioner och kämpar som lejon och tigrar i kassen för att inte släppa in när motståndarna attackerar.

Stilmix
Här förekommer alla stilar. Åldern på spelarna varierar ganska mycket.

- Det är mycket blandat, förklarar Esbjörn Bredin och de andra för mig. Här har du pojkar 2002 och uppåt. Ända till en spelare som är född 2008. Men i huvudsak är killarna i åldersgruppen 04-05.

 

 

Klubben är till för samtliga i hela Bjuvs kommun men det är lite svårt att nå ”ända bort” till Ekeby, tillstår Bredin, som dock själv bor där. Och som har äldste sonen Djimmy, 7 år, i målkassen i lysande grönt. Djimmy som sin låga ålder till trots är ett rejält målvaktslöfte.

Unik modell
Fram till 12 år kör man helt tabellöst. Av en särskild och mycket medveten anledning.

- Det gör vi för att alla ska få vara med, förklarar tränarna. Och för att slippa prestationskraven som ju lätt härjar också i barn- och ungdomsgrupper inom olika sporter.

- Vi vill föda framgång bland barnen och vi har försett Sverige med många talanger. En rad stjärnor har kommit härifrån. Så vår modell fungerar.

Stjärnorna vi talar om är – för att nämna några – Jim Canerstam i Varberg, Henrik Qvist i Göteborg, Mattias Bremer i Åstorp och Jonathan Olsson som nu spelar i FCH.

Beundransvärd insats
Tränarna är i mina ögon beundransvärda. Kväll efter kväll och utan ersättning kommer de till hallen för att träna de små. Var kommer engagemanget och intresset ifrån?

- När jag själv lade av med att spela ville jag vara med och skapa engagemang också hos de yngre, förklarar Markus Jinnemo. Jag är här varje tisdag och onsdag mellan 18.15 och 19.30 men planerar spelet gör jag varje dag.

Förutom träningen i veckorna kör man på helgerna sammandrag med fyra lag som möter varandra.

Det stora målet för alla inblandade nu är Gothia Cup i januari i Göteborg. Världens största innebandyevenemang. Med invigning i Scandinavium. Inför utsikten att få vara med där säljer alla träningskläder, kakor osv.

 

 

”Alla ska ha råd”
- Det är för att få ihop så mycket pengar så att spelarna själva slipper betala så mycket ur egen ficka, förklarar Esbjörn Bredin. Det är viktigt för klubben att alla ska ha råd att kunna följa med. Detsamma gäller vår låga medlemsavgift.

Det slår mig när jag tittar på alla pigga killar som springer kors och tvärs i hallen, med klubba och boll i högsta hugg, att jag inte ser några flickor här. Var är de?

-          Vi har haft två med tidigare, säger tränarna. Vi finns ju faktiskt till både för pojkar och flickor. Men det är svårt att nå ut till flickorna och locka dem hit.

-          Men i åldersgruppen 8-10 år i innebandyskolan vi har finns många tjejer, fortsätter de. Vi har åtminstone 5 på pappret där.

Anmäler efter förmåga
Hur går det då till när man söker till detta steglösa lag?

-          Man anmäler barnet efter förmåga, säger Bredin. I åldersgruppen 9-12 år. Stegen är svår, medel och lätt. Därför kan ett lag också bestå av individer i blandade åldrar. Som du ser här ikväll.

-          Jag tror vi är rätt unika med att jobba på det sättet. Genom att utgå från varje spelares egen förmåga slipper vi ifrån att några får ”sitta på bänken” för att de inte hänger med i sina jämnårigas takt. Vi skapar helt enkelt en helt annorlunda jämnhetskurva med vår metod.

En annan sorts glädje
Att spela på detta sätt föder också en helt annan sorts glädje bland barnen, berättar tränarna. Man slipper helt enkelt ”plocka bort de dåliga” som det annars är tal om inom idrotten. En elit växer fram – utan att man behöver hetsa till ett ”elittänk” från start. Det är det fina i kråksången!

Jag får med mig några kloka ord på vägen från tränargruppen:

- Alla är vi olika men tillsammans blir vi lika – vi blir ett! Till 100 procent!

Marianne Rönnberg Galmor

Djimmy Bredin är innebandymålvakt i Bjuv på Vv-84. Han är snart 7 år gammal och ska träna och spela med P9 och P11. Killar/tjejer som alla är äldre än honom. Klubben ser en portential i honom som målvakt och dessutom är det få spelare som vill vara målvakt.

Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: redaktionen@bjuvsweek.se

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Väder

 

booked.net

Om oss

Bjuvsweek
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se och bjuvsweek.se  är del av det Pressetiska systemet.


E-post marianne@bjuvsweek.se

Annonsera på bjuvsweek.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.