VINTERVÄGAR Det ymniga snöfallet förra helgen satte Tekniska på prov. Klagomålen vällde in till felanmälningen liksom till bjuvsnytt.se:s redaktion. Nu har kommunens infoavdelning gjort följande sammanställning som säkert kan användas som "handbok" om det kommer mer snö i vinter.
"Snöröjningen påbörjas när snöfallet har upphört och snödjupet uppgår till 7 cm på gång- och cykelvägar samt på gator.

Målsättningen är att större gator och gång- och cykelvägar ska vara klara före morgonrusningen, omkring klockan sju på morgonen.

Snöröjning

Först plogar vi kommunens större vägar, gång- och cykelvägart och större parkeringsplatser. Därefter plogar vi mindre gator, mindre parkeringsplatser och övriga öppna ytor. 

Halkbekämpning

Matar- och genomfartsgator halkbekämpas med salt alternativt sandningssingel, beroende på väderleken. Övriga gator halkbekämpas i korsningar och branta backar. Vi strävar efter att använda så lite salt som möjligt. Vid extrem halka (underkylt regn) halkbekämpas även övriga gator.

Drift- och fastighetsavdelningen tillhandahåller grus till dig som kommuninvånare. Gruset finns på Verkstadsgatan1. Det finns ett grusupplag utanför grinden. Ta med eget kärl och spade. 

Bjuvs kommuns ansvar

Bjuvs kommun ansvarar för vägvinterhållningen av kommunens offentliga platser. Till dessa hör kommunala vägar, cykelvägar, torg och vissa gångbanor.

Vinterberedskap är aktiverad från november till slutet av mars. 

Ditt ansvar

Det är du som fastighetsägare som är ansvarig för att vägen fram till ditt avfallsutrymme eller avfallskärl röjs från snö och is. 

  • Ditt ansvar är att avlägsna snö och is samt att sanda marken så att ingen halkar, antingen på gångbanan eller precis utanför snövallarna.
  • Du måste se till att istappar och snö inte kan falla ner från din fastighet. Håll koll på taket för att förhindra olyckor.
  • Om det finns en rännstensbrunn utanför din fastighet ska du hålla den fri från is och snö.
  • Om det är sådan extrem väderlek att våra plogbilar måste lägga upp snön på hela gångbanan har du under den perioden naturligtvis ingen skyldighet att hålla den ren från snö.
  • Du är också ansvarig för att se till att det är skottat och sandat på gångvägen in till avfallsutrymme eller sopkärl och att göra hål i eventuella snövallar. Detta för att sophämtarna ska komma fram. 
  • Du kan läsa mer om det på NSR:s webbplats.

 

Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: redaktionen@bjuvsweek.se

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Väder

 

booked.net

Om oss

Bjuvsweek
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se och bjuvsweek.se  är del av det Pressetiska systemet.


E-post marianne@bjuvsweek.se

Annonsera på bjuvsweek.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.