BOENDEMILJÖ Inbrott, rån, stölder. Otrygghet och oro. Allt detta präglar enligt många boende miljön på Västergatan i Billesholm. – Vakna Bjuvsbostäder, säger en grupp vi träffar. Gör något åt miljön här innan något händer oss.
Rykten om hur det är på Västergatan och vad som händer där både dag- och nattetid florerar långt utanför Billesholm. Det påstås att det förekommer både sprit- oc h narkotikahandel öppet på parkeringarna kvällstid. Att polisen känner till detta men inte ingriper. Och så var det det där med inbrotten den senaste tiden. De boendes oro för den sammantagna situationen är påfallande.

 

Jag talar med några äldre damer och herrar som bor i området. Några har bott här bortåt 50 år. De berättar att de aldrig varit rädda förut men att de nu är rädda. En kvinna törs inte gå från sitt hus till det mittemot för att besöka dottern. På grund av ett rån som varit och där offret överfölls på gården. En annan kvinna bor på första våningen och är rädd att drabbas av inbrott då hon hört att tjuvar kommer in balkongvägen. Det är ju faktiskt så att man via balkongen kommer till en hiss som går ner i källaren. Där man sedan i princip har full tillgång till hela huset.

Det surrar av rykten
Det verkar över huvud taget gå många rykten och det ena spär på det andra. Det har också under den senaste tiden de facto skett riktiga både rån och två inbrott.

- Varför finns det inte kodlås på portarna och källardörrarna, undrar en kvinna jag talar med och som har bott länge i området. Då får man ju koll på vilka det är som rör sig här. Och kan hålla de oönskade borta.

- Vi vill ha kameraövervakning här, säger några andra.

 

 

Skymmande buskar
På gården kring Västergatan 21 finns det gott om träd och höga buskage. Säkert planterade med eftertanke en gång i tiden men nu så höga att de hindrar sikten mellan husen så gott som helt och hållet. De boende menar att det behövs en gallring så att sikten blir bättre och så att inga obehöriga ska kunna gömma sig i buskarna och t.ex. kartlägga de boende och deras vanor. Förbereda för inbrott.

En man som nyligen har haft inbrott i sin lägenhet hade en dag innan inbrottet skedde fått choklad smetad på sin bil, berättar hans bror. Man misstänker att tanken från tjuvarnas sida var att man skulle gå in i lägenheten medan mannen var på biltvätten. Men när hans hustru stannade hemma valde de att vänta ytterligare en dag innan bröt sig in. På dagtid när ingen alls var hemma alls.

Ljus för ökad trygghet
- Förutom kameror skulle vi också vilja ha bättre belysning här, säger gruppen män och kvinnor. Det ökar tryggheten ytterligare.

Jag frågar hur mycket de närvarande betalar i hyra.

- 8.200 för en fyra, 5.900 för en trea, 6.500 för en annan fyra, 6.300 för en annan trea.

- Hyrorna höjs varje år men vad får vi egentligen för de pengarna? säger alla som avslöjat sina hyror. Vi betalar mycket pengar och kan inte ens släppa ut våra barn på gården för att leka ensamma. Vi vet inte vilka typer som går omkring här så vi vågar inte släppa dem ur sikte.

Smutsig sand
En pappa berättar att han bott 15 år intill gården på nummer 21 och att sanden i barnens sandlåda aldrig bytts ut under hela den tiden.

- Barnen får inte leka där längre, säger han. De blir sjuka av den smuts som finns i sanden.

Vi går en sväng på baksidan av 21:an mot Nygatan och Biblioteksgatan till. Bjuvsbostäders vaktmästare har försökt snygga till genom att klippa ner några buskage men resultatet är inte alltför imponerande. Halvmeterhöga grupper av kala stammar möter vår syn. Plus en del skräp och en krockad barnvagn som ingen tycks sakna och som ligger slängd bland stammar och ris. Ingen hög mysfaktor, om man säger så.

Vi kontaktar Bjuvsbostäder för att höra vad de har för planer för området på Västergatan.

- Jag har redan haft möte med några boende på Västergatan eftersom en person ringde häromdagen och ville träffas. Till slut var det en grupp på cirka 10 personer som kom, säger Mats Nilsson, VD för Bjuvsbostäder.

- På mötet berättade jag att vi både gjort en hel del för att öka säkerheten i området och att vi har fler saker på gång, fortsätter han.

Enligt VD:n bytte man redan i våras ut alla sk entrépartier – inklusive portar med brytskydd för att försvåra för obehöriga att komma in.

- Vi har de ursprungliga portarna sedan huset byggdes på 1950-talet, säger en dam när hon hör detta.

Mats Nilsson säger vidare att man satt in ledbelysning i tvättstugorna och att dessa tänds upp när någon kommer och släcks igen när man lämnat. I höst kommer också ledbelysning i trapphusen och källare vilket ökar tryggheten genom att man får insyn i porten innan man går in och kan se om någon står där. Och i källaren slipper man den där röda knappen som alltid slocknar för snabbt och som man sedan har fullt sjå att försöka hitta igen i mörkret.

 

 

De boende efterlyser kameraövervakning för bästa säkerhet.

- Det finns lagmässiga begränsningar när det gäller övervakningskameror, säger Mats Nilsson. Men vi håller på att titta på vad som krävs.

- Sedan ska vi tillsammans med Hyresgästföreningen också snart göra en ”trygghetsvandring”, dvs gå runt i våra områden både i Bjuv och Billesholm och själva se vad som fungerar eller inte.

De där pinniga buskresterna mot Nygatan förklarar Mats Nilsson är ett buskage som Bjuvsbostäder egen anställde nyligen klippt ner. Ett arbete han nu ska fortsätta med. Så snart är många alltför höga buskar ett minne blott.

Vi frågar vad man avser göra för att inte obehöriga ska klättra upp på första våningens loftgång/balkong för att sedan via hissen ta sig vidare i hela byggnaden.

- Den måste vi åtgärda så att inte vem som helst kan ta den, säger Mats Nilsson. Vi har även en extra dörr utifrån som vi måste se vad vi ska göra med.

- Men sedan är det tyvärr så att folk som bor eller vistas i husen ibland lägger en sten emellan för att en dörr inte ska gå igen. Och då kommer folk ju in hur som helst.

Synliggör P-plats
Mats Nilsson känner till det som sägs om handel med sprit och narkotika på parkeringsplatsen. Hans enda kommentar till det är att den skymmande häcken, som gör att man inte ser bilarna så lätt, ska klippas ner till endast 40 centimeter!

- Sedan är det klart ett problem att det inte finns fler poliser ute, säger han. Men de drar ju också ner precis som mycket annat i samhället. Men samtidigt kan man aldrig stänga ute tjuvar etc helt utan det gäller hela tiden att försvåra för dem.

Polis eller inte. Bjuvsbostäder har sedan ett par dagar tillbaka i alla fall beordrat ”sitt” vaktbolag att rondera Västergatan med omgivning tre gånger per dygn. Enligt ett oregelbundet schema. Och rapportera till Bjuvsbostäder exakt när på dygnet de varit i området.

- Brottsligheten är ju mobil, säger Mats Nilsson, så det går inte att ha fasta tider för då lär sig buset det. Men vi ska kunna ha koll på när vakten varit där.

- Sedan är det faktiskt så att om något händer så finns Trygghetsjouren som man ska kontakta. Den har telefonnummer: 0766-470470.

"Skapa grannsamverkan"
Slutligen pratar vi om vikten av att folk som bor i husen försöker ha kontakt med varandra. Någon form av grannsamverkan. Ser jag någon klättra upp på balkongen i huset mitt emot ska jag ha ett system för att kunna kontakta andra i huset. En sms-kedja baserad på de personer som deltagit både i mötet med Bjuvsbostäder och Bjuvsnytt, vore en bra början på ett sådant samverkande.

Sist men inte minst på temat säkerhet har vi då önskemålet om porttelefon.

- Där har vi faktiskt redan ett erbjudande, säger Mats Nilsson. Om majoriteten i en trappuppgång vill ha en porttelefon så installerar vi det för en extrakostnad på hyran med 40 kronor i månaden.

Bjuvsbostäder med Mats Nilsson i spetsen undersöker som sagt vad som gäller för övervakningskameror etc för att klart kunna redovisa för de boende på Västergatan, Nygatan och Biblioteksgatan vad som är möjligt.

Rättelse
Det Bjuvsnytt tidigare uppgivit om att Bjuvsbostäder skulle ha ett nytt möte med de boende är enligt Mats Nilsson fel och därför dementerar redaktionen detta. Skriftlig information har istället skickats till hyresgästerna.

Fotnot: Redaktionen talade med ett 30-tal personer som bor på Västergatan. Alla ville inte medverka på bild.

Text och foto: Marianne Rönnberg Galmor

Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: redaktionen@bjuvsweek.se

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Väder

 

booked.net

Om oss

Bjuvsweek
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se och bjuvsweek.se  är del av det Pressetiska systemet.


E-post marianne@bjuvsweek.se

Annonsera på bjuvsweek.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.