FRISKVÅRD Latinomusiken tar tag i mig under tiden jag går mot gympasalen. Där inne är det fullt av kvinnor och män som svänger och rör sig i takt med rytmen. Var jag är? På seniorgympa i Sporthallen så klart!
Tidigare i år fick de unga i Bjuvs kommun sitt i form av skejtparken i centrala Bjuv. Då var det en del som undrade vad de äldre skulle få. Så blev det känt att kommunen tillsammans med en rad andra aktörer skulle starta det som kallas seniorgympa och vips! så var den kursen fulltecknad!

Idag fick jag så med egna ögon se vad det betyder. I form av en grupp 60+are på latinodans. Eller rättare sagt i latinodansrörelse.

Jag svängde själv med under tiden som jag fotograferade. Det är inte för inte som dans är en given umgängesform och en stor sport, företrädesvis i Sydamerika och för den delen också i Spanien och Portugal.

Så genialt då av ledaren från Bjuvs Gymnastikförening att välja just dessa toner för att sätta fart på kropparna som efter 60 hunnit bli mer eller mindre stela. Kanske även lite skadade. En av herrarna berättade för mig att han fått en ny knäskål t.ex., och då gäller det att sakta ta sig tillbaka till dansbanan. Inte stressa.

 


Johanna Viltare och Annika Andersson från Bjuvs gymnastikförening samt Jeanette Lindqvist från kommunen var dagens coacher i Sporthallen.

 

Försökskaniner
Gruppen seniorgympare är den första i sitt slag i Bjuv i detta nya samarbete mellan Skånes Idrottsförbund, Region Skåne och Bjuvs kommun. Ett slags försökskaniner för en verksamhet arrangörerna hoppas ska permanentas i förebyggande hälsosyfte – och regelbundet upprepas.

 

 

- Kursen är 12 veckor lång och deltagarantalet 21, säger Jeanette Lindqvist som samordnar aktiviteten från kommunens sida. Den är för 60 +are. Två gånger i veckan – måndags och onsdagsförmiddagar.

- Idag är det gympa och vi har också provat på bowling, yoga och golf. Framöver ska vi testa skytte, styrketräning , vattengymnastik och simning.

Italiensk och indisk meny
På onsdagar är det teori och då går man igenom saker som vad skadeförebyggande innebär, vad lämplig kost består av etc. Och så är det två pass med matlagning. Tillsammans med Kristianstad högskola. För matlagningen har man hyrt in sig i Varagårdens kök i Bjuv och det bjuds på en italiensk och en indisk meny.

- Vi ska förstås utvärdera det hela men redan nu känner jag att folk tycker det här är jätteroligt, säger Jeanette Lindqvist.

- Du skulle sett när vi golfade. Första gången ösregnade det och jag undrade hur det skulle avlöpa men folk var tålmodiga. Stor där och slog, våta som dränkta katter. Och nästa gång sken solen och då var det förstås också glada miner.

Klart i budgeten
I budgeten för 2016 finns redan utrymme för en fortsättning, enligt Jeanette Lindqvist. Och den här typen av aktivitet är precis vad kommunen behöver för att människor själva ska kunna förebygga ett antal problem i sina liv. Helt enkelt att klara vardagen och i förlängningen, hoppas de ansvariga. Inte behöva så många vårdinsatser från samhällets sida.

- Ytterligare en viktig sak i sammanhanget är det sociala, säger Jeanette Lindqvist.

- Det är jätteviktigt för människor att komma ut på aktiviteter så att de har möjlighet att träffa andra. Betydelsen av den sociala biten kan inte nog framhållas i det här, avslutar hon.

Kursen är slut den 2 december.

Marianne Rönnberg Galmor

 

Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: redaktionen@bjuvsweek.se

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Väder

 

booked.net

Om oss

Bjuvsweek
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se och bjuvsweek.se  är del av det Pressetiska systemet.


E-post marianne@bjuvsweek.se

Annonsera på bjuvsweek.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.