Styrelsen för Billesholms Folkets Park år 1909. Vet du vilka de stiliga herrarna är så hör av dig till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den..
BILLESHOLM Från början skulle ett Folkets Hus byggas i Billesholm i slutet av 1890-talet men istället för ett stort, pampigt tegelhus blev det en park. Grunden till huset lades visserligen men byggaren råkade i obestånd och ett tag stod bygget helt stilla.

Men när en ny styrelse tog vid år 1900 beslutade man att det bara fanns en sak att göra och det var att färdigställa ett Folkets Park istället för ett Hus – till att börja med i en ganska primitiv form.

Den 1 maj 1900 invigdes så en enkel dansbana. Den tidens stora tilldragelse var söndagsdans i Kohagen och det dröjde en tid innan Parken lyckades locka till sig riktigt många besökare. Men så en dag kom någon på idén att bygga tak över dansbanan och sedan gick det bara bättre och bättre för parken.

Andelar och tidning
Då som nu var det mycket angeläget att få lönsamhet i verksamheten. Andelar såldes och tidningen Röda Skrattet producerades och såldes för 10 öre. Allt för att stärka kassan.

Andelarna går i arv, vilket sällan verkar ha varit känt bland vare sig innehavare eller deras efterlevande, och därför vet man idag inte mer vilka som egentligen äger Parken. Listor har framställts under 1900-talet men de är inte kompletta och idag kallas ägarna via tidningsannonsering till årsstämman. Ett tips för den angelägne är att kika i ärvda gamla papper. Kanske är du en av Parkens ägare, utan att vara medveten om det.

På tidningen Röda Skrattets framsida ser man ritningen på det Folkets Hus man från början avsåg bygga i Billesholm. Men som på grund av olika saker senare blev Folkets Park.

 

Så här kunde det låta när det gällde att få in pengar till verksamheten vid tiden runt år 1900:

Anmälan av tidningen RÖDA SKRATTET

Åtskilliga tidningar bruka vid sin tillkomst be om ursäkt för detta. Men vi hålla styft på att vår tillvaro är fullt berättigad nu då Folkets hus SKALL BYGGAS!

Vi vilja därför erinra dig ”Medmänniska” om basaren den 6,7 och 8 Nov. samt vidare att du köper denna tidning till det billiga priset av 10 öre för att såmedelst bidraga till 3 saker: 1 pängar, 2 pängar, 3 pängar eller också en enda, nämligen: storkovan, vilken behövs då man skall bygga ett Folkets hus.

Startat av arbetarne, för arbetarne och endast i behov av att arbetarna själva gynna det.

Det fordras ju endast att arbetarna förströr sig hos sig själva och företaget bär sig.

Betänk också arbetare, att ett Folkets hus och Park blir kanske de enda arv du kan lämna dina barn och dessa skola tillfullo veta att uppskatta dina uppoffringar, om inte förr så kanske en gång då arbetsgivaren stänger portarna.

Teckna därför om möjligt även en andel á 10 kronor, och genomläs noga tidningens annonser.

Högaktningsfullt

Redaktionen

Källa: Skånes arkivförbund, Lund.

Läs också vår artikel om Billesholms Folkets Park idag - och framåt. Klicka här.

Text och arkivsök: Marianne Rönnberg Galmor   Bilder: Skånes arkivförbund, Lund

Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: redaktionen@bjuvsweek.se

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Väder

 

booked.net

Om oss

Bjuvsweek
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se och bjuvsweek.se  är del av det Pressetiska systemet.


E-post marianne@bjuvsweek.se

Annonsera på bjuvsweek.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.