Det känns svårt att spricka upp i ett leende och utropa GOTT NYTT ÅR när världen ser ut som den gör just nu.

Vart man än ser så är det krig. I Sveriges närområde mellan aggressorn Ryssland och Ukraina. Och med en Putin som med jämna mellanrum morrar att om inte ”Sverige passar sig så kan det vara er tur nästa gång…..”

Under 2023 har dessutom extrem terrorism och barbarism fått ny näring genom terrororganisationen Hamas pogrom den 7 oktober mot festdeltagare och kibbutzbor längs gränsen Gaza-Israel. Civila judar, israeler, utländska gästarbetare, festdeltagare m.fl. sköts ihjäl på löpande band när de försökte undkomma de attackerande vildarna som forcerade gränsen och vällde in i södra Israel. Unga och gamla sköts ner, bands och brändes levande, grillades i ugnar, lemlästades osv. Och terroristerna satte dessutom i system att våldta och döda så många kvinnor de hann med. Samt att ta gisslan och föra den till Gaza.

I Gaza hålls just nu fortfarande uppskattningsvis 130 av dem kvar både i palestinska privathem och i tunnelsystemet som Hamas byggt under hela Gazaremsan. Den yngsta fången Kfir var bara 9 månader när han tillsammans med mamma och storebror fördes bort av terroristerna. De kidnappades anhöriga kämpar för att få hem sina nära och kära. Personligen räknar jag med det värsta. Redan nu vet vi inte vilka som fortfarande lever eller är döda.

Också i Sverige
Hamas terrorideologi har även nått oss i Sverige. I första hand genom att provokatörer vi alla vet namnen på i somras brände ett par kopior av muslimernas heliga skrift Koranen på offentlig plats. Dessa händelser, tillåtna enligt svenskt yttrandefrihetslag, sände chockvågor genom den sk muslimska världen – dvs Mellanöstern och delar av Asien. En svensk ambassad utomlands attackerades samtidigt som Säpo höjde terrornivån här hemma. Vi fick snabbt lära oss tänka på att inte utomlands göra så stort väsen av vår svenska nationalitet.

Det rådet hjälpte dock inte de två svenska fotbollssupportrar som glada i hågen var på väg till en match i Belgien – och blev mördade på vägen. Lätt identifierade av en galen terrorist genom sina gul-blå fotbollströjor.

Hemma i Sverige har gäng av terroristhyllande demonstranter höjt skrämselnivån på gator och torg när de insvepta i terrororganisationernas flaggor och symboler dragit fram med gap, hat, skrik och hot. Under paroller som From the river to the sea. Vilket betyder att Israel ska utplånas och alla dess invånare likaså. Hårda ord som trots att vi lärt om Hitlers Förintelsen inte fått många svenskar att reagera och undra över vilka mordiska personer som egentligen vistas och bor i vårt land. Här kan hatet tydligen fritt flöda och skulle någon dödas så syns det blott i den efterföljande mordstatistiken.

I Tyskland däremot har man med lag försökt stävja framväxten av den nya antisemitismen bland de som bor och vistas i landet. Tyskarna vet ju vad sådant hat kan leda till. Medan ”neutrala” Sverige ännu inget lärt.

Utanför mitt fönster smäller raketerna. Helsingborgs stad liksom Bjuvs kommun har skärpt reglerna för när vi får skjuta av nyårsraketer. I Bjuvs kommun har politikerna dragit ner på ”fönstret” från 12 till endast 5 timmar.

Men den nyheten tycks, enligt rapporter jag får från läsekretsen, inte ännu ha nått kommuninvånarna i Bjuv, Billesholm och Ekeby.

Konstaterar så att en del nyheter flyger snabbare än andra…… och att i Bjuvs kommun, till skillnad från Stockholm, så saknas det folk som följer upp att reglerna efterlevs.

Vilket säkert leder till att i alla fall de som har köpt smällare till nyår kan ha en kul nyårsafton.

Alltid något! Men akta fingrarna!!

Till sist till dig som liksom jag inte hittat festhumöret:

Var rädd om dig och försök att inte hänga på mobben. Det är betydligt lättare att vara arg och stygg än att vara glad och snäll. Men det kan definitivt vara värt att öva på.

Försöker vi inte alla så blir det aldrig fred.

Marianne

Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: redaktionen@bjuvsweek.se

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Väder

 

booked.net

Om oss

Bjuvsweek
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se och bjuvsweek.se  är del av det Pressetiska systemet.


E-post marianne@bjuvsweek.se

Annonsera på bjuvsweek.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.