POLITIK Vad håller de styrande i kommunen på med? Det måste vara den stora frågan invånarna ställer sig sedan Bjuv för tredje gången på kort tid toppat nyheterna med till synes märkliga turer kring jobbet som t.f. kommunchef.

För en dryg vecka sedan fick Christer Pålsson som varit kommunchef i cirka 10 år i Bjuv gå på dagen. För den snabba reträtten fick han 3,1 miljoner kronor. På lönen för de sex månadernas uppsägningstid utgick dessutom sociala avgifter och semesterersättning. Vilket inte var fallet på resterande belopp.

Dagen efter att Christer Pålsson gått så presenterades konsulten Christian Alexandersson som tillförordnad kommunchef. För en ersättning på 56.000 kronor i månaden för en 40-procentig tjänst.  Ex sociala avgifter och semesterersättning. Kommunalrådet Mikael Henrysson försäkrade när uppgörelsen blev känd att Alexandersson skulle klara jobbet på den korta tiden.

Vad som inte framkom då förordnandet som tf tillkännagavs var att det i kulisserna fanns ytterligare ett avtal på gång med samme Alexandersson. Ett konsultavtal på ytterligare 40 procent. För tjänster som bemanningsföretaget Bemannia i Stockholm kommer att fakturera Bjuvs kommun.  Och där tf kommunchefen jobbar för en högre ersättning än den han får som anställd. Nämligen 1.986 kronor i timmen. Exklusive moms. Detta avtal löper från den 31 oktober 2022 till 31 oktober 2023. Och Alexanderssons totala inkomst för jobbet i Bjuvs kommun beräknas uppgå till 183.000 kronor i månaden.

Hänger ni med?
Denna lösning kommer sig av att Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) har gjort en upphandling och tecknat ramavtal med företaget Adda. Som i sin tur har ett avtal med Bemannia. Som nu alltså anställt Christian Alexandersson för konsulttjänsten i Bjuvs kommun. Hänger ni med?

Varför ska då en kommunchef i Bjuvs kommun ha två olika avtal och varför redovisade ni inte båda avtalen samtidigt? För såväl oppositionen som för övriga?

- Konsultavtalet som går via Bemannia tog lite tid att upprätta, förklarar Mikael Henrysson. Det var helt enkelt inte klart när vi talade om Alexanderssons anställning som t.f. kommunchef på 40 procent. Och eftersom ingen frågade efter om det fanns mer än ett avtal  så sa vi inget.

Christian Alexandersson själv ville enligt Henrysson inte heller ha en 80-procentig anställning så det blev så här istället.

- Det är mycket pengar, det tycker jag också. Men man får se det som en tillfällig lösning och den som anställs som ny ordinarie kommunchef kommer givetvis att vara anställd på 100 procent, säger Mikael Henrysson.

”Var är transparensen?”
Konsultavtalet på 40 procent löper från den sista oktober i år till den sista oktober 2023. En som är förvånad över detta är oppositionsrådet Ulrika Thulin (S). Som betonar att hon vad gäller den tidigare och den nu anställda tillfällige kommunchefen fått information via media. Inte via de styrande i Bjuvs kommun.

- De styrande efterlyser i vissa sammanhang transparens, säger hon och påminner om debatten i Kommunfullmäktige före valet. När Moderaterna gjorde stor sak av att inte få den insyn som man tyckte krävs i ett politiskt samarbete.

- Men hur är det med den där transparensen i det här fallet?

Att Christer Pålsson avskedats fick Thulin och oppositionen veta när allt redan var klart. Att den efterträdande Christian Alexandersson inte skulle jobba 100 procent utan bara skulle anställas på 40 procent var något de fick veta via media.

Godtroget misstag
- På det möte där vi fick informationen om honom hette det att han ”skulle ha samma anställningsvillkor som Pålsson” och att ”det i vart fall inte skulle bli dyrare än med Pålsson”, berättar Ulrika Thulin.

- Jag utgick då ifrån att Alexandersson skulle jobba 100 procent som företrädaren. Men där tog jag fel. Jag tror dock inte jag är ensam om att tolka svaret jag fick som jag gjorde. Nu vet jag att jag inte kan ha den tilliten till nuvarande kommunledning utan här måste varje detalj kollas. Den information vi som opposition får lämnar mycket kvar att önska.

Ulrika Thulin understryker att hennes invändingar inte gäller Christian Alexandersson som person utan den brist på informtion från den politiska SD-M-ledningen som hon tycker numera går som en röd tråd genom hela "politiken".

Mycket hysch hysch
Just nu vet Ulrika Thulin och oppositionen följaktligen inte heller vad Alexandersson jobbar med i kommunen. Bara att han har fått ett andra avtal och att han har kvar konsultuppdrag i Landskrona kommun. VAD Alexandersson håller på med åt Bjuvsborna på konsultbasis håller SD och M för sig själv.

- Hela historian kantas av en hysch-hysch-mentalitet som inte hör hemma i en demokrati, säger Ulrika Thulin.

Andra uppdrag
Christian Alexandersson har för vana att röra upp damm när han gör entré. Han är omskriven för sin delaktighet i byggprojektet Friends Arena i Solna. Där han tillsammans med en rad kollegor, bl.a. Erik Pålsson känd från Peab, anklagades för mutbrott. En anklagelse han senare friades från.

Under sin tid som bla stadsdirektör i Landskrona kommun blev han tex omskriven för sin exklusiva, dyra  tjänstebil. Av Mikael Henrysson får vi också veta att Alexandersson, under tiden han ska arbeta för Bjuvs kommun, har kvar sitt uppdrag för Landskrona kommun. I avtalet med Bjuv står det också tydligt att ”kommundirektör får ha annan bisyssla under anställningen”.

- Han lobbar för Europaspåret, säger Mikael Henrysson. Det är vi helt på det klara med.

Ett uppdrag som inom parentes väckt frågor bland Landskronapolitiker som nu vill veta vilka anställningsformer som gäller angående Alexandersson och kommunen.

Och så pengarna
Och så var det då det med pengarna. Igår var vi många som såg inslaget på SVT Helsingborg där reportern berättade att Alexandersson för sina tjänster åt Bjuvs kommun får 183.000  kronor i månaden. Det – kan vi berätta – är exklusive sociala avgifter och semesterersättning på den del som utgör 40 procents anställning och alltså bekostas av skattemedel.

Hur mycket konsultavtalet i slutändan kommer att kosta skattebetalarna återstår naturligtvis att se.

- När vi diskuterade hans tillsättande hette det att hans uppdrag skulle vara slut när en ny ordinarie kommunchef tillsätts. Och att det nog skulle ta cirka ett halvår, säger Thulin.

- Men i hans konsultavtal läser vi att hans uppdrag via Bemannia sträcker sig över ett helt år från den 31 oktober 2022. Stämmer 6 månader för rekrytering vad ska vi då ha honom kvar ytterligare ett halvår för?

Vad gör han i Bjuv?
Fortfarande vill kommunalrådet Mikael Henrysson alltså inte avslöja VAD det är Christian Alexandersson jobbar med utöver de chefsuppgifter som ingår i de 40 procenten anställning. Det är mycket viktiga, känsliga och avgörande sysslor, försäkrar Henrysson oss. Men det ännu för tidigt att avslöja exakt vad det rör sig om.

Som jämförelse kan sägas att Mikael Henrysson som kommunalråd har en lön motsvarande 110 procent av riksdagsarvodet som är 71.500 kr. Oppositionsrådet har ett halvt riksdagsarvode. Christer Pålsson hade för fulltid som kommunchef runt 100.000-105.000 kronor. Och regiondirektör Alf Jönsson som nyligen fick sluta i Region Skåne hade en månadslön för 100 procents tjänst på 180.000 kronor.

Ett är dock säkert; Att jobba som konsult åt Bjuvs kommun kan inte anses vara en olönsam affär.

Revisionen kallar
Revisionen i Bjuvs kommun har med anledning av ovannämnda turer kallat Mikael Henrysson, Christian Alexandersson, Claes Osslén och Ulrika Thulin till ett möte den 24 november.

Marianne Rönnberg Galmor

 
 

Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: redaktionen@bjuvsweek.se

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Väder

 

booked.net

Om oss

Bjuvsweek
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se och bjuvsweek.se  är del av det Pressetiska systemet.


E-post marianne@bjuvsweek.se

Annonsera på bjuvsweek.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.