BJUVSWEEK – BJUV Antalet personer som försörjs av sociala ersättningar och bidrag har minskat i Bjuvs kommun sedan 2014, visar statistik från SCB. Samma utveckling ser vi i riket som helhet.

Antalet personer som försörjdes med sociala ersättningar och bidrag hela året ökade med 1 procent i Bjuv under 2021. Det totala antalet var 1 398 personer, vilket motsvarar 15,9 procent av befolkningen i arbetsför ålder.

I riket minskade antalet försörjda av sociala ersättningar och bidrag förra året efter att ha gått upp under pandemiåret 2020. Över tid sjunkar också antalet. Sedan 2014 har det minskat med 7 procent.

- Även i Bjuv ser vi en sådan utveckling. Sedan 2014 har antalet minskat med 8 procent. Jämfört med andra kommuner är det här betydande minskning, säger Johanna Frodell, utredare på SCB.

För att underlätta jämförelser visar statistiken hur många personer som de utbetalda ersättningarna och bidragen skulle kunna försörja med full ersättning under ett helt år. Det kallas helårsekvivalenter, eller helårspersoner. Exempel: Två personer som varit heltidsarbetslösa ett halvår var blir tillsammans en helårsperson i statistiken.

 

 

De sociala ersättningarna och bidragen består av sjukpenning, sjuk- och aktivitetsersättning, ersättning vid arbetslöshet, arbetsmarknadsåtgärder, ekonomiskt bistånd och etableringsersättning.

I Bjuv är sjuk- och aktivitetsersättning den största ersättningsformen. Av alla helårspersoner i kommunen ersattes 5 procent genom sjuk- och aktivitetsersättningen.

– Det är en högre andel av befolkningen i arbetsför ålder som försörjs av bidrag i Bjuv än i landet som helhet. Framför allt är det fler personer som försörjs av arbetsmarknadsåtgärder, säger Johanna Frodell på SCB.

Mottagare per ersättningsform i Bjuvs kommun

 

Ersättningsform

Antal helårspersoner

Andel av befolkning i arbetsför ålder

Rikssnitt

Sjukpenning

233

2,7 %

2,5 %

Sjuk- och aktivitetsersättning

398

4,5 %

3,7 %

Ersättning vid arbetslöshet

199

2,3 %

1,7 %

Arbetsmarknadsåtgärder

394

4,5 %

3,6 %

Ekonomiskt bistånd

147

1,7 %

1,6 %

Etableringsersättning

27

0,3 %

0,2 %

 

Bland kommunerna i Skåne län är det största andel försörjda av sociala ersättningar och bidrag i Perstorp (22 procent) och lägst i Vellinge (7 procent).

SCB/Mrg

 

Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: redaktionen@bjuvsweek.se

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Väder

 

booked.net

Om oss

Bjuvsweek
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se och bjuvsweek.se  är del av det Pressetiska systemet.


E-post marianne@bjuvsweek.se

Annonsera på bjuvsweek.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.