Hängets grundare Annica Tullberg t.v. och Lottie Hübner t.h. I mitten Lotties son Liam Svensson Johannesson och Astrid Hjälte.
UNG I EKEBY Varannan lördag jämna veckor är Hänget i Ekebyskolans gymnastiksal öppet. Och ungdomarna gillar verkligen att vara här.

I slutet av förra året såg det populära Hänget i gympasalen på Ekeby skola dagens ljus och hit kommer numera cirka 45 ungdomar varje gång det är öppet. De flesta från Ekeby men även ungdomar från Billesholm hittar hit.

Inne i gymnastik- och sporthallen är det full fart i olika hörn. På ett håll tränar Fredrik Lavess, kurator på skolan, boxning med några killar. När jag ramlar in är det Mio Söderbergs tur.

På en bänk mitt i hallen sitter Nellie Svensson, Wilma Smith Hedin och Ebba Anderson som både tycker att det är okej att jag fotograferar dem och samtidigt håller upp händerna när jag knäpper bild efter bild. De deltar inte i någon sport för tillfället utan….. ja, just det….. de hänger.

Då och då liksom sköljer det in ett större gäng – de flesta killar.

- De kommer och går, säger Annika Tullberg. De är här en stund, sedan går de och handlar, och så kommer de tillbaka. Det är friheten här som de uppskattar. Vi ger inga pekpinnar.

Så började det
De två som tagit initiativ till Hänget och också driver det är Annica Tullberg och Charlotte Lottie Hübner. Båda bor i Ekeby och driver också tillsammans all barn- och ungdomsverksamhet i Ekeby GIF. Annica är även styrelseledamot och kassör i klubben medan Lottie ansvarar för ordningsfrågorna.

- Mina egna barn är 12 och 17 år och den idén till Hänget uppstod egentligen när jag insåg att det inte finns något att göra för ungdomar som de här i Ekeby, säger Lottie Hübner. Det var julen 2021 och jag och Annica tog paus från vår vanliga verksamhet i Ekeby GIF – där Annicas man är ordförande – och drog igång Hänget.

 

Nellie Svensson, Wilma Smith Hedin och Ebba Anderson.

Kommunens svar förvånade
Organisatoriskt startade verksamheten inom ramen för fotbollsklubben – och där ligger den fortfarande kvar. Det visade sig nämligen, tvärt emot vad Annica och Lottie trott, att Bjuvs kommun inte var särskilt villig att stötta deras förslag om en ungdomsgård.

- Vi kontaktade kommunen för vi ville ha pengar till att driva Hänget i form av en ungdomsgård, berättar Annica Tullberg. Och vi tog för givet att få ett ja. Men det blev ett nej istället.

På Kultur och fritidsförvaltningen i Bjuvs kommunhus menar man enligt Tullberg och Hübner att man tycker att den ungdomsverksamhet som finns i anslutning till kommunens skolor räcker. Och i Ekebys fall ligger detta i anslutning till biblioteket på skolan.

"Mer att göra"
Skillnaden enligt de ungdomar jag pratat med på Hänget är att den kommunala verksamheten är mer ”styrd” eller schemalagd ska man kanske säga. Medan man tycker bättre om stilen på Hänget. Där man antingen deltar i någon aktivitet – eller bara hänger.

- Här är mer att göra säger Max och de andra jag pratar med.

- Vi kör inte med några pekpinnar, säger Annica och Lottie. Men vi har regler som ungdomarna måste följa. Annars är det ut.

Reglerna är:

Ta av dig skorna.

Förstör inget.

Var inte i killarnas omklädningsrum eller på läktarna.

- Vi har ansvar för alla men i nämnda utrymmen ser vi inte vad som händer. Vi räknar alltid alla son är här och i händelse av t.ex. brand kan vi missa någon – om de uppehåller sig i utrymmen vi inte har full koll över.

Har full koll
Annica och Lottie berättar att förutom att ha koll på hur många som finns i lokalen så kan de allas namn och ålder.

- Och så känner vi deras morsor! tillägger de med ett skratt.

Skrattet ligger nära i surret bland besökarna denna kväll.

- Vi har lärt känna de unga och fått deras förtroende, säger Annica. Vi får veta minst lika mycket som föräldrarna.

Nattvandrarna kommer
Nattvandrarna tittar in varje gång Hänget är öppet och denna kväll är inget undantag. Nattvandrarna Bjuvs frontfigur Susanne Bakken och hennes trogne vapendragare Glenn Karlsson dyker upp. Trots att Susanne cyklat omkull och gjort sig illa i handen. Och borde vila. Men det kan hon inte……- De här två tjejerna är fantastiska, säger Susanne Bakken. Att det här stället finns är verkligen bra för våra ungdomar.

I Bjuvs kommun har man till sin hjälp även två anställda sk Trygghetsvärdar. De arbetar dock inte så här en lördagskväll så dem träffar vi inte på Hänget i Ekeby.

Lotties son Liam Svensson Johannesson och Billesholmstjejen Astrid Hjälte är bland dem som kommer och slår sig ner hos oss. Nyfikna på vad jag är för en som ställer en massa frågor och fotograferar.

Sebastian Lund kommer in med ett par kompisar, Max Härén. En tredje flyr kameran men jag växlar några ord med Sebastian och Max. Som båda gillar att vara här.

"Borde finnas mer sånt"
Max Härén är en av de unga Ekebybor som är på Hänget väldigt ofta.

- Han är med på allt, säger Annica och Max instämmer. Max ställer alltid upp och han bjuder verkligen på sig själv i alla sammanhang.

Medan jag fortsätter prata med Annika och Lottie pågår en mer eller mindre koncentrerad basketmatch i en annan del av hallen.

In kommer så plötsligt en ”100-gubbe” – vid namn Alvin Nilsson. Med en röd ”slickepinne” i högsta hugg och med följande kommentar direkt riktad till undertecknad:

- Detta är det bästa som hänt i Ekeby för oss ungdomar. Det borde finnas mer sånt.

Utanför hallen säger Casper Nielsen – också han en 100-gubbe - samma sak. Trots att han är portad för kvällen för att ha brutit mot ordningsreglerna.

Kommunen syn på saken
Annica och Lottie vill alltså att Hänget ska bli en ungdomsgård. Som officiellt samarbetar med både skolan, polisen och Nattvandrarna. I många fall ansluter sig även Soc och Kyrkan till denna typ av verksamheter (red:s anm.).

Jag talar med Martin Lind på Kultur och fritidsförvaltningen. Som Annica Tullberg och Lottie Hübner haft möte med i kommunhuset. Han upplever ingen konflikt i uppdelningen mellan Hänget och kommunens fritidsgård på skolan i Ekeby.Hänget ser vi inte som någon konkurrerande verksamhet, säger Martin Lind. Snarare är det en kompletterande verksamhet.

Martin Lind berättar att man haft ett möte med Annica Tullberg och Lottie Hübner och man då gett dem rådet att göra det man redan gör i Ekeby GIF; dvs erbjuder sportaktiviteter.

- Vi diskuterade saken och kom fram till att det är den bästa lösningen, fortsätter Martin Lind. Vi upplåter hallen åt dem och är jätteglada att de gör det de gör. Och min bild är att det görs i samförstånd med oss.

Men vad är då skillnaden om de startar en fritidsgård?

- Hade de gjort det så hade vi inte haft möjlighet att stötta ekonomiskt eftersom det inte ryms inom det kommunala föreningsbidraget, avslutar Martin Lind.

 

Max Härén och Sebastian Lund.



 

Alexander Wramby.



 

Casper Nielsen.

 

Öppettider
Hänget öppnar klockan 18 varannan lördag i jämn vecka och stänger klockan 23. Och enligt Annica Tullberg och Lottie Hübner – som är de som kläckte idéen och också driver Hänget – så ”hänger ungdomarna på låset” då.

På skolloven har man också öppet måndag-fredag mellan klockan 18 och 22. Och till sommaren är planen att ta med hela gänget till Ekeby GIF:s domäner.

Marianne Rönnberg Galmor

 

 

Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: redaktionen@bjuvsweek.se

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Väder

 

booked.net

Om oss

Bjuvsweek
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se och bjuvsweek.se  är del av det Pressetiska systemet.


E-post marianne@bjuvsweek.se

Annonsera på bjuvsweek.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.