Avpublicerade
HEMVÄRNET De står där på parkeringen vid skejtparken i Bjuv när jag kommer körande. Inte i grön vadmal utan iklädda fräscha kamouflagemönstrade uniformer. De representerar det moderna svenska Hemvärnet och är just nu mycket aktiva med att guida nya rekryter in i verksamheten.

Att se uniformerade människor i byn tillhör inte vardagen och om Hemvärnet vet jag inte mycket. Men nu när fullt krig rasar i Ukraina inte långt ifrån Sverige, och vår överbefälhavare varnat för att säkerhetsläget förvärras också för vår del, så har jag läst på.

Försvarsmakten har en särskild sida för Hemvärnet som inleds såhär:

 

 

Bilden: Krister Nilsson och Viktoria Hagerman.
 
"Hemvärnet utgör en stor del av insatsorganisationen och vi söker aktiva soldater som vill göra skillnad. Vi erbjuder mängder med utvecklande och utmanande tjänster i ett sammanhang som skapar vänner för livet. Med hjälp av de uppgifter du lämnar kan vi erbjuda dig rätt befattning baserat på dina kunskaper, intressen och vilja. I din roll som Hemvärnssoldat kan du utvecklas, samtidigt som du gör skillnad för många. Tillsammans värnar vi Sveriges intressen."

Nytt för mig men inte för dom
Det som är nytt för mig är ingen nyhet för de två jag nu ska träffa - Rickard NiIsson och Viktoria Hagerman.

Rickard Nilsson är från Billesholm och har varit med i Hemvärnet länge. Idag är han kompanichef i Militärregion syd, 48:e Hemvärnsbataljonen. Till vardags jobbar han som regionchef på ett stort maskinuthyrningsföretag.

- Jag gick med i Hemvärnet det året jag fyllde 15, berättar han. Det var 1990 och jag hade gjort värnplikten i Hässleholm 1994 -1995 och gillade "det gröna livet", ledarskapsutbildningen man får mm. Så steget att gå med i Hemvärnet kändes inte långt för mig.

På den tiden hade Billesholm, Bjuv, Åstorp m.fl. egna Hemvärnskårer. Sedan gick Billesholm och Bjuv ihop. Därefter kom Åstorp och nu är alla byarna med i Västra kvadranten - som omfattar hela Nordvästra Skåne. Med högkvarter i Helsingborg.

Från lastbil till information
Viktoria Hagerman är informationsbefäl i 48:e Hemvärnsbataljonen och har vuxit upp i Mörarp. I det civila är hon gymnasielärare i Landskrona i svenska, engelska och kommunikation. Hennes väg in till dagens befattning som informatör i Hemvärnet gick via det som förr hette Kvinnliga bilkåren - numera bara Bilkåren.

- Jag tycker det är otroligt roligt att vara med i Hemvärnet, säger Viktoria Hagerman. Som lärare har man en del fritid och när jag en gång diskuterade det med min far tyckte vi att jag lika gärna kunde "göra något riktigt" av tiden. Far var lastbilschaufför och körde bl.a. hjälpsändningar. Och jag valde att bli lastbilschaufför i Bilkåren. Som på den tiden hette Kvinnliga Bilkåren men som idag välkomnar både kvinnor och män.

När Viktoria Hagerman senare gick med i Hemvärnet var hon yngst i gruppen som fortfarande hade en hög medelålder. Något som ändrats och som med dagens nyvakna intresse för Sveriges försvar håller på att ändra sig ordentligt.

"Roligt och utvecklande"
- Jag höll på med fordonsdelen i 12 år, berättar Viktoria. Inom hemvärnsdelen ställs man alltid inför nya utmaningar med problem som måste lösas. Det är roligt och utvecklande.

En Hemvärnsbataljon består av cirka 600 personer som träffas tre gånger om året och övar inom tre olika inriktningar: Ytövervakning, Bevakning och Skydd. Rickard gör 13 dagar varje omgång. Viktoria 9  dagar.

- Vissa övningar går ut på att utveckla och träna på sin egen befattning och vissa övningar arbetar hela förbandet tillsammans. På 6 timmar ska Hemvärnet kunna börja lösa sina uppgifter och efter 24 timmar är hela förbandet igång. Uthålligheten är 90 dagar. Hemvärnet övar mycket och är väl förberedda för de uppgifter vi har.

Rickard Nilsson och Viktoria Hagerman har helt olika bakgrund och det är i detta sammanhang en fördel.

- Det betyder att vi tillsammans besitter en större kompetens än om vi kommit från samma håll, säger Viktoria.

Hur ser då det "riktiga" försvaret på er som är med i Hemvärnet? Anses ni lika "viktiga" som de?

- Gränserna suddades ut för länge sedan, säger både Rickard och Viktoria.

- Men idag ställs det också högre krav på oss i Hemvärnet, fortsätter Rickard. Vilket bl.a. kräver en fortsatt föryngring.

Även om Hemvärnet är som ett andra hem för Rickard och Viktoria så var det bra länge sedan vi övriga läste eller hörde något om Hemvärnet. Och att söka sig dit. Länge var Hemvärnet för de flesta förknippat med gamla gubbar i grön vadmal. Därmed inte sagt att de inte hade viktiga uppgifter i samhället - men den s.k. imagen lockade sällan ungdomar. Idag däremot - är Hemvärnet en del av Försvarsmakten - och på riktigt en viktig del av det svenska totalförsvaret. Är det kriget i Ukraina som ligger bakom vår ändrade inställning?

"Allvarligt en längre tid"
- Min upplevelse är att läget varit allvarligt en längre tid, säger Viktoria Hagerman. Sedan Berlinmurens fall men också när ryssarna 2014 visade vad de går för när de gick in i Ukraina och annekterade Krimhalvön. Redan där började man inse att maktbalansen i världen började svänga.

- Men självklart har ryssarnas anfall på Ukraina varit en rejäl ögonöppnare för många.

Vem får vara med?
- Alla sorters människor behövs, säger Viktoria Hagerman. Killar och tjejer. Alla yrkeskategorier. Man kan ha många olika uppgifter som t.ex. skyttesoldat, signalist, sjukvårdare, hundförare mm.

Så här ansöker du
Den som vill gå med i Hemvärnet ska gå in på Försvarsmaktens hemsida och söka på Hemvärnet. Man skapar ett konto i ”Mitt Försvarsmakten” och anger 48 Hemvärnsbataljonen som intresseområdet. Inte alla platsar i Hemvärnet men alla får svar på sin ansökan. Även om det just nu kan ta lite längre tid än tidigare. Eftersom så många hör av sig.

- De som redan gjort värnplikten och har fått en grundutbildning är givetvis lättare att placera hos oss än de som inte har den bakgrunden, säger Viktoria Hagerman. Och för dem som inte platsar hos oss så finns det andra frivilligorganisationer där man behövs och kan göra en viktig insats. Som Bilkåren t.ex. Men också hos Lottakåren, Röda Korset osv.

Säkerhetskontroll
"För personal inom Hemvärnet kommer säkerhetsprövning med registerkontroll enligt 11 och 12 §§ i säkerhetsskyddslagen (2018:58) att genomföras före ett eventuellt tecknande av hemvärnsavtal. Yttrande från hemortskommun enligt 5 § hemvärnsförordningen (1997:146) kommer också att inhämtas. Säkerhetsprövning eller yttrande från hemortskommun genomförs inte för hemvärnsungdom."

- Att engagera sig hos oss i Hemvärnet eller i någon annan frivilligorganisation är ett sätt att ta sitt samhällsansvar, avslutar Viktoria Hagerman. Man lär sig helt enkelt mer om vad man ska och kan göra i samhället.

Marianne Rönnberg Galmor

Fakta om det svenska Hemvärnet:

Hemvärnets uppgift är att arbeta över hela konfliktskalan – från stöd till samhället vid svåra påfrestningar i fred till väpnad strid i krig. Det finns fyra hemvärnsbataljoner i Skåne. Den 48:e hemvärnsbataljonen har Helsingborg, Höganäs, Ängelholm, Åstorp, Bjuv och Landskrona som sitt huvudsakliga upptagningsområde. Totalt innefattar hemvärnsförbanden omkring 22 300 män och kvinnor från Haparanda i norr till Ystad i syd.

Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: redaktionen@bjuvsweek.se

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Väder

 

booked.net

Om oss

Bjuvsweek
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se och bjuvsweek.se  är del av det Pressetiska systemet.


E-post marianne@bjuvsweek.se

Annonsera på bjuvsweek.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.