Svar på Krister Nilssons ”SD i Bjuv fortsätter att begränsa demokratin”.

DEBATT Jag vill börja med att beklaga att Krister Nilssons råkat ut för en så hemsk olycka. Krister Nilsson mejlade mig den 16 november att han ”ämnade delta i tekniska nämnden digitalt” utan att lämna vidare motivering.

I ”Reglemente för kommunstyrelsens och nämndernas gemensamma bestämmelser och arbetsformer” antagen 2019-12-12 (S-styre), står följande om deltagande på distans:
11 § Nämnden får,om särskilda skäl föreligger, sammanträda med ledamöter närvarande på distans” ..//.. ”Ordföranden avgör om närvaro får ske på distans ..//..”

Till skillnad från vad Krister Nilsson skriver, kände jag inte till att Krister råkat ut för en olyckshändelse. Djungeltelegrafen hade inte nått mig och eftersom Krister inte själv nämnde något om det, kunde jag så klart inte veta. Även om jag vetat om Kristers olycka så hade jag svarat detsamma, dvs. att en ersättare få gå in. Vad har vi annars ersättare till?

För två och ett halvt år sen bröt jag själv båda mina händer. Jag sjukskrev mig i två månader och lät mina ersättare ta över. Det blev inte mindre demokratiskt eller mer dramatiskt för det. Det är ju så vi gör. Om det däremot inte funnits ersättare för Krister, hade jag gärna godkänt hans deltagande på distans. Nu förblev ändå mandatfördelningen oförändrad  då en ersättare kunde gå in.

Jag hänvisade till vårt reglemente i ett mejl till Kristers Nilssons officiella mejl dagen efter att han skrev till mig.

Vad gäller nämndernas storlek kan de endast ändras i samband med en omorganisation. Vårt mål är att hålla nere kostnaden för ”politiken” till förmån för verksamheterna.
Den nya mandatfördelningen är efter våra respektive partiers storlekar och efter SKRs (Sveriges Kommuner och Regioner) beräkning av mandatfördelning, alltså är det också helt demokratiskt.

Krister Nilsson tillhör ett parti som endast har ett mandat i kommunfullmäktige, vilket inte av sig själv ger några mandat i nämnderna. För att Krister Nilssons parti ska bli representerat i mindre nämnder krävs i normalfallet att deras samarbetspartners delar med sig av sina mandat, likt Sverigedemokraterna gör med Moderaterna.

I övrigt är Krister Nilssons anklagelser på Sverigedemokraternas ledamöter ovärdiga, speciellt när man själv sover sig igenom de flesta möten… men det hotar kanske inte demokratin?

Pia Trollehjelm (SD)

Läs centerpartisten Krister Nilssons inlägg om bristande demokrati i Bjuvspolitiken här.

Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: redaktionen@bjuvsweek.se

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Väder

 

booked.net

Om oss

Bjuvsweek
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se och bjuvsweek.se  är del av det Pressetiska systemet.


E-post marianne@bjuvsweek.se

Annonsera på bjuvsweek.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.