Bjuvs Folkets Hus är ständigt på tapeten när trygghetsboendets vara eller inte vara diskuteras av kommunpolitikerna. Om boendet till slut hamnar här eller på annan tomt i trakten återstår att se. Ett är dock säkert; Under tiden diskussionerna pågår så förfaller byggnaden.
DEBATT En berättelse blir inte mer sann för att fler upprepar den. På kommunfullmäktige den 25 oktober uttalade vi tydligt att Moderaterna inte förhandlar i media eller på möten där andra talar i vårt ställe.

Moderaterna fattar beslut när underlag finns på bordet att ta ställning till. Vi har omnämnts utifrån att andra partier väljer att definiera oss och den historiska beskrivningen av trygghetsboende i centrala Bjuv förtjänar därför en historisk uppdatering.

2014 startade diskussionen om trygghetsboende med att kommunen skulle gå ut med en enkät till målgruppen 65–95åringar i kommundelarna Bjuv, Billesholm och Ekeby för att se vilka önskemål det fanns och vad man prioriterade. Av totalt 650 enkäter inkom 223 svar i maj 2015. Detta skrev Margit Johansson i en sammanfattning till den moderata gruppen efter ett möte daterat den 20 september 2018. En beskrivning av läget utifrån diverse önskemål om matservering, tillgång till personal, rum för aktiviteter och att 6% önskade 1 rum och kök (rok), 57% 2 rok och 37% 3 rok framkom.

I juni 2015 besökte förtroendevalda och representanter från kommunen ett trygghetsboende i Ängelholm som var tilltalande ur en del aspekter.

I november 2015 presenterade Midroc ett förslag ritat av Jais arkitekter som i stort sett motsvarade önskemålen som fanns. Fördelningen av 33 lägenheter var 55% 2 rok och 45% 3 rok. Nettohyran för 2 rok var 9 100 kr.  Det tillkom en serviceavgift för gemensamhetslokaler, övernattningslägenhet mm med 1 400 kr.  Alla lägenheterna hade inglasade balkonger som vette mot väster.

Under 2016 besöktes andra trygghetsboenden bl. a i Rydebäck och i januari 2017 Almgårdens servicehus i Vellinge. När ärendet skulle klubbas på fullmäktigemötet 2018-01-25 begärde (S) återremittering under förevändning att hyrorna var för höga och Bjuvsbostäder fick i uppdrag att inkomma med förslag enligt den kravlista de hade fått.

Bjuvsbostäders alternativ som sedan presenterades var långt ifrån det förväntade. Fördelningen av 29 lägenheter var 34 % 1rok, 34% 2 rok och 32% 3 rok. En del av ettorna var på endast 26 m². På Varagården är lägenheterna 30 m² som en jämförelse. Nettohyran för 2 rok var 8000 kr och skulle man ha inglasad balkong tillkom 500 kr. Det saknades svar på storlek av balkonger och enkätsvaren hade inte beaktats i fråga om fördelning av lägenheter. Svaret från Bjuvsbostäder blev att det var ett typhus som presenterades där det fanns liten möjlighet att påverka valen.

Förslaget som motsvarade önskemålen låg till grund för den moderata linjen. Det pensionärsföreningarna framfört samt de krav som skulle uppfyllas för att kommunen skulle kunna få stöd till bygget stod i fokus. Konceptet med tänkt daglig personal på plats till hjälp och stöd skulle kommunen också kunnat få extra tillägg för till trygghetsboendet. Det var alltså två helt olika projekt som presenterades, där det ena tilltalade och inte det andra.

Därmed har vi klarat ut att det inte har att göra med om det blir byggt i privat regi eller av Bjuvsbostäder.

Att Socialdemokraterna valde att klubba bort det förslag som motsvarade allas önskemål beklagar vi.

Jörgen Johnsson (M)

Patric Fors (M)

Andrej Schönbäck (M)

Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)

Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: redaktionen@bjuvsweek.se

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Väder

 

booked.net

Om oss

Bjuvsweek
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se och bjuvsweek.se  är del av det Pressetiska systemet.


E-post marianne@bjuvsweek.se

Annonsera på bjuvsweek.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.