Billesholms Folkets Park stod klar 1898 och är idag en av landets mest välbevarade av sin sort. En av Billesholms få bevarade kulturskatter från "fornstora dar". Nu behöver alla hjälpas åt för att få Parken att stå ytterligare 100 år! Foto: Parken.
STÄMMA På söndag hålls det ordinarie föreningsstämma i Billesholms Folkets Park. Idag finns ca 150 medlemmar. Vill vi att Parken ska finnas kvar krävs både fler medlemmar och större folkligt engagemang.
Södra Vrams, eller som man numera oftast säger Billesholms Folkets Park, byggdes av arbetarrörelsen 1898 och är idag en av Sveriges bäst bevarade i sitt slag.

Sedan en tid är Parken sammanslagen med Bjuvs Folkets Hus och en styrelse arbetar för bevarandet av de två, i våra socialdemokratiskt präglade trakter, kulturskatterna. Det vill säga att Folkets Hus i Bjuv är rent fysiskt snart borta men medlemmar och deras intresse för själva bevarandet av traditionen, har övergått till Parken i Billesholm. Formellt heter föreningen Billesholms Arbetares Fastighetsförening U.P.A. och har närmare 190 andelsägare.

Varför ska då Parken finnas kvar?

Ja, frågar ni mig så är den ett kulturminne djupt förankrat i hela min existens. Och jag tror nog, om vi alla tänker efter, att väldigt många av oss har egna personliga band och minnen till samma Park.

Själv hade jag förmodligen inte ens funnits om inte mina föräldrar tillhört de ungdomar som på 1940- och 50-talen gick till Parken och roade sig. Och där blev ett par.
 
Jag minns hur viktig Parken var för mig själv när jag växte upp. Nöjesparken. Alla var där. Bra artister på scenen. Skulle jag bli uppbjuden i Rotundan? Första året jag fick cykla genvägen till Parken på "stigen" längs järnvägsspåret bortom banebron i Billesholm, fick jag bara vara kvar där till klockan 10. Andra året till 11. Och så äntligen sommaren därpå ända till sista dansen klingat av och klockan hade blivit midnatt. Jag kan fortfarande höra det avlägsna ljudet av musiken. Känna förväntningarna.

På den tiden turnérade både svenska och utländska artister runt i Sverige. Internet fanns inte och besöken i alla landets Folkets Parker var sättet att möta publiken, hålla intresset och populariteten uppe och sälja in nya skivor.

Hitta Parkens nya roll och funktion
Självklart kan inte Parken spela samma roll idag. Men många Parker och Folkets hus har förnyats. I både Helsingborg och övriga landet. Nog borde väl vi i Bjuvs kommun kunna använda vår fina kvarvarande Park i Billesholm. Arbetare eller inte.

Med risk för att låta förhistorisk undrar jag varför inte vi i Parken skulle kunna ha både politiska möten, kurser, allsång och kasedans?? Och konserter på storskärm från Metropolitan. Eller Helsingborgs stadsteater eller nåt..... Filmfestival...

Teknikerna är kanske nya för en del men efter Corona har fler varit tvungna att lära sig använda dem och också hittat nya sätt att dra nytta av dem. Vi kan säkert hitta fler användningssätt. Som Egon Johansson, gubben Södergren, Knut de la Motte och många andra en gång kunde. Är vi inte rent av skyldiga dessa forna eldsjälar i Billesholm att också försöka?

Kom igen ni med yngre hjärnor och sysslor! Vad behöver ni stora utrymmen utomhus och inomhus till?

Några praktiska råd på vägen
Förra årets 2020 föreningsstämma besöktes av 33 av ca 150 registrerade andelsägare. Ett stort deltagande ger inte bara andelsägarna en samhörighet utan även styrelsen återkoppling på vad man har gjort bra och mindre bra. Så bättre kan vi!

Alla föreningar har svårigheter att knyta till sig personer som är villiga att hjälpa andelsägarna att förvalta fastigheten och styra verksamheten till glädje för alla. Men det är viktigt att föreslagna och valda har tagit till sig parkens historia och har förstått och är beredda att följa gällande stadgar. En god förståelse för Parkens bästa kräver aktiva andelsägare som inte överlämnar beslutanderätten till någon eller några utomstående.

Propåer om att ändra stadgar måste hållas under uppsikt. Skojare övertar ofta föreningar genom upprepade stadgeändringar som inte andelsägarna hinner vara med om och förstå.

Gå på stämman på söndag så ser vi om vi inte kan få Parken att stå ytterligare 100 år! Men glöm inte föranmäla dig för även om Rotundan är en större lokal så är antalet som kan delta enligt FHM, begränsat till 50. Stämman börjar kl 14.00.

Se även detta.

Marianne Rönnberg Galmor

Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: redaktionen@bjuvsweek.se

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Väder

 

booked.net

Om oss

Bjuvsweek
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se och bjuvsweek.se  är del av det Pressetiska systemet.


E-post marianne@bjuvsweek.se

Annonsera på bjuvsweek.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.