Uppdaterad POLITIK Oppositionsrådet Anders Månsson fortsätter kanalisera sitt och sina allierade Centerns, Kristdemokraternas, Liberalernas och Vänsterns missnöje mot de svar man hittills fått i frågan om vilka som deltog i det senaste kommunfullmäktigemötet den 29 april.

"Att beskylla oss i oppositionen för att ”hindra den demokratiska processen” i vår kommun är väl magstarkt"

Bjuv 2020-05-15 I överenskommelsen som presidiet i kommunfullmäktige skrev under stod ”Därmed lämnar vi till den parlamentariska gruppen att fördela mandaten enligt bästa förmåga”

När detta togs upp i den parlamentariska gruppen, så var budet 9 mandat till majoriteten och 8 till oppositionen. I den demokratiska hanteringen så borde väl givetvis alla partier som finns i vårt kommunfullmäktige vara representerade i ett reducerat kommunfullmäktige. Förslaget var att majoriteten och oppositionen skulle fördela mandaten var för sig. Problemet som då uppstår för majoriteten är att Sven-Ingvar Blixt, som valdes in på ett Liberalt mandat, idag har bytt sida och stödjer Sverigedemokraterna och Moderaterna. Dessutom är nämnda person över 70 år och ska därmed inte närvara enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Om Sven-Ingvar Blixt inte är närvarande går ersättare in och ersättaren tillhör minoriteten. Här ville SD och M utestänga Liberalerna i ett reducerat kommunfullmäktige, genom att lägga beslag på Liberalernas mandat även om Sven-Ingvar Blixt inte närvarade. Detta kunde inte L, S, Kd, C och V acceptera. Detta är inte att hindra den demokratiska processen, utan att stå upp för den.

Att gå in i en parlamentarisk förhandling med att ”nu gör ni som vi säger, annars… för vi har ju ändå majoriteten”, skapar inget förtroende och visar ingen vilja till demokratiska lösningar.

Men genom att flera 70+, närvarade på kommunfullmäktige mötet den 29 april så sänder SD, M och Sven-Ingvar Blixt en signal till kommuninvånare och anställda på hur man ser på Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Anders Månsson (S)
Krister Bergsten (L)
Nils Nilsson (C)
Urban Berglund (KD)
Leif Johansson (V)

-------------------------------------------

Här kommer svar från Sverigedemokraterna och Moderaterna, dvs trojkan som leder Bjuv idag.

Svar till Anders Månsson
Kommunfullmäktige genomfördes, i ny större lokal, med ökat avstånd mellan ledamöter och med flera andra säkerhetsrutiner.

Vi försökte länge komma fram till en överenskommelse tillsammans med alla partier för att minska antalet ledamöter. En överenskommelse som först Martin Fridehjelm, andra vice ordförande i kommunfullmäktige och socialdemokrat skrev under men sedan valde att bryta. Du nämner borgfred men vill samtidigt vara med och styra vilka politiska beslut som ska tas upp. Detta för att ni vill stoppa den styrande majoritetens förslag för att komma upp för beslut. Detta är inte borgfred, det är att hindra den demokratiska processen och Bjuvs kommuns utveckling. Det är helt emot arbetsordningen och mot vad Sveriges kommuner och regioner (SKR) rekommenderar.

I flera nämnder har man gjort en överenskommelse mellan partier som inneburit förre deltagare men fortsatt politiskt arbete. Så enkelt och så viktigt.

Kommunfullmäktige och nämnder räknas inte som en allmän sammankomst men vi var ändå inte över 50 personer, inklusive publiken denna kväll.

Pia Trollehjelm ordförande i kommunfullmäktige

Patrik Fors 1 vice ordförande kommunfullmäktige 

HÄR kan du läsa oppositionens protestskrivelse.

Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: redaktionen@bjuvsweek.se

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Väder

 

booked.net

Om oss

Bjuvsweek
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se och bjuvsweek.se  är del av det Pressetiska systemet.


E-post marianne@bjuvsweek.se

Annonsera på bjuvsweek.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.