EXTREMSPORT Alex Nilsson och hans sambo brukade titta på den amerikanska versionen av Ninja Warrior och han tyckte att det var häftigt, nåt man skulle vara med på. Men steget till att vara med tog han inte själv utan produktionen hittade honom. Ikväll ser du honom på kanal 5.
Vi träffas enligt överenskommelse på Studioaktiv 24. Alex är ombytt och jag plåtar lite bilder på honom när han kör dips och chins. Hans närvaro med 95 vältränade kilon är svår att missa på gymmet.

På sitt viktbälte har han, när han kör dips, hängt på först 45 kg och sen 60 kg!!!! Hua, ganska imponerande.

Därefter kör Alex chins med 15 kg extra. Målet ar att köra 100 chins om dagen. Han gillar att byta miljö, så han tränar även på Tennishallens gym i Bjuv, en arena i Helsingborg och så har han inrett ett litet gym hemma i garaget.

Efter träningen hittar vi en lugn hörna och Alex berättar hur det kom sig att han kom med i programmet.

- Jag sökte faktiskt inte själv till tävlingen, berättar Alex. Men jag och min sambo tittade ofta på den amerikanska versionen av Ninja Warrior och så sa att det där skulle man testa.

Så en dag på jobbet fick Alex ett samtal där en person frågade ifall han var intresserad av att komma på uttagningen till Ninja Warrior.

- Det första jag tänkte var "Är detta ett skämt eller? skrattar Alex!

Det var produktionen som hade hittat Alex som finns med på en del statistsidor och också har medverkat i Wallander. Självklart ville han vara med på uttagningen i Göteborg.

Satsade först på bodybuilding
Till historien hör att Alex från början bestämde sig för att satsa på bodybuilding i Decembercupen samt Luciapokalen och tog hjälp av en personlig tränare, Danne Fitness.

- Vi började i januari med kostupplägg för att jag skulle gå upp i vikt, säger Alex.

Men när det började närma sig maj fick han samtalet om att han skulle vara med i Ninja Warrior och då pratade han med sin personliga tränare om att han inte kunde gå upp mer i vikt för att inte väga för mycket när han, som han själv uttrycker sig, skulle ”hänga och klänga” och springa i hinderbanan.

Normalt börjar man hålla diet tre månader innan en bodybuildingtävling. Alex diet varade från maj till november när hans bodybuildingtävling gick. Till Ninja Warrior gick han ner från 96 till 90 kg.

På Decembercupen blev han 8 av 10 och Luciapokalen 9 av 30.

Tuff uttagningsbana
Väl i Göteborg och på plats så var hans tanke när han såg de andra atleterna: ”Nää, det finns ingen chans att jag klarar mig vidare”. Uttagningsbanan var dock inte den som syns på TV:n utan, utan bestod av:

- HRS-testet som innebär att man hoppar över fyra bockar som står placerade i alla väderstreck. Man börjar med en bock, springer runt en mittpåle till nästa och detta sker på tid.

- Armgång där det finns pinnar på tvären och längs med.

- Så många chins man orkar.

- Toes to rings. Man håller i två ringar och lyfter upp benen till ringarna. Så många som möjligt.

- Hänga i ett rep så länge som möjligt - med viktväst.

En kort intervju ingick också i uttagningen. Alex klarade uttagningen och kommer därmed att medverka i torsdagens Ninja Warrior på kanal 5, kl. 20.00.

- Jag hoppas att de där hemma förstår hur svår banan är, för när man står där vid första hindret - de fyra vinklade väggarna -  så ser man inte det verkliga avståndet. Det är mycket större än vad man tror, förklarar Alex.

 

 

Fantastisk tid
- De 125 medverkande atleterna i Ninja Warrior har helt olika bakgrund från parkour, gymnastik, gym, hinderbanelöpning, hästtävlingar m.m. Det var helt grymt imponerande, säger Alex.

- Det kan bara bli bra när man samlar ett sånt gäng med samma intresse av träning och jag fick bra kontakt med alla, fortsätter han. Vi hade en fantastisk tid däruppe och jag har skaffat vänner för livet. Berättar man att man ska träna på nåt ställe i Sverige, så är det alltid någon som hänger på!!

Förberedelse för Ninja Warrior
För att förbereda sig så har Alex tränat på gym, men även varit med på Toughestloppen som är ett hinderbanelopp på mellan 8 km – 10 km som kan innehålla allt mellan 8-50 hinder. Banans hinder består av armgång, krypa, springa upp för ramper.

- Det är så kul att hålla på med hinder. Att bara gå ut och löpa en mil är inte jag. Men är det grejor i vägen då är det genast kul, förklarar Alex.

Han har gjort Toughest Köpenhamn två gånger, Toughest Malmö en gång, Tough Viking i Göteborg och Superior race i Stockholm.

- Det blir säkert några Toughest race i år. Jag funderar på Malmö och Holmenkollen i Oslo och jag ser fram emot att springa uppför längdhoppningsbacken, om man nu kan se fram emot det, säger han och skrattar.

Började träna för rehab
Till vardags arbetar Alex som konstruktör till 80% och är för övrigt personlig tränare, kostrådgivare och privat massör. Att han började träna styrketräning var för av att han gick hos en sjukgymnast sedan han ådrog sig en skada i fotbollen. Han försökte komma tillbaka till fotbollen efter rehabilitering, men det gick inte. Så han fastnade helt enkelt på gymmet och där har han varit de senaste åtta åren.

Alex tränar sju dagar i veckan, men försöker trappa ner lite och beakta vilodagarna.

- Jag tränar lite mot mina principer. Men passen är olika, vissa av passen är rehabpass och därför lugnare pass. Att träna hårt sju dagar i veckan gör jag inte, konstaterar han.

Önskar mer hinderbanor i Skåne
- Vi i Skåne har lite andra förutsättningar än de i Stockholm som har hinderbanor lite varstans. Det finns en hinderbana i Revinge, men den är stängd för allmänheten. Jag önskar att det kom lite gym med hinderbana i stil med Ninja Warrior, De är väldigt utmanande, skratta Alex.

- Man har börjat bygga en hinderbana i Helsingborg. Jag har sett att de har lite ninjaträning på gång på sin hemsida. Så det kan vara att man anmäler sig när de väl är klara.

Text och foto: Mikael Nerberg

Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: redaktionen@bjuvsweek.se

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Väder

 

booked.net

Om oss

Bjuvsweek
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se och bjuvsweek.se  är del av det Pressetiska systemet.


E-post marianne@bjuvsweek.se

Annonsera på bjuvsweek.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.