HEMBYGD Lagom till 90-åsdagen, och efter 5 års intensivt arbete, öppnas föreningens museum i ny lokal, i det gamla svinstallet på prästgården. Museet som tidigare fanns på huvudbyggnadens loft är genom denna flytt tillgänglig för alla.
Det främsta målet med flytten till stallet har varit att öka tillgängligheten för besökarna.

Att museet ryms nu i egen byggnad ger också en möjlighet att bjuda in besökande grupper som från skolan etc. Det finns också planer att variera utställningen och visa upp olika teman.

 

Invigningen i lördags var en höjdpunkt för föreningens eldsjälar. Efter invigningstal av Hans Wilson, samt de inbjudna hedersgästerna, Marianne Thörning från, av ortens invånare, mycket uppskattade Ekeby sparbank, Bjuvs kommuns kulturchef Katarina Månsson, Pia Zander från Skånes hembygdsförbund och Helene Stalin Åkesson från Regionmuséet Kristianstad, klipptes bandet medan Monika Fredriksson blåste fanfar.

Museet skildrar livet i orten med dess näringar och hantverkare och ger en fantastisk blick in i livet på orten i det föra århundrade. Särskild vikt lades på kolbrytningen som var en stor näringsgren i regionen. Hela bakre delen av museet är uppbyggt som en gruvort med arbetsredskap och bilder som skildrar gruvmiljön. Mycket intressant och sevärd.  

Efter invigningen var det mingel med grillning, kaffe och kaka i vanlig ordning, i den trevliga trädgården och bakgrundsmusik av dragspel, i det ljumna septembervädret.

Joseph Galmor

Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: redaktionen@bjuvsweek.se

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Väder

 

booked.net

Om oss

Bjuvsweek
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se och bjuvsweek.se  är del av det Pressetiska systemet.


E-post marianne@bjuvsweek.se

Annonsera på bjuvsweek.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.