NORRA VRAM För en dryg vecka sedan såg paret Persson två män från ett byggbolag gå omkring och mäta på deras tomt. Det slutade med att de idag har en oönskad asfaltförhöjning på 13 cm längs tomten.
På Nisse Perssons fråga om vad de två männen höll på med var svaret att det rinner in vatten i husen på gatan och att man fått Bjuvs kommuns uppdrag att lägga en ”asfaltklack” längs gatan och ner till dess slut. Vilket betyder rakt in i Perssons häck samt in på åkern där vägen planar av.

- Jag sa att varken vi eller närmsta grannen har några som helst problem med att vatten rinner in hos oss, berättar Nisse Persson. Vi har bott här sedan 1972 och aldrig någonsin haft sådana problem. De två gatubrunnar som finns här har alltid slukat vattnet när det regnat.

- Dessutom hade varken jag eller min fru hört ett ljud om att det skulle asfalteras här. Jag äger en del av marken de mätte upp och det är ju helt oacceptabelt att kommunen drar igång jobb utan att tala med oss som bor på platsen först.

Ovanligt snabbt
När man dessutom betänker att det för det mesta är närmast omöjligt att få asfalterat diverse håligheter och gropar, som det finns gott om på gator och vägar i Bjuvs kommun, så framstår just det som hänt på Fjärdingsmannavägen extra märkligt.

Asfalterades gjordes det likväl så Perssons klagade hos kommunen. När de så efter några dagar kom hem från en sommarutflykt såg det värre ut än tidigare längs deras tomt. Nu hade kommunen ”sett till” att asfaltsträngen justerats så att den blivit bredare och kortare så att den inte längre gick enda in till Perssons trädgårdsmur. Men den som rivit upp den hade kastat resterna i Perssons häck, vilket gör Marianne Persson gråtfärdig.

- Hur kan man göra så här utan att först prata med oss, säger hon.

En märklig syn
Ja, vackert är det inte. Asfalten lyser svart mot det grå och är lagd direkt på singelgruset som täcker Perssons och grannens infarter och gårdar. Strängen påminner om en slingrande jätteorm. Den börjar uppe vid första huset på Fjärdingsmannagatan/hörnet Billesholmsvägen, går först parallellt med den tomten men blir därefter bredare och hamnar till slut mitt i vägen innan den ringlar sig nerför backen och ut i ingenting.

Men det värsta är nog ändå höjden. Tretton centimeter vilket innebär att det är en rejäl ”tröskel” som både sopbilar, privatfordon mfl, ska ner- och uppför. De som lagt asfalten har krattat upp gruset från den privata gårdsplanen mot den svarta strängen men så fort ett däck tar spjärn mot den för att komma upp – eller ner -  så far gruset förstås iväg.

När jag backar för att köra från platsen får jag ta i med gasen precis vid klacken och gör en håla intill den med däcken. Fler har gjort samma sak före mig. Det syns på hålorna längs kanten.

"De ansvariga på semester"
Perssons är upprörda. En handläggare från kommunen – Anneli Eneryd  - kom på deras begäran till platsen men kunde inte göra annat än att rapportera problemet vidare till de hon menar är ansvariga, Lennart Andersson och Robin Östlin på Tekniska enheten i Bjuvs kommun. Båda är i skrivandets stund på semester.

Oklart vem som beställt
På telefon säger Annelie Eneryd att hon inte vet hur det hela börjat. Vem som ligger bakom att asfalten hamnat där den hamnat. Vem som beställt jobbet. Hon säger sig inte ha sett eller eftersökt något avtal med entreprenören och kan inte heller säga varför de boende inte varit informerade om vad som skulle hända.

- Jag har varit på plats och sett hur det ser ut, säger Anneli Eneryd. Och jag har lämnat ärendet vidare till de ansvariga. Mer kan jag inte göra.

Varför inget samråd?
Men är det den vanliga ordningen i kommunen att man där beslutar om åtgärder som direkt påverkar de boende samt i det här fallet också deras mark? Har inte tjänstemännen för vana att samråda med de berörda? Ska en vanlig kommuninvånare bygga något på sin egen tomt krävs det både ansökan och annat innan det eventuellt blir ett ja.

Vattnets nya väg
I det här fallet innebär dessutom åtgärden att regnvattnet omdirigeras så att det istället för som det naturligt hittills runnit ner i två befintliga brunnar på gatan samt Perssons gårdsplan, nu kommer att forsa längs vägen för att sluta i deras häck och på deras gräsmatta.

- Jag kan inte svara på vad som ligger bakom det här, svarar Annelie Eneryd. Det här är inte mitt område. Jag åkte ut för att en invånare önskade det. Mer kan jag inte göra.

"Riv upp hälften"
Vad hoppas då Perssons och deras granne ska hända? Asfalten ligger ju där den ligger.

- Vi vill att de river upp ungefär halva stängen, säger Nils och Marianne. Så att regnet rinner sin normala väg som den alltid gjort.

- Gör de inte det så kommer vi att polisanmäla de ansvariga som har förstört det för oss här.

På fredagen kontaktade Perssons Anders Månsson, Bjuvs kommunalråd. Han lovade förhöra sig om vad som hänt. Det känns dock något märkligt att invånare ska behöva ringa den högst placerade kommunpolitikern för en sådan här sak.

Så snart ansvariga tjänstemän är i tjänst igen återkommer vi med fortsättningen på storyn.

Marianne Rönnberg Galmor

 

Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: redaktionen@bjuvsweek.se

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Väder

 

booked.net

Om oss

Bjuvsweek
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se och bjuvsweek.se  är del av det Pressetiska systemet.


E-post marianne@bjuvsweek.se

Annonsera på bjuvsweek.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.