VÄGHÅLLNING Jag kör den behagligt nyasfalterade Kågerödsvägen i Truedstorp norra i Ekebys utkant.
Men när jag svänger in på Pålsgatan känns det plötsligt som att jag kört upp på en tvättbräda istället!

Klagomål på vägbeläggningen är vanligt förekommande i Bjuv, Billesholm och Ekeby. Ända sedan bjuvsnytt.se startades så har invånare regelbundet hört av sig till redaktionen och klagat på att deras gator och vägar är fulla av kraterdjupa hål. Som ”aldrig” lagas. Trots felanmälan till kommunen.

Jag kan förstå vad de menar. Numera kör jag själv på sönderhackade Sellebergavägen i Bjuv. Sönderhackad av den där fantastiska fiberindragningen som fortfarande inte är klar hemma hos oss. Gatan har 5 hack som Öresundskraft sägs ha ansvaret för att återställa. Asfaltera. Men nu är det snart vinter så vi får nog skumpa över dem ett bra tag till.

Nu är jag dock lite längre bort. Nämligen i Truedstorp i den del av Ekeby som ligger mot Kågeröd. Michael Nilsson och Thomas Fällström guidar mig runt bland stora, vattenfyllda hålor i gatan.

- Kolla, här ser du att gatan varit asfalterad en gång, säger Michael Nilsson. Man ser delar av asfaltbeläggningen fortfarande men numera är det som du ser annars bara lera och hålor kvar.

Rent förfall
Jag tror inte mina ögon. Varför har man från kommunens sida låtit gatan förfalla så? Visserligen är det ju ingen genomfartsled men förutom att de boende ska kunna komma in och ut med sina bilar så ska ju gatan även anpassas så att diverse servicefordon kan nå husen. Tänk ambulans, brandkår och de mindre dramatiska post- respektive sopbilarna. Som det nu är så trycker just sopbilarna ner det lilla som finns kvar av bärlager och beläggning ännu längre ner i marken.

Varför ska vi bo så här?

- Jag har precis opererat mitt högra ben, säger Thomas Fällström. Och när jag är ute och går med hunden så får jag verkligen se mig för ordentligt så jag inte kliver ner i någon av de djupa hålorna och skadar mig.

- Att gatubelysningen inte heller fungerar här uppe längre, gör ju inte saken bättre, tillägger han.

Precis som vi i bjuvsnytt.se berättat om tidigare från Tunnbyvägen i Norra Vram så är det på kvällar och nätter numera nedsläckt också i Truedstorp.

- Jag har kvar den ljusslinga som jag satte upp när hustrun fyllde år, säger Michael Nilsson.

Skrämmande mörkt
På hans garagefasad ser jag en flerfärgad julljusslinga löpa på bredden. Nu är det visserligen snart jul men ska detta vara den enda beslysningen man har att förlita sig på när mörkret faller? Jag förstår varför paret har flera rejäla hundar! Här är det läskigt mörkt om natten. Långt från byns centrum och ännu längre från både kommunhus och polisstation.

Nilsson och Fällström har ringt Bjuvs kommun ett antal gånger men inget händer med vägen.

- Vi får bara till svar att vi ska göra en felanmälan via nätet, säger de. Men även om man gör det så tar det flera månader innan något händer. Och då kommer någon med en utrustning som bara kasar över ytan och på sin höjd river upp gräset som växer där asfalten en gång var. Och under tiden växer hålorna.

Tillmötesgående
Michael Nilsson har tröttnat på att tjata mer än en gång och själv fyllt i mer än 10 kubikmeter singel i hålorna.

- Senaste gången har vi varit väldigt tillmötesgående och sagt att om kommunen bara lägger hit en hög så sprider vi själv ut den, säger Michael och Thomas.

Uppgivna
Men nu är fantasin slut. De är besvikna på att inte hörsammas och vet inte längre vad de ska hitta på.

- Jag har bott här i 23 år och när vi flyttade hit från Helsingborg så var vår gata asfalterad. Sedan har vi bara sett allting förfalla.

- Förutom att det går en stötdämpare emellanåt så kommer tex postbilen i en sådan rasande fart att den, när den slår  i hålen, stänker ner våra bilar som står parkerade längs gatan.

De två är med rätta uppgivna. Hemma hos mig är gatan numera visserligen uppstyckad på tvären pga att fiber dras in till varje villa. Det heter att Öresundskraft ska återställa gatan men än så länge har vi bara sett grus – som snabbt ”vandrar iväg” – och så har vi vårt dike igen. Eller närmare bestämt 5 stycken bara på Sellebergavägen. Och runt om i byn ser man både grusraviner som dessa, och asfalterade diton. Och där asfalt lagts hoppar bilen upp istället för att sjunka ner – då beläggningen ligger högre än vägbanan.

Söndriga gator och vägar. En beslysningsstrategi för hela Bjuvs kommun som lämnar väldigt mycket kvar att önska (den finns på kommunens hemsida). Och inga avdrag på skatten…..

Är det verkligen så här det ska vara? Truedstorp undrar. Liksom Selleberga och en hel rad andra områden i Bjuvs kommun.

Marianne Rönnberg Galmor

Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: redaktionen@bjuvsweek.se

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Väder

 

booked.net

Om oss

Bjuvsweek
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se och bjuvsweek.se  är del av det Pressetiska systemet.


E-post marianne@bjuvsweek.se

Annonsera på bjuvsweek.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.