Maestro Mats Öberg himself tillsammans med sitt team Khales Abu Yonees och Camilla Augustsson.
EXTREMT Blankt, blankare, Mats Öberg. Så skulle man kort kunna återge storyn om vad som pågår i de lokaler som en gång kallades Semperts. Här står inte ”bara” lackering på dagordningen. Utan lackering in absurdum.  Extrem lackering – blank som i en spegel.
När jag kommer till lackeringsverkstaden i fd Semperts måleri i Billesholm så ser det inte ut som jag väntat mig. Bilar, lackering…. Låter både smutsigt och mer åt det svarta hållet, tycker jag. Men här är det närmast kliniskt vitt och rent.

Ägaren Mats Öberg möter upp i självlysande orange och hans anställda Camilla Augustsson och Khaled Abu Yonnes har också företagströjor på sig. Vi tar en fika och jag får höra om vad som händer i lokalerna.


Det handlar alltså om lackering. Mestadels av bilar men också av motorcyklar och andra fordon. Extrem lackering, förstår jag när jag får titta på en videosnutt i Mats mobil och som i mina ögon ser ut som en bipå grenverket på en björk. Men som när jag kollar närmare och lyssnar på Mats Öberg egentligen är ett exempel på hur extremt blankt han kan putsa en motorhuv! Så blankt att bara en spegelbild framträder. Vilken färg som finns i botten går i detta skede inte för en amatör att avgöra.

- Det blir så blankt så du ser inte färgen på plåten på ett foto, förtydligar han. Här i Sverige är vi inte många som kan lacka på det sättet.

Blöjpilen inspirerade
Mats Öberg är självlärd som lackerare, berättar han. Han minns exakt var intresset för just lackering startade:

- Min morfar hade en Husqvarna Novolette Sport – en moppe även kallad Blöjpilen. Och den var i färgen röd Candy, berättar Mats när vi sitter i köket med varsin kaffekopp i högsta hugg. Köket – som har läckert röda, blanka skåpluckor – made by Mats.

- Och det var den lacken som fick mig att gå igång på lackering, konstaterar han. Jag gillar det som är vackert. Inte objektet i sig utan själva grejen med att kunna göra något fint för mig själv. Och därför har jag också utvecklat mina egna kulörter. Färger alltså.

Mats motkrav
Visst kostar det att få sin bil etc lackerad på Mats unika sätt. Men Mats säger att han också gör ”vanliga” lackeringsjobb från 35.000 kronor och uppåt. En fjäder i hatten är såklart att han lackat ett par bilar åt Koenigsegg…….. men det har också blivit en del andra fina entusiastfordon, bilar, bruksfordon och inte minst lampskärmar….

Men pengar är inte hela världen. På väggarna runtom oss vid fikabordet hänger många bilder på bilar mm. Av ett särskilt skäl.

- Mitt krav mot kunden är att jag får ett foto av mitt ”verk”. Det jag skapat med min färg och min slip- och poleringsteknik.

Jag frågar lite till om Mats bakgrund. Han är från Malmö. Jobbade som resandesäljare i verktyg från början. Senare med belysning i Stockholm. Mamma är möbeldesigner.

Han startade så småningom eget och köpte lokalen i Billesholm. Men det gick sådär till en början och därför hyrde han ut sig själv till olika företag som lackkonsult. På så sätt lackade han tex specialfordon som ambulanser, begravningsbilar och limousiner. Gjorde därtill småjobb som hästtransportbilar.

 

 

Slöseri med kunskap
- Men så tröttnade jag på att vara uthyrd. Det var både jobbigt för mig och de anställda på de företag där jag var.

- Jag själv tyckte inte heller att min kunskap tillvaratogs på rätt sätt, fortsätter Mats. Och 2014 bestämde jag mig därför för att köra hårt här i Billesholm.

Till sin hjälp i verkstan har han numera Camilla Augustsson som sköter ekonomin. Camillas pappa är lackerare så hon vet vad som gäller.

Den andre anställde, Khaled Abu Yonnes, är från början målare från Syrien. Men Mats har sedan han kom till honom utbildat honom från grunden i sin lackeringskonst.

Och så kommer det till slut. Den detalj man som journalist hela tiden söker efter. Svaret på frågan: Varför blev det så här?

Överraskande svar
Mats nämner att hans mor är perfektionist och möbeldesigner och de pusselbitarna stämmer ju väl in på sonens talang och yrkesval. Och så pratar vi om Mats pappa - trubaduren. När Mats plötsligt oväntat utbrister:

- Hade jag haft bättre minne så hade jag nog varit trubadur!

 

 

 

- Finns nog många som tänker att det är tur du inte har det, tänker jag. Och förresten så är du ju din egen trubadur i färg….

Jag ber till slut Mats själv sammanfatta vad som driver just honom.

- Att skapa och vara duktig, driver mig. Jag känner en sorts hatkärlek till utmaningar, avslutar färgvirtuosen i Billesholm – Mats Öberg.

Marianne Rönnberg Galmor

Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: redaktionen@bjuvsweek.se

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Väder

 

booked.net

Om oss

Bjuvsweek
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se och bjuvsweek.se  är del av det Pressetiska systemet.


E-post marianne@bjuvsweek.se

Annonsera på bjuvsweek.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.