Era barnbarn kommer smälta bort!

KRÖNIKA Superduperviktigt klimatmöte i Paris med alla världens både viktiga och mindre viktiga människor. Som ett brev på posten går hamburgarkedjan Max ut med ett pressmeddelande där de berättar att från och med 21 januari femdubblar de sitt vegetariska utbud OCH lanserar en helt vegansk burgare.

 

Tjohej!, ropar jag och alla andra veggisar i kör.

Som en blixt från klar himmel har det nu slagit Max att köttkonsumtionen är en av våra största klimatutmaningar och därför är det nu viktigt för dem att erbjuda “riktigt goda och klimatsmarta alternativ”. Välkommen ner på jorden säger jag.

Kan detta då bli vändningen? Kan vi genom att hota med att hela planeten kommer gå under få fler att välja vego? Kanske, om vi säger att vår generations barnbarn inte kommer ha en planet att leva på ifall miljön inte räddas, kan vi få fler att inte äta djur. För tydligen spelar det ingen roll hur många aktivister som demonstrerar, engagerade elever som håller föredrag eller filmer som sprids på nätet. När revbenen ligger där på grillen, kryddad med en god BBQ-sås (eller vad en nu kryddar med? Inte mitt starkaste område det där), är bilderna från filmen på den stackars grisen som blir slagen och brutalt dödad utan bedövning som bortblåst. Det är ju synd om den, men samtidigt så är den ju redan död - så vad spelar det då för roll? Dubbelmoral much. Om fler får reda på att produktionen av en hamburgare kräver lika mycket vatten som om du skulle duscha i två månader i streck, kanske skulle fler välja vego då?

Och vill en nu så gärna ha hamburgare så får en helt enkelt välja: äta en burgare och inte duscha, eller duscha men strunta i köttet. Upp till var och en liksom. Fett ofräscht om någon väljer första alternativet dock.

Nu är det enda jag, och alla andra som inte heller vill se sina barn och barnbarn smälta bort, kan göra att hoppas. Jag har alltid hoppats för djurens skull, för att det är fel att döda för föda (iallafall i dagens samhälle där liv och död för oss människor inte hänger på om vi dödar djuret eller inte). Men nu ringer det en klocka hos alla andra också. Kanske, kanske kan folk få upp ögonen för vego. Kanske, kanske kan folk få upp ögonen för vår planet. För djuren. För regnskogen. För deras barnbarns framtid.

Så tack Paris för att ni ordnade ett superduperviktigt klimatmöte som satte rullning på vårt samhälle. Nu hoppas vi att fler restauranger känner sig manade att ta ställning och servera mer vego och klimatsmart mat. För inget företag vill ju få stämpeln miljöbov.

 

Fredrika Persson

krönikör bjuvsnytt.se

Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: redaktionen@bjuvsweek.se

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Väder

 

booked.net

Om oss

Bjuvsweek
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se och bjuvsweek.se  är del av det Pressetiska systemet.


E-post marianne@bjuvsweek.se

Annonsera på bjuvsweek.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.