Peter Magnusson och Thom Paulsson kanske inte direkt leker sig igenom arbetsdagen. Men de säger att de både har jättekul på jobbet och vet att de gör nytta. Foto: Bjuvsnytt.

NYFIKEN PÅ…… I Billesholm arbetar Thom Paulsson och Peter Magnusson med att tillverka leksaker både för barn och vuxna.

Bland trä och plank på en tomt på Skruvgatan står flygplan, krokodiler, bensinmackar och tigrar. Bjuvsnytt kunde inte låta bli att hoppa in bland djuren och kolla vad som händer här.

På gården jobbar Thom Paulsson från Tunby och Peter Magnusson från Mörarp. Båda tidigare byggnadssnickare. Just nu lastar de bordsdelar som ska köras till en kund.

En tjock orm
I arbetsboden lägger Torbjörn Kamper sista handtaget på en tjock orm. Han och hans far äger företaget Naturlekplatser som sedan 3-4 år finns i Billesholm.

Thom visar entusiastiskt runt bland trävirket som närmast täcker hela tomten. Vi kliver bland bjälkar och brädor, det mesta i robinieträ eller falsk akacia, som träslaget också kallas.  Där är ett flygplan som ser ut att vara skuret ur ett enda stycke. Där en bensinmack med pump och slang och allt. En ensam krokodil ligger i gruset, grön och grann.

- Här ”uppfinner” vi saker, säger Thom. Det finns inga gränser för vad man kan göra i trä. Vi gör förutom det du ser här också hela lekplatser, utekök, gungor, scener, skepp o.s.v.

- Man måste vara en tusenkonstnär på det här jobbet, fortsätter Thom. Och gilla att vara utomhus i ur och skur, för det är ju inte alltid solen skiner.

En tiger
- En av killarna här har sågat ut en tiger med en motorsåg. Vi kan också göra nyckelpigor, getter, motorcyklar – ja, endast fantasin sätter gränser.

Peter är från Stockholm och har hamnat i Skåne p.g.a. kärleken, d.v.s. hustrun är härifrån.

- Det här jobbet slår allt! Jag har jobbat på byggen tidigare men skillnaden mot det här är som skillnaden mellan natt och dag. Här finns inga raka linjer. Det får vara litet snett och vingt. Det är skitkul. Helt suveränt.  När jag fick det här jobbet trodde jag inte det skulle vara så kul.

- Men här ska jag jobba till jag pensioneras! Det här är det roligaste jag någonsin arbetat med.

"Vet vi gör nytta"
Thom har bland annat också varit snickare och berättar att jobbet är omväxlande och att ena dagen inte är den andra lik. Man tillverkar grejer och kör ut och monterar hos kunder över hela landet.
På vintern arbetar de anställda istället mest med att renovera saker och ting.

- Det är som jakt och fiske, förklarar Thom. Som en fritidssyssselsättning. Det är roligt och samtidigt vet vi att vi gör nytta.

Killarna berättar att när de exempelvis är på en förskola för att montera djur eller andra leksaker så kan barnen knappast hålla sig tills avspärrningarna tas bort och de får börja hoppa runt på grejerna.

Marianne Rönnberg Galmor

 

Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: redaktionen@bjuvsweek.se

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Väder

 

booked.net

Om oss

Bjuvsweek
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se och bjuvsweek.se  är del av det Pressetiska systemet.


E-post marianne@bjuvsweek.se

Annonsera på bjuvsweek.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.