PROMENAD Varje måndag kl 14 samlas promenadsugna boende på Varagården för att komma ut en sväng med volontärerna från Röda Korset. Efteråt vankas det fika med dopp – och allsång.
Livet på ”hemmet” ser för betraktaren inte alltid ut att vara så ”livat”. Många av de boende, som nyss var starka och aktiva, har blivit sjuka och svaga och varken kan eller orkar kräva vare sig det ena eller det andra längre. De som har krafter kvar kanske inte heller kan styra och ställa över tillvaron som de gjorde förr. Och är de rullstolsbundna är detta förstås ytterligare ett hinder för den fria rörligheten.

 

Detta vet damerna och herrarna från Röda korset, som från vår till höst en gång i veckan kommer till Varagårdens äldreboende för att ta med dem som vill på en promenad i Bjuv. Rödakorsarna har varierande bakgrund men när jag är på besök berättar ett par av dem att de arbetat inom vård och omsorg.

Vi träffas i Varagårdens hall. En lista har gått runt på hemmet så att de som vill gå ut har kunnat skriva upp sig i förväg. Damerna från Röda korset väntar till halv tre innan de räknar in dem som kommit och beger sig ut. Idag var det 6 personer i rullstol som hängde på och 9 ledsagare.

Artig som jag är i sådana här sammanhang frågar jag hela gruppen om det är okej att jag fotograferar dem. 

- Menar du framifrån eller bakifrån, frågar en dam med glimten i ögat. Humorn är det inget fel på även om benen inte längre håller.

Det gäller att ligga i
Det bär snabbt iväg över Södra Storgatan och upp i gamla Selleberga. Hej! Vänta på mig! Marschtakten är så intensiv att jag, trots allt yngst i gänget, dåligt hänger med. Ibland springer jag fram i ledet för att ta bilder på folk framifrån men så blir jag sist igen. Ingen av de som kör rullstolarna tycks däremot ha några ledbesvär utan de tar sig raskt fram gata efter gata.

 

 

Det blåser rejält i korsningen Södra Storgatan-Norra Vramsvägen just denna dag och trots att de flesta har tagit på en jacka eller kofta så blir det för en del snart lite kallt i luftdraget. Rödakorsarna vet dock direkt hur man gör en jacka till ett vindskydd och så rullar vi vidare.

Minnen väcks till liv
Här och där stannar några upp och tittar på ett hus eller kanske en blomma. Att komma iväg från vardagslunken och återse platser och byggnader man inte längre ser varje dag, livar upp och väcker minnen.

Vi kommer ut på Norra Vramsvägen och svänger höger i riktning kyrkan och Prästkragen. Här är det mer lä och trafikfritt på gångvägarna tillbaka till området bakom Varagården. Snabbare än jag anat är vi tillbaka på Varagården. Där står kaffet klart tillsammans med de hembakade kakorna på borden.

Gänget hugger i direkt med ”belöningen”. Är ni inte svettiga, undrar jag. Alla tittar oförstående på mig. Trötta? Det måste vara åldern, säger de och tittar menande på varandra. ……

Skämt åsido, vi pratar lite runt bordet om hur det var att få komma ut. Jodå, säger några. Det var väldigt skönt och att det blåste gjorde inget.

 

 

Fika och allsång också viktigt
Bibi Jensen som snart fyller 90 år hjälper till med kaffe och kakor. Hon har en rödakorsskylt på bröstet men är inte medlem. Det behöver man inte vara enligt henne så länge man vill hjälpa till med arbetet.

- Jag var också ute och körde rullstolar tidigare, berättar hon. Men nu har jag fått problem med hjärtat och vågar inte det längre. Så då ordnar jag med fikat här inne istället.

Vid grannbordet har Öppna dagverksamheten träff under ledning av Marcus Nyrén. Han verkar ha full koll på när ”mitt” gäng är färdigt med fikat för precis då kommer han till oss och delar ut sånghäften.

- Nu ska det bli allsång! konstaterar en av de två manliga rödakorsarna som är med, Leif Haraldsson.

Vi inleder med ”Jag hade en gång en båt”. Vi sjunger med, alla efter bästa förmåga. Några vid mitt bord har fina sångröster och takten är det inte något fel på. Inte här heller.

Efter 3-4 låtar till så är det slut på dagens underhållning. Marcus Nyrén samlar in sånghäftena och passar samtidigt på att bjuda in alla till matsalen på torsdag – då han än en gång planerar att ordna allsång här.

 

Bodil Hillman, Bibi Jensen, Kerstin Wernberg och Eivor Ottosson var några av dem som tog med sig promenadsugna äldre på promenad i Bjuv denna torsdag i juli.
 

"Ljusglimtar behövs"
Några av rödakorsdamerna och -herrarna ser till att alla som varit med på promenaden kommer till sina rum. De som stannar kvar med mig är fyra damer och de förklarar varför man år ut och år in gör en sådan här frivilliginsats. Verksamheten är cirka 15 år gammal och startades bl.a. av rödakorsaren, distriktssköterskan m.m. Kerstin Simonsson. Bodil Hillman har varit med sedan 2008, Kerstin Wernberg i fyra år och Eivor Ottosson är alldeles "ny". 

- Vi gör detta för att glädja de gamla, säger alla tre. De behöver ljusglimtar i tillvaron.

- Så länge vädret tillåter går vi ut med dem, tilläger de.

Vill du veta mer om promenaderna så kontakta ansvarig personal på respektive avdelning på Varagården i Bjuv. Eller Röda korset i Bjuv.

Marianne Rönnberg Galmor

 

Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: redaktionen@bjuvsweek.se

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Väder

 

booked.net

Om oss

Bjuvsweek
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se och bjuvsweek.se  är del av det Pressetiska systemet.


E-post marianne@bjuvsweek.se

Annonsera på bjuvsweek.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.