Sofia Larsson är hemma i Billesholm på skollovet och sommarjobbar på en restaurang i trakten.
 
NYFIKEN PÅ Det är ingen överdrift att säga att Sofia Larsson från början siktade mot stjärnorna när hon på egen hand fixade sin Prao på Esrange några mil utanför Kiruna. Många lärorika timmar senare är målet istället att bli lärare.
Sofia Larsson växte upp i Billesholm och gick de första åren på Jens Billeskolan för att sedan flytta över till Forsärlans Miljöskola. I och med flytten började det gå riktigt bra för henne i skolan och när det var dags att söka gymnasium var det inga problem för henne att komma in på betyg. Även om konkurrensen just på Rymdgymnasiet är hög.

 

Det var nog i trean på Jens Bille som rymdintresset föddes och när det var dags för Prao i fyran så skrev Sofia ett brev till Esrange, som ligger utanför Kiruna i nordligaste Sverige, och är Sveriges enda rymdraketbas.

Hennes företagsamhet gjorde att hon fick komma både till Esrange och Institutet för rymdfysik och praktisera.

- De tyckte att jag var speciell eftersom jag var så ung och så målmedveten, minns Sofia. Så därför sa de ja till mig. Vilket ledde till att jag i åttan fick vara på basen en vecka och på Institutet för rymdforskning (IFR) en dag.

Sofia berättar att hon bl.a. fick vara på satellitavdelningen och övervaka satellitinformationen som hela tiden rullade in. På raketavdelningen fick hon vara med och beräkna nedslagspunkter för olika raketer. Vilket i sin tur kräver stor logistik i form av att säkra ett område lika stort som halva Skåne, varna de boende och främst samerna, som låter sina renar beta i nedslagsområdet. Det finns inga permanent boende där just eftersom det är ett säkerhetsområde.

Ett stort ansvar och en stor uppgift.

Sofia fick också vara med och hålla koll på de jätteballonger i storleksordningen 2xGloben som finns i stratosfären för att vissa mätningar och experiment ska kunna utföras.

- Praktiken var verkligen en upplevelse och jag är tacksam att jag fick chansen att vara med om allt det där, säger Sofia.

Dessa spännande och innehållsrika dagar spädde på hennes rymdintresse och när det var dags att söka gymnasium blev det följdriktigt Rymdgymnasiet i Kiruna där hon nu gått första året.

- Jag besökte skolan i Kiruna i samband med att jag skulle göra mitt gymnasieval och då kände jag att det här var rätt plats för mig. Intrycket jag fick var att här är det riktigt roligt att vara.

- Jag imponerades inte minst av de lärare jag fick träffa och lyssna på samt sammanhållningen som fanns på skolan.

Ett år avklarat
Nu har ett år gått. Sofia har bott ensam i en liten lägenhet men flyttar inför höststarten in i en studentkorridor och ser fram emot att vara med de andra studenterna igen. Delta i matlag osv. Från början antogs 37 elever men idag är siffran istället 34.

Eleverna är uppdelade i två grupper – de som läser rymdteknik och de som läser rymdvetenskap. Sofia ingår i den senare gruppen.

- Linjen bygger egentligen på en vanlig naturvetenskapslinje men vi läser tilläggskurser i astrobiologi, astronautkunskap och astronomi, förklarar Sofia. Plus extra matte, tillägger hon.

- Matte är det viktigaste ämnet. Kan man inte den så klarar man inte de andra kurserna heller.

Älskar norrsken
Utbildningen är treårig och omfattar bl.a. ett gymnasiearbete ute i det sk rymdnäringslivet. Eleverna kan tex studera norrsken på Institutet på rymdfysik i Kiruna eller söka pengar för andra projekt, tex från LKAB.

- Jag är faktiskt fortfarande lite osäker på vad jag ska välja. Jag har fått ett erbjudande om att skriva en instruktionsbok för skolans teleskop som står i vårt observatorium. Det är inte omöjligt att jag väljer det. Men en sak är alldeles säker: Jag älskar norrsken!

- Norrsken är verkligen fantastiskt! Hur ofta man ser det uppe hos oss i norr varierar. Det går i perioder beroende på när solen har sina solstormar.

- Men när det händer ser det ut som att hela himlen spricker upp. I grönt. Eller ibland helt lila. Det är jättehäftigt att se.

Framtidsplanerna
Men ska du bli astronaut när du är klar eller vad hade du tänkt dig för framtiden? Billesholms första kvinna i rymden – låter ju inte så pjåkigt…….

Sofia skrattar. Hon är en bestämd och jordnära tjej och låter sig inte luras med i mina klyschor.

- Från början var jag inställd på att forska om rymden, svarar hon. Men så har jag genom min egen erfarenhet insett hur viktigt det är med bra lärare. Så där har du mitt fokus: Jag siktar på att bli lärare på gymnasienivå inom biologi och kemi. Mina egna lärare har inspirerat mig till detta. Fått mig att inse vilken betydelse de har för hur det går för oss i skolan.

 

 

Fler strängar på lyran
- Eventuellt studerar jag också miljövetenskap utomlands något år. Vi får se.

Något som verkligen engagerar Sofia numera är just miljöfrågor och särskilt det kemikaliska perspektivet på densamma. Till skillnad från det vi annars oftast hör talas om – koldioxidutsläpp och växthuseffekten.

- Det finns så mycket kemikalier i exempelvis våra kläder, mobiler, hår- och hudprodukter, säger hon. Saker vi har dålig koll på men som påverkar oss och vår omgivning. Att produkterna kan var cancerframkallande tex, är det inte många som tänker på.

Sofia berättar att hon själv blivit mycket känslig för vissa hårschampon och tvål.

- Läser du innehållsförteckningarna så blir du inte förvånad, säger hon. Men idag kan man också köpa produkter som är tillverkade av naturliga ingredienser hämtade från växtriket t.ex. Så jag har övergått till det.

Någon egentlig fritid har Sofia egentligen inte, säger hon. Och egentligen inte heller några sysselsättningsproblem.

- Jag är egentligen en hästtjej. Började rida när jag var två år. Men sedan jag flyttade till Kiruna har jag svårt att hinna med någonting annat än mina studier och att umgås med vänner. Vi umgås mycket. Vi är som en enda stor familj.

Just nu har Sofia i alla fall lagt böckerna på hyllan för att istället sommarjobba på restaurang i Skåne. Det är säkert också ett sätt att tänka på annat än matte och förhoppningsvis ladda batterierna inför nya utmaningar i Kiruna.

Text och bild: Marianne Rönnberg Galmor

Fakta om Esrange

Esrange, European Space and Sounding Rocket Range, är Sveriges enda rymdraketbas. Anläggningen ägs av SSC, tidigare Rymdbolaget.

Esrange är beläget 45 kilometer öster om Kiruna. Några av anledningarna till att basen ligger just i Kiruna är att området i stort sett saknar ljusföroreningar och att man kan studera norrsken samt att området är glest befolkat. Man har, genom forskning på Esrange, lyckats förstå mer om norrsken och hur det uppstår. Rymdstationens markområde omfattar 20 kvadratkilometer, nedslagsområdet för raketer 5.600 kvadratkilometer. Varje år skjuts cirka 3 obemannade raketer upp och man släpper i genomsnitt 4 höghöjdsballonger per år från Esrange.

Källa: Wikipedia

Astrobiologi, astronautkunskap och astronomi är några av de ämnen Sofia Larsson studerar. Astrobiologi  är ett forskningsområde om livets ursprung och utveckling i universum.
Astronomi betyder läran om himlakropparna och världsrymden.

MRG

Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: redaktionen@bjuvsweek.se

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Väder

 

booked.net

Om oss

Bjuvsweek
Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsweek.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.


E-post marianne@bjuvsweek.se

Annonsera på bjuvsweek.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.