Gunhild Carling och hennes familj fullkomligt ägde festtältet på Bjuvskalasets andra dag.
KALAS Så har det varit Bjuvskalas igen för tredje året i rad. Som vanligt har vi på redaktionen med förenade krafter tagit mängder av fotografier från kalaset och också filmat en del. Varsågod och frossa!
Precis i det ögonblick vi rundade hörnet vid Swedbank för att parkera så nära festområdet som möjligt så brakade det loss. Plötsligt vräkte regnet ner och knallarna fick bråttom att rädda sina varor undan vattnet som snabbt samlades i respektingivande mängder på ovansidan av tältdukstaken. Och som gjorde alla dem som sökte skydd under taken våta också underifrån när vänner av ordning puttade upp duken så att vattnet splashade ner på asfalten.
Inte spelar väl en regnskur någon roll när man vinner en så här finfin boll.
Längs väggarna i hela Köpcentrum trängdes också festdeltagare. Matställena fick snabbt mängder av gäster, vilket de förstås gladde sig åt. I kyrkans tält blev publiken också plötsligt ovanligt stor.
Efter en längre stund slutade det regna men strax före Repfritts framträdande drog det igång igen. När vi lämnade centrum med vår kamera var himlen riktigt mäktig med en måne som gav molnkanterna en silverinramning.
När regnet upphört på fredagskvällen och gatorna låg våta, var himlen över Bjuv så här vacker.
Dag två av Bjuvskalaset höll regnet sig borta från start till slut. Det fullkomligt kryllade av människor som ville ta del av festen. Storgatan från söder till norr var full av folk, på väg antingen till eller ifrån festplatsen.
Äkta konst i tunneln
I tunneln in till Torget vid Köpcentrum träffade vi Johanna Sjödin, konstnärinnan från Malmö som bjudits in till Bjuv i samband med Bjuvskalaset för att försköna platsen. Fastighetsägaren Hällestads hade låtit måla väggen mot Solklart Vård vit och sedan var det bara för Johanna att dra igång med färger och fantasi.
Förhoppningsvis blir Johanna Sjödins konstvägg i tunneln i centrala Bjuv så uppskattad att den inte förstörs.
- Det blev verket Kören, berättar hon glatt när vi dyker upp och undrar vad alla kvinnor och noter betyder. När jag började måla på den vita väggen trodde en del som passerade att jag förstörde något men sedan har det varit många här och beundrat slutresultatet.
Johanna Sjödin har en gedigen samling utställningar bakom - och säkert också framför - sig. Här kan du se tavlor mm målade av Johanna Sjödin.
På catwalken
Bland knallestånden flanerade småbarnsfamiljer, coola tjejer och killar som jobbat länge framför spegeln innan de gick ut på byn och stajlade. Här fanns både ”gamla” och ”nya” Bjuvsbor – och också en hel del ”utomsocknes” som kommit för att vara med på Bjuvs kalas. Och lyssna på inte minst Gunhild Carling och hennes familj, som underhåll i tältet i Folkets Hus-parken klockan 20.00 på lördagskvällen.
Vi tog en sväng bland stånden, fyllde på lagret av brända mandlar och andra karameller, pratade med en del knallar och fotograferade.
På tivoliområdet var marken dyngig men det hindrade inte vare sig barn eller vuxna ifrån att roa sig rejält i karusellerna och ”bungy-repen”. Små barn flög som fladdermöss upp och ner i de gigantiska gummibanden. Flera samtidigt. Bara några meter ifrån dem for andra skrikande omkring i en karusell medan ett väsnande litet tåg körde upp och ner på den backiga banan med yngre förare. Mammor diskuterade och förmanade. En hjälpte sin lille att hoppa så högt som möjligt i gummibandet. Stämningen var närmast surrealistisk när allt och alla väsnades och roade sig ohämmat – samtidigt.
De där gummibanden som ungarna hoppade upp och ner i, såg hur kul ut som helst.
Tivolits baksida utgjorde gränsen till området där det stora musik- och festtältet där diverse artister under såväl fredagen som lördagen uppträdde. Här var stämningen lika hög som uppe på tivolit. Uppsnofsade donnor i olika åldrar, färger och former väntade förväntansfullt på varandra och på vad kvällen skulle ge. Endast några minuter återstod innan Gunhild Carling och hennes familj skulle underhålla inför en storpublik som samlats i tältet.
Extra säkerhetskontroll
Vakter kollade besökarnas väskor etc vid ingången till tältet. Därinne växte publiken minut för minut. Övriga artister i all ära men Gunhild Carling med sin trombon mm, går uppenbarligen inte av för hackor i Bjuvs kommun. I heller. Det känns som att hon gör succé vart hon än kommer, denna naturkraft från skånska Stockamöllan.
Framträdandet skulle alltså börja klockan 20 men när klockan slog så var Carlings långt ifrån klara med förberedelserna. Klockan blev drygt kvart över och Gunhild, hennes föräldrar, syster, två bröder och brorsdotter sprang fram och tillbaka kring och på scenen utan att publiken tycktes förstå vad som hände.
Bestämda applåder
Till sist markerade den också vad den ville ha. Spontana applåder brast ut i det stora tältet och man såg på Gunhild att hon förstod språket. Några sekunder drog hon igång showen.
Vilket tryck! Från start. Kvinnan har verkligen drag i trombonen, rösten, benen, fötterna och till och med blockflöjten! Hon vilar inte en sekund utan ger järnet rakt igenom. Hon steppar som det gällde livet och när hon sjunger och spelar ser man hur musklerna spänner sig på halsen. No mercy!
Gruefolket behöll lugnet
Publiken var som sig bör också imponerad. Av Gunhild men också av hennes bröder Max på klarinett, sax och violin och Ulf på trummor och sång - samt systern Gerd på piano, trombon och sax. För att inte tala om mamma Aina på banjo och pappa Hans trumpet och piano. Också Max dotter Nana deltar i showen på olika blåsinstrument.
Det enda som påminde mig om att gruefolk inte är lättimponerade var den disciplin Bjuvspubliken visade under Carlings framträdande. Det svängde enormt på scenen men folk satt och stod lydigt i klasar runt dem som haft turen att få sittplats vid borden. Bara i ett hörn såg vi ett par som jazzade litet på golvet. Trots att det fanns ett stort dansgolv framför scenen.
Ännu en legend
Efter showen med Carlings – som alltså gav full valuta – var det dags för DJ-legenden Clabbe av Geijerstam att köra disco i Bjuvsnatten. Hur det avlöpte kan inte jag redogöra för men Bengt Fellbe lade ut en bild från tältet som visade att han i alla fall var nöjd.
Själv säger jag bara: Sollidenscenen på Skansen i Stockholm. På 1980-talet………. Livesänding av det populära radioprogrammet Opp och Poppa! Med snygge Clabbe! Vem tror ni fanns i publiken? Helt rätt gissat!!
Vi har filmat
Tillsammans har vi filmat valda delar av Bjuvskalasets framträdanden. Här först Bjuvs musikkårs Tyrolershow.
{source}<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/otDN1dxz7-s" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>{/source}
Claes-Göran Nilsson filmade också Karaoke på scenen i stora tältet. Se detta här:
{source}<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/YS2PWOuAou0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>{/source}
En lång inspelning av familjen Carlings framträdande på lördagskvällen kommer att laddas upp senare.
Marianne Rönnberg Galmor
Foto och film: Rönnberg & Galmor samt Claes-Göran Nilsson