SKÖRDELYCKA Kjell Elgström i Billesholm är glad som en speleman. I år har hans persikoträd slagit alla rekord och levererat hela 77 frukter!
- Trädet är bara några år gammalt, säger Kjell och skiner i kapp med solen. Och så får vi så här mycket frukt! Det är jätteroligt.
Från olika håll förstår vi att i år är alla fruktskörd nästan en hel månad sen men när processen väl kommit igång så har alla sorters frukt skördats i större mängder än vanligt.
Så var det med äpplen och hos Kjell och Anna-Lisa har inte bara persikoträdet givit rikligt tillbaka utan också plommonträdet och äppeldito.Själv har jag håvat in mängder av min nya favoritfrukt - krikon - ett gammaldags, litet plommon som finns i tre färger - röd, gul och blå. Och som efter omvandling i kastrull nu lever vidare hos mig som syrlig, härlig sylt.
Marianne Rönnberg Galmor
Testa själv att odla exotisk frukt
Att plantera ett persikoträd, Prunus persica, kan vara ett kul experiment, särskilt nu när klimatet blir varmare.
I södra Sverige upp till Mälardalen kan man pröva Persika på friland, där den vill stå varmt, vindskyddat och soligt, kanske spaljerad mot en varm husvägg. Annars kan man ju alltid ha den i en vinterträdgård/uterum med vintervärme.
Välj en sort som är tillräckligt härdig för orten där det ska stå. Sorten 'Frost' uppges klara sig till zon 3 ungefär om den står varmt. Om trädet verkar vilja börja blomma för tidigt då risken för nattfrost ännu föreligger, kan man försöka bromsa blomningen genom att täcka det med säckväv. Om den ändå skulle börja blomma innan nattfrosten är förbi, så behöver den skyddas mot nattfrost med skyddsväv, men bina behöver komma till under dagen, förstås. Den har stora, mörkrosa blommor tidigt på våren och stora frukter med röd solsida och gult, saftigt fruktkött. Sorten 'Frost' är också tämligen motståndskraftig mot krussjuka, som annars lätt drabbar persika.
Källa: odla.nu.