SKÖRDELYCKA Kjell Elgström i Billesholm är glad som en speleman. I år har hans persikoträd slagit alla rekord och levererat hela 77 frukter!
Det står i ett hörn på baksidan av villaträdgården i Billesholm och fullkomligt dignar av rödkindade frukter, även om en del av rekordskörden på 77 redan också ätits upp.

- Trädet är bara några år gammalt, säger Kjell och skiner i kapp med solen. Och så får vi så här mycket frukt! Det är jätteroligt.

 

 

Från olika håll förstår vi att i år är alla fruktskörd nästan en hel månad sen men när processen väl kommit igång så har alla sorters frukt skördats i större mängder än vanligt.

Så var det med äpplen och hos Kjell och Anna-Lisa har inte bara persikoträdet givit rikligt tillbaka utan också plommonträdet och äppeldito.Själv har jag håvat in mängder av min nya favoritfrukt - krikon - ett gammaldags, litet plommon som finns i tre färger - röd, gul och blå. Och som efter omvandling i kastrull nu lever vidare hos mig som syrlig, härlig sylt.

Marianne Rönnberg Galmor

 

 

Testa själv att odla exotisk frukt

Att plantera ett persikoträd, Prunus persica, kan vara ett kul experiment, särskilt nu när klimatet blir varmare.

I södra Sverige upp till Mälardalen kan man pröva Persika på friland, där den vill stå varmt, vindskyddat och soligt, kanske spaljerad mot en varm husvägg. Annars kan man ju alltid ha den i en vinterträdgård/uterum med vintervärme.

Välj en sort som är tillräckligt härdig för orten där det ska stå. Sorten 'Frost' uppges klara sig till zon 3 ungefär om den står varmt. Om trädet verkar vilja börja blomma för tidigt då risken för nattfrost ännu föreligger, kan man försöka bromsa blomningen genom att täcka det med säckväv. Om den ändå skulle börja blomma innan nattfrosten är förbi, så behöver den skyddas mot nattfrost med skyddsväv, men bina behöver komma till under dagen, förstås. Den har stora, mörkrosa blommor tidigt på våren och stora frukter med röd solsida och gult, saftigt fruktkött. Sorten 'Frost' är också tämligen motståndskraftig mot krussjuka, som annars lätt drabbar persika.

Källa: odla.nu.

Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: redaktionen@bjuvsweek.se

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Väder

 

booked.net

Om oss

Bjuvsweek
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se och bjuvsweek.se  är del av det Pressetiska systemet.


E-post marianne@bjuvsweek.se

Annonsera på bjuvsweek.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.