Hemma i lägenheten har William Kalizz byggt upp en imponerande produktionsanläggning och där gör han sin musik. Behövs sång så hjälper hans två mycket musikaliska systrar Jennifer och Annabelle gärna till.
MUSIK På Västergatan i Billesholm bor 13-årige William Kalizz som gör egen electromusik och som redan är efterfrågad av såväl kända artister som riktigt stora musikbolag.
William Kalizz går på Jens Billesskolan i Billesholm. När han kommer hem gör han läxorna och äter men sedan sätter han sig vid sin välutrustade musikanläggning och skapar ny musik. Minst 4-5 timmar om dagen vilket blir en ny låt i veckan. I sitt arkiv har han ”en miljon ljud” som han använder i sitt skapande men det finns alltid fler att spela in, renodla och använda.
Musiken har varit hans livsrum ända sedan farfar, som själv är musiker, satte en elgitarr i händerna på honom. Han var väl 4-5 år då och satt i pappas knä. Över huvud taget finns många musiker i både familj och släkt – i generationer tillbaka - så intresset för musik är inget att förvåna sig över. Farfar är en av dem som byggt sin tillvaro kring den och nu är alltså William på väg i samma spår.
- Jag spelar in allt, säger William. Det har jag hållit på med sedan jag var liten. Folk som diskuterar, barn som springer eller skrattar, trafik. Allt kan användas.
Säljer ljud
Att William har ett stort ljudarkiv har med tiden spridit sig i musikvärlden och han har sålt så många ljud att han till en betydande del kunnat bekosta sin avancerade musikutrustning. En som håller på med elektronisk musik har all anledning att se vad som finns att köpa hos William. Själva leveransen är enkel. Det räcker med att skicka en länk.
Men förutom alla ljuden så har William släppt 10-15 låtar som snurrar runt i världen. Fem av dem i Sverige. Och så finns det ett stort antal färdiga låtar som väntar på att kunna släppas. På Youtube, Facebook och Sound Cloud och snart också Spotify och iTunes.
Förhandling pågår
- Vi tar det lite lugnt med nysläpp just nu, säger pappan, Williams manager just nu. Vi tar en låt då och då och låter dem ”sjunka in”. Innan vi släpper nästa.
- Dessutom förhandlar vi just nu med ett riktigt stort bolag och då gäller det att sitta still i båten.
Många av Williams låtar spelas dock redan utomlands eftersom de plockats upp i olika disconätverk. De spelas på disco och pubar i till exempel Grekland, Spanien, på Cypern och i Italien.
William berättar att han i framtiden vill fortsätta göra musik tillsammans med andra artister - och bli en s t o r musikproducent.
- Men jag vill samtidigt också vara DJ på en Ultrafestival, säger han. Sådana som finns i Spanien, USA och på Tomorrowland i Belgien. Kolla efter Ultra Music Festival 2015 på nätet eller lyssna på Swedish House Mafia. Det är stora ljusshower som lyser i takt med musiken.
Basen är grejen
William startar musiken och vi lyssnar där hemma i vardagsrummet på Västergatan. Jag jämför med Swedish House Maffia och Avicii och William säger att de var och är de bästa.
Basen börjar hamra direkt. Provokativt. Uppfordrande. Sinnet och kroppen kan inte vara still utan måste börja röra sig i takt med de monotona men envist återkommande och lockande ljuden och takterna.
Vi konstaterar alla att ”det är basen som är grejen här” och att farfar säger att den kräver 2 Panodil 2 gånger om dagen, bryr vi oss inte om.
Undervisar lärarna
Självklart har William musik i skolan men inte överraskande är det snarare han som får visa lärarna den senaste tekniken och vad som gäller idag – inte tvärtom. Musiklärarna är ju traditionellt skolade och att som William gå runt och spela in alla möjliga ljud som kan användas som beståndsdelar i en suggestiv ravelåt, är inte deras huvudsyssla. Inte heller har alla den produktionsutrustning som William har. Familjen är mån om att han har det allra senaste i teknisk väg.
- Det finns en del musiklärare som är intresserade av att lära mer från William, berättar pappan. Så de mejlar William och så delar han med sig av sin kunskap och undervisar, via livestreaming. Fast du kan göra det på Facebook också.
- Det är därför vi skapat FB-sidan Vi som skapar musik, lägger William själv till.
Bara 13 – vad månde bliva av detta musikbegåvade barn?
- Vi tittar på de två musikskolor som finns i Helsingborg, berättar familjen. Vi har gjort studiebesök på dem för att bilda oss en uppfattning om vilken som är bäst att välja. Men vi har inte bestämt oss riktigt än.
William, Jennifer och Annabelle bär släktens musiktradition vidare. Annabelle syns på bilden ovan.
Systrarna är med
Inom parantes måste vi också berätta att Williams tvillingsyster Jennifer, som koncentrerar sig på fiol och drömmer om att bli en ny Lindsey Stirling, är den som står för mycket av sånginslagen i broderns musik. Hon går just nu på musikskolan i Åstorp precis som lillasyster Annabelle, 9 år, som spelar orgel.
William och hans musik hittar du på Facebook: william kalizz, Youtube: dj kalizz, www.soundcloud.com: dj kalizz, www.vine.co: dj kalizz, instagram : studio_kalizz
Facebookgruppen Vi som skapar musik hittar du här.
Här och här är några låtar DIREKT.
Marianne Rönnberg Galmor