EKEBY Ett besök på High Chaparral 2005 blev startskottet för Torsten Hansson och hans familjs intresse för tiden runt amerikanska inbördeskriget och Vilda västern. Nu deltar de på träffar och s.k. ”Reenactments”.

Vi sitter i arbetsrummet i villan i Ekeby där Torsten Hansson med familj bor. Till vardags har Torsten sin elfirma, men arbetar även som lärare på halvtid i el på Hermods.

- Det är ett gammalt pojkintresse som kommit upp igen berättar Torsten Hansson. Det grundar sig i mitt intresse för amerikansk historia och jag läser mycket böcker om den tiden. Just nu läser jag en bok om det berömda 5th Co Washington Artillery från New Orleans i Louisiana.

Började av en slump
Av en slump hamnade Torsten och hans familj på High Chaparral i Småland en sommar.

- Det var ett rogivande och trevligt besök, så vi bestämde att nästa sommar ska vi inte bara komma som turister, utan också vara med i autentiska kläder och mer delaktiga.

Sagt och gjort. Påföljande sommar var alla med på premiäröppningen av High Chaparral. I full utstyrsel. Barnen och Torsten ”fastnade” då på riktigt. Sambon Anette tyckte att det var kul, men var lite mer tveksam. Men även hon har sedan dess också dragits med och gillar spelet lika mycket som resten av familjen.

Reenactment
På träffarna spelar man upp historiska slag från amerikanska inbördeskriget, s.k. Reenactments, som betyder återskapande. Vilket slag det ska blibestäms av den förening som arrangerar träffen. Sedan ska man följa beskrivningen så noga som möjligt. Det är bara befälen som får reda på hur det ska utföras, men alla vet vilket slag det blir som ska återskapas. 

- Vissa av deltagarna kommer alltid att vara sydstatare och vissa nordstatare, berättar Torsten. Och så finns det sådana som jag, som har båda uniformerna och som väljer sida efter hur många som ställer upp på respektive sida. För att det ska bli någorlunda jämt.

- Ofta är det så att sydstatarna är i numerärt överläge.  All ordergivning sker på engelska. Skulle någon prata svenska så betyder det att något allvarligt hänt och då bryts hela grejen, säger Torsten Hansson.

Torsdag till söndag
De flesta träffarna börjar en torsdag och varar till söndag. Torsdag och halva fredagen brukar gå åt till att få ordning på lägret. På fredag eftermiddag brukar själva Reenactment börja med allt skjutande, som bryts på kvällen då man träffar gamla vänner, pratar och myser framför lägerelden.

Tidigt på lördagsmorgon vid fem-sextiden så brakar det loss igen med morgonslag, som håller på till nio-tiotiden. Efter det är det lunchdags då man har säkerhetsgenomgång inför det stora slaget som kommer på eftermiddagen och varar två-tre timmar. På kvällen arrangeras olika roliga aktiviteter.

Lever autentiskt på träffarna
Man försöker leva som förr så mycket som möjligt, alla sover i autentiska tält. Det finns de som t.o.m. sover på en halmbädd och med en filt, och maten lagas över öppen eld. Moderniteter ska inte få synas utan gömmas.

Det är mest män som deltar och man ska vara tio år fyllda för att få vara med på slagfältet. Barnen får vara med som ordonnans, trumslagare eller s.k. krutapor, som springer med krutladdning.

För att bära ett vapen måste man vara femton år.

Kvinnorna deltar framför allt som kokerskor, sjuksköterskor etc. men några deltar även som soldater, och då mest inom kavalleriet.

Man försöker även göra slagen så autentiska som möjligt, exempelvis genom att kulorna från kanonerna detonerar.

- Det är vi unika med berättar Torsten, inte ens i USA har man detta. Vi bygger även upp enkla byggnader som får brinna eller sprängas, om det var så i det aktuella slaget som återskapas.

Lite udda företeelser är att en man köpt sig en fältsmedja och så finns det en dansk som deltar med ett fältsjukhus, där han opererar dockor. Någon gång ställer vår enbente Major också upp och låter sig ”amputeras”.

Ett växande intresse
I Sverige finns det ca 300 aktiva inom hobbyn som hittills varit väldigt dold.
Samt ytterligare cirka 100 som inte deltar i själva slagen Men gruppen växer snabbt och det senaste året har det tillkommit cirka 100 personer. Även sådana som tidigare har lämnat hobbyn av olika orsaker, börjar nu hitta tillbaka.

Numera så kommer tidningar, TV och radio till de större tillställningarna som när den gruppen som Torsten med familj tillhör, d.v.s. 5th CoWashington Artillery, hade en tillställning i Loftahammar i januari.

Billig hobby
Kläder och utrustningen hittar de framförallt hos Suttlery´s, d.v.s. handlare för kläder och material, samt på auktion, loppisar men även antikaffärer. Det finns ett sådant Suttlery i Sverige, men de flesta finns i USA.

- Detta är ingen dyr hobby säger Torsten, det räcker med max 3-4000kr i början, som räcker till uniform, skor, vattenflaska, ammunitionsväska och lite annat man behöver. Men man kan också börja litet mer begränsat, om man vill hålla kostnaderna nere lite.

- Sen kan man köpa till fler saker som musköt, revolvrar tält etc.

Internationellt i höst
- Några av våra killar var över i USA och deltog i 150-årsjubileet av Slaget vid Gettysburg, där de knöt en del kontakter. Så om allt går väl så kommer det folk ifrån USA, Tyskland, Danmark, Polen, Vitryssland och Ryssland med på vårt arrangemang i höst. Lyckas vi med det hade det varit riktigt roligt, säger Torsten Hansson och myser.

Inget våldsförhärligande
Torsten Hanssonavslutar med att betona att Reenactment inte handlar om någon glorifiering av våld, inte heller någon politik eller rasism utan att det handlar om intresse av den amerikanska historien och tiden runt inbördeskriget, hur det uppkom, samt tiden efter.

- Det har gett mig många nya vänner och vi har en stark gemenskap på träffarna.

- Och framför allt är säkerheten på våra träffar jätteviktig, avslutar Torsten Hansson.

Mer om Reenactment på www.nordosyd.se.

Text: Mikael Nerberg     Foto: Bo Herbst, Torsten Hansson

 

Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: redaktionen@bjuvsweek.se

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Väder

 

booked.net

Om oss

Bjuvsweek
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se och bjuvsweek.se  är del av det Pressetiska systemet.


E-post marianne@bjuvsweek.se

Annonsera på bjuvsweek.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.