BJUV Josefine Svahn har inte alltid drömt om att bli frisör. Som yngre var hennes grej djur och kanske en veterinärkarriär. Men idag är hon en i Frisörlandslaget och ska delta på SM i Göteborg den 5 april.
Det första som möter mig när jag kommer in hos Josefine Svahn – förutom hennes söta och vaksamma hundar – är ett golvstativ med ett huvud på.
Det liknar Yohio som han såg ut på Melodifestivalen nyligen men är i själva verket den docka som Josefine Svahn just nu övar och övar på – för att få ett så bra resultat som möjligt på SM den 5 april.
Tvärtemot vad jag tänkte mig så övar frisörer för det mesta på dockor. Inte människor, även om det alltid finns gott om både nära och kära som vill ha sig en behandling.
Kräver tålamod
Frisyren är både kortklippt och lång och går i turkos. Det tar hela två dagar att klippa in och färga. Och sedan ska det tränas på att föna, forma och spraya.
- Det är den här frisyren som gäller på tävlingen i Göteborg. Den här har jag tränat på i ett år, säger Josefine. Det är Joakim Roos som designat frisyren och i den här vardagsversionen heter den Creative. Till kvällen lägger man till löshårsdelar och då byter den namn till Hair by night.
Växjöfödde Joakim Roos är precis som Yohio stor både i Japan och Kina och Roos har bland annat utsetts till världens bästa frisörlärare. Så kopplingen mellan dockan hemma hos Josefine och den populära musikstjärnan var kanske inte så långsökt.
- Jag kör mest på dockor för det är mycket lättare att ta ut svängarna då. Men tekniken jag lär mig genom att träna på dockorna kan jag även använda på salongen på mina kunder, säger Josefine.
Vägen hit
Josefine Svahn växte upp i Bjuv, gick i Varagårdsskolan och älskade att hålla på med djur. Hästar i drygt 10 år men också hundar och hon är fortfarande aktiv som instruktör på Brukshundsklubben.
Under gymnasietiden på Nicolai i Helsingborg fick hon upp ögonen för frisöryrket istället. Det ena ledde till det andra. Efter studierna på Frisörskolan på Nicolai fick hon praktik på en salong i Helsingborg – där de som arbetar är anställda istället för att bara hyra en stol. I dagarna har Josefine Svahn, efter 3 000 timmar som lärling på salongen, nått så långt på karriärstegen att hon nu fått sitt efterlängtade gesällbrev.
Pris efter pris
Redan under studietiden på Nicolai började Josefine tävla. I trean år 2012 deltog hon i Skånemästerskapen och vann. Samtidigt som hon tog studenten fickhon Wellas best student award och framgången på Skånemästerskapen gjorde att hon kvalificerade sigatt delta i SM. Där hon hade så stora framgångar att hon blev intagen i Frisörlandslaget. Där hon fortfarande har en plats.
Domarna på SM är tränare för landslaget och ser direkt när nya talanger dyker upp. Alla som är med i laget tränar gemensamt en gång i månaden. På Burgården i Göteborg. Och den som gör bra för sig på SM kan gå vidare till både EM och VM.
- Ja man kan komma långt med landslaget, säger Josefine Svahn. En tjej är till exempel just nu frisörlärare i Asien.
”Del av yrket”
Josefine Svahn säger att hon måste ha något socialt arbete och att frisöryrket därför passar henne så bra. Det är också en gammal sanning att frisörer ibland får tjänstgöra som terapeuter. Går man till samma frisör under lång tid är det kanske oundvikligt att relationen blir personlig.
- Ja, man måste nog ha en viss personlighet för att gilla det här, säger Josefine. Man träffar nya människor varje dag och får ibland veta mycket. Men det är inte alla som vill prata och berätta om sig och sitt liv. Det finns även kunder som sitter tysta under hela behandlingen.
- Personligen har jag inget emot att kunden pratar och att vi får en mer personlig relation, fortsätter Josefine. Det är helt enkelt en del av frisöryrket.
Nackdelar?
Jag frågar om kemikalier i produkterna, som är något alla frisörer måste tåla. Inte minst i den Yohio-inspirerade frisyren hon ständigt övar på ingår det ju också färg.
- Visst, säger Josefine. Det finns de som får både eksem, astma och allergier av medlen. Frisörer har också problem med att stå hela dagarna och arbeta och kroppen kan ta stryk. Många måste sluta i förtid.
- Men det finns annat att arbeta med i så fall, fortsätter Josefine. Man kan bli lärare eller säljare.
För att ha en bredd att stå på har Josefine valt att ta examen även som fransstylist.
Inget gratisjobb
Hur är det när du berättar för folk att du är frisör?
- Det är klart att alla vill ha hjälp, säger Josefine. Men då svarar jag att de i så fall får komma till salongen. Jag jobbar hela dagarna och varken kan eller bör jobba gratis övrig tid.
- Det är alldeles för många okvalificerade som kallar sig frisörer och de förstör för de seriösa i branschen, fortsätter Josefine.
Där Josefine jobbar tillämpas Frisörföretagarnas fackliga avtal osv. Vilket bl.a. innebär att man håller en viss prisnivå som allt för många frisörerständigt går under.
- Jag hoppas på ett skärpt system, säger Josefine. Att branschen ska saneras. Så att vi som är seriösa kan leva på vårt arbete.
Framtiden?
Vad siktar du då på framöver?
- Just nu planerar jag att jobba kvar där jag är, svarar Josefine Svahn. Det är stabilt och faktiskt ett privilegium att ha en fast anställning.
- Det handlar dessutom om en utvecklande salong, som ständigt håller sig uppdaterad genom olika utbildningar. Vi är ofta med på bröllopsmässor och visningar, där vi är ansvariga för hår och smink. Jag trivs verkligen jättebra, avslutar Josefine Svahn.
Text och foto: Marianne Rönnberg Galmor