DROGER Hur tonårshjärnan påverkas av cannabisrökning berättar Susanne Danielsson från ÖVC i Bjuv om på Varagårdsskolan den 25 mars. Vid samma tillfälle berättar Lars Hansson från Tullverket om droger på nätet.
Vet du vad ett risslapapper är? Inte? Då ligger du som de flesta vuxna ”efter” i utvecklingen när det gäller cannabisrökning. Något man på Öppenvårdscentra i Bjuv vill försöka ändra på. Med praktiskt arbete i form av sitt haschavvänjningsprogram men också via dialog med föräldrar och lärare.
Men tillbaka till pappret.
- Risslapapper är det man rullar en joint i, säger Susanne Danielsson, socionom och samordnare på Öppenvårdscentra mot alkohol och narkotika för familjer, ungdomar och vuxna.
- Om du går på vilken ungdomsfest som helst – t.ex. i Bjuv - så är det inte bara sprit du får tag på utan också cannabis.
Varenda ”småunge” vet idag var och hur man får tag på cannabis. Drogen är dessutom billigare än mycket annat. Flera personer kan dela på 1 gram för 100 kronor. Den ene betalar för drogen och någon annan för kebaben. Märkvärdigare än så är det alltså inte. Dessutom tror många unga att cannabis inte ger någon bakfylla.
Den som röker cannabis regelbundet får snabbt skador på hjärnan. Något varken de unga eller alla vuxna är medvetna om.
Lämnar aldrig hjärnan
- När du röker cannabis innesluts du snabbt i något som liknar en ostkupa, förklarar Susanne Danielsson.
- Resten av världen stängs ute och du blir allt mer ensam och isolerad. Tappar till slut kontakten med och förståelsen för omvärlden. Utan att du själv förstår vad som händer eller vad som är fel. Du är inne i en nedåtgående spiral.
Rent praktiskt beror avtrubbningen på att cannabis innehåller ämnet THC som i mycket hög utsträckning lagras i hjärnans och inälvornas fettvävnad. Om man röker vid ett tillfälle så tar det cirka 1 vecka innan hälften av det THC man fått i sig gått ur kroppen. Därefter tar det ytterligare minst fem veckor innan resten har utsöndrats.
Det betyder att den som röker regelbundet lagrar så mycket THC i hjärnan att det i princip aldrig lämnar kroppen!
”Kopplar långsamt”
- Det är det som är det förrädiska, säger Susanne Danielsson. Ju oftare du röker desto mer får du i lager. Ruset och avtrubbningen tar aldrig slut. Livet blir svårare och svårare att klara av. Och till slut kollapsar allt.
Utåt sett förändras man så tillvida att man börjar ”koppla långsamt”. För att hjärnans impulser helt enkelt börjar gå långsammare.
Cannabis innehåller 420 olika aktiva kemiska substanser som påverkar den mänskliga hjärnan på många olika sätt. THC påverkar sju av våra kognitiva förmågor som minne, språk, gestaltminne samt förmågan att dra korrekta slutsatser, ha flexibilitet i tanken, se helheten och orientera sig i tid och rum.
”Inte farligt”
- Dagens unga tror inte att det är farligt att röka cannabis, berättar Susanne Danielsson. De är inte själv kritiskt granskande utan slukar både reklam för cannabis och påståenden om dess förträfflighet, ofta via nätet.
Medan FN driver linjen att förbjuda har flera amerikanska delstater legaliserat cannabis för medicinsk användning. England, Schweiz och Tyskland har avkriminaliserat innehavet av små mängder droger. Portugal och Holland har till och med gått in för att legalisera vissa droger. Och i Köpenhamn vill borgmästaren också legalisera. Med hänvisning till att det ändå säljs och används i Christiania och att det därför vore lika bra att tillåta det.
- Man kan fråga sig vilka signaler detta sänder ut till de unga, säger Susanne Danielsson.
Föräldrar vet
Susanne Danielsson har just nu ”en handfull besökare igång” och hon säger att vuxenvärlden bör se upp när en ungdom som tidigare varit skötsam plötsligt ändrar beteende.
- I 99 procent av fallen vet föräldrarna att något är galet. Pusslet hem/skola/kompisar går helt enkelt inte längre ihop och man inser att något allvarligt är på gång, fortsätter Danielsson.
- De akut påverkade håller sig borta. Men om en person smyger sig hem när föräldrarna lagt sig, länsar kylskåpet och sedan dimpa ner i sängen för att sedan dagen efter knappt inte är möjlig att väcka – ja, då ska man naturligtvis inte släppa det.
- Om någon lite yngre plötsligt börjar prata om ”legalisering av cannabis” kan det också var ett tecken, tillägger hon.
E-cigarett något nytt
Det händer att de som börjar röka ändrar stil.
- Jovisst, det kan bli lite rastafari, säger Danielsson. Det är också vanligt att cannabisrökare inte bryr sig om hygienen efter en tid. Förfaller eftersom de inte själv ser vad som händer med dem och därför inte bryr sig.
En ny grej när det gäller att röka är att använda e-cigaretter. Också bland cannabisrökare.
- Börjar ditt barn plötsligt använda e-cigarett så kan det tyda på någonting, varnar både Susanne och kollegan, socionomen Johan Nilsson.
- Tullen har redan gjort beslag på cannabispreparerade e-cigaretter, säger Johan Nilsson.
Vad gör man?
Susanne Danielsson med kollegor arbetar bl.a. med att sprida information om faran med cannabis via skolan. I möten med föräldrarna i åk 6-8 informerar de om alla droger – även alkohol, tobak och andra droger. Så att föräldrarna är ”förberedda”.
Är du förälder i Bjuv och behöver hjälp för ditt barn så kontakta Öppenvårdscentra som har ett haschavvänjningsprogram.
- Ungdomarna går här och också föräldrarna i olika konstellationer, säger Susanne Danielsson.
ÖVC finns på Solgatan i Bjuv och nås på telefon: 042-4585128, 0709-585128 och 042-4585155.
Föredraget i Varagårdsskolans aula den 25 mars 2014 är gratis och inleds klockan 18.30. Tilltänkt målgrupp är vuxna kommuninvånare och de som rent yrkesmässigt vill veta mer om drogerna.
Text och foto: Marianne Rönnberg Galmor
FAKTA CANNABIS
Cannabis är samlingsnamnet för tre preparat som kommer från den buskliknande växten Cannabis Sativa: Marijuana, Hasch och Hascholja. Plantan innehåller 420 kemiska ämnen varav 63 påverkar psyket.
Ämnet som starkast påverkar psyket är THC.
Marijuana är torkade blad som malts sönder och röks i s.k. jointar. Mängden THC varierar beroende på odlingssättet.
Hasch är torkade växtdelar sammanpressade med kåda. Honblomman innehåller särskilt mycket THC. Hasch kan både ätas och rökas.
Hascholja får man genom att upphetta ett lösningsmedel och låta det passera haschbiten. Oljan som droppar ut innehåller mellan 4-60 procent THC. Oljan i sin tur droppas på cigaretter eller hälls i en dryck. Detta är det starkaste preparatet.
Det är i Sverige olagligt att handskas med, röka och ha cannabis i kroppen.