Avpublicerade
BJUV Emma Leonardsson, 23 år, har hittat sitt sammanhang på Bryggan i Helsingborg. Nyligen sprang hon och vännerna där Ångestloppet tillsammans. - Det är en kul grej man gör med sina vänner, säger Emma.

Emma Leonardsson är från Bjuv. Hon berättar att hon mått dåligt sedan hon var 13 år och gick på Jens Billeskolan i Billesholm. Efter Jens Bille började hon på Sundsgårdens Folkhögskola.

Men där på internatet tog rösterna hon hörde och psykoserna hon drabbades av alltmer över och till slut ville hon över huvud taget inte gå ut och träffa andra människor.Då var hon19 år och blev hon inlagd på sjukhus och fick diagnosen Schizoaffektivt syndrom.

När Emma skrevs ut från sjukhuset började hon gå på Najaden - en allmänpsykiatrisk mottagning i Helsingborg - för att få handledning och träffa människor.

- Där hörde jag en dag talas om Fontänhuset Bryggan, berättar hon. Jag blev nyfiken och tyckte deras verksamhet verkade intressant.

I din egen takt
Som ny på Bryggan får man börja med en tre veckor lång introduktionskurs för att kunna se och känna efter om man trivs och vill bli medlem. Allt här sker på frivillig grund. Allt som händer i huset kan utförs av medlemmarna tillsammans med handledarna. Alla hjälps åt med allt. Städar, lagar mat, målar väggar eller tavlor osv.

Medlemmarna här får stöd och hjälp till självhjälp efter att ha vårdats inom psykiatrin, där vården ju är rent medicinsk.

- Fontänhuset har hand om ”allting annat”, säger Emma och får medhåll av Nicolina Jacobsson, styrelseledamot i Svenska Fontänhus styrelse – där Fontänhuset Bryggan i Helsingborg ingår.

- Har man varit sjuk har man kanske förlorat sina vänner, och då hittar man förhoppningsvis nya här hos oss, säger Nicolina Jacobsson. Hon tillägger:

- Allt sker dock på frivillig väg och i din egen takt. Här stressar vi inte!

Upp och ner
I början, när Emma Leonardsson blivit medlem i Bryggan, reste hon mellan hemmet Ekoxen i Bjuv och Helsingborg varje dag för att umgås med andra och aktivera sig.

- Det var naturligtvis mycket roligare än att sitta hemma, berättar hon. Att bryta sjukskrivningen efter att ha legat inne på sjukhuset och återvända till det riktiga livet igen, var härligt.

För tillfället besöker Emma dock inte Fontänhuset lika ofta.

- Nu är jag här någon gång i veckan, säger hon. Min sjukdom går upp och ner. Ibland har jag jättebra dagar. Ibland väldigt dåliga. Och det avgör så klart om jag går ut eller stannar hemma.

"Vi behöver också synas"
Emma Leonardsson tycker väldigt mycket om att läsa och skriva och berättar att hon försöker skriva noveller. Men just denna dag är hon i Helsingborg för att springa Ångestloppet. Tillsammans med både Nicolina Jacobsson och ytterligare ett drygt hundratal andra medlemmar och vänner. Från trapporna vid Kärnan – till Bryggan på Norra Strandgatan 8.

Ångestloppet? Det låter drastiskt!

Men faktum är att 1 av 4 svenskar någon gång under livet drabbas av psykisk sjukdom. Trots det är psykisk ohälsa ett mycket tabubelagt område med daglig diskriminering. Och det är för att bryta ner dessa fördomar, och samtidigt visa att fysisk aktivitet kan vara bra medicin, som folk samlats till loppet.

- Det här är ett sätt för oss att få uppmärksamhet, förklarar Nicolina Jacobsson. Precis som andra föreningar och rörelser behöver vi också märkas. Vi vill att människor ska känna till att vi finns. Vi vill riva murar. Krossa fördomar. Få omgivningen att inse att människor som har eller haft psykiska problem både kan göra saker som alla andra gör och ÄR som de flesta andra.

- Det är inget farligt att ha en psykisk sjukdom. Tvärtom är det ju mycket vanligt, avslutar Nicolina Jacobsson.

Text och foto: Marianne Rönnberg Galmor

Fakta Fontänhus

Det finns 12 Fontänhus i Sverige och rörelsen har sitt ursprung i USA. Till Sverige kom den 1980 och alla husen i Sverige samarbetar. För att få kalla sig Fontänhus måste man vara ansluten till riksorganisationen Sveriges Fontänhus.

Fontänhuset Bryggan i Helsingborg har ett visst samarbete med psykiatrin i Helsingborg och bistår exempelvis med att skaffa bostad, praktikplats etc. Huset har 6 handledare och cirka 330 medlemmar, varav mellan 20 och 50 är aktiva varje dag.

Förutom att arrangera exempelvis Ångestloppet finns Fontänhuset Helsingborg på Facebook och har också en hemsida.

 

Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: redaktionen@bjuvsweek.se

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Väder

 

booked.net

Om oss

Bjuvsweek
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se och bjuvsweek.se  är del av det Pressetiska systemet.


E-post marianne@bjuvsweek.se

Annonsera på bjuvsweek.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.