HELGLÄSNING
IDROTT Golf är en idrott, golfare lever längre och en golfbana är en motionsslinga. För att fler ska inse detta satsar nu Söderåsens golfklubb och Bjuvs kommun gemensamt på gratis prova-på-golf för alla invånare.
Söderåsens golfbana är med sina 48 år på nacken en självklarhet för de flesta som bor i Bjuvs kommun. Med start vid Schakt Malmros i Risekatslösa sträcker Söderåsens golfbana ut sig över den kuperade trakten i riktning Mölledammarna och Boserups gård. I maj 1966 bildades själva golfklubben och en interimstyrelse på fem personer utsågs.
Det ursprungliga klubbhuset i korsvirke har med tiden ersatts med ett nytt.
Klubb utan bana
Den nybildade klubben saknade golfbana. Tony Lidholm från Stockholm hade blivit europamästare för juniorer och knöts till klubben. Som i sin tur fick ett avtal med Ljungbyheds Golfklubb om att spela på deras bana.
Många blev intresserade av den ”nya” sporten och snart hade klubben ett hundratal medlemmar. Alla dessa nya entusiaster höll ögonen öppna för att hitta ett bra område att anlägga en golfbana på och efter ett tag föll valet på ett område nordost om Wrams Gunnarstorps slott. Godsförvaltningen backade dock i förhandlingarna och det var bara för klubben att börja leta igen.
Klubbens store entusiast Gösta Fälth – billesholmsbo och intendent på Findus – upptäckte platsen där banan nu ligger. Efter att ha fått ett ja och ett avtal från Boserups fidiekommiss, samt uppgörelser med en rad arrendatorer, kunde detaljplaneringen påbörjas och en golfbana bli till.
Träningsbana i Selleberga
Under tiden klubben väntade på en egen bana anlades en träningsbana på Findus marker i Selleberga, i närheten av kycklinghusen. Även här var Gösta Fäldt drivkraften. För att ”bredda spelet bland de anställda på Findus, som han uttryckte det till tidningen Arbetet. Till sin hjälp hade han inte minst byggmästare Sune Hermansson från Bjuv, som släppte till maskiner som snyggade upp den tidigare betesmarken.
Själv minns jag när golfbanan efter klubbens bildande 1966 byggdes och etablerades. Kring tränaren Tony Lidholm samlades snabbt ett gäng unga män och kvinnor från trakten som engagerade sig i arbetet både med att driva och använda sig av golfanläggningen.
Samtidigt minns jag hur golfen, av dem som inte själv hade haft möjlighet att bekanta sig med spelet, klassades som en snobbsport som bara fanns till för ”de rika”.
I ena kanten av golfbanan höjer sig schamottberget vid Schakt Malmros, över trädtopparna.
Golfspel i samhällets tjänst
Sedan dess har golfen närmast blivit en folksport i Sverige. Fast kanske inte i Bjuvs kommun? Även om det under åren faktiskt inbjudits till gratisspel på ungefär samma sätt som det som klubben nu erbjuder.
- Många känner till att golfbanan finns, säger Patrik Brorsson, klubbchef sedan 2009. Men det betyder inte att alla använder sig av den.
- En liten grupp gör det förvisso. Men att golf är en form av motion och banan därmed en perfekt motionsslinga – det är ett sätt att se på sporten som inte slagit igenom i de breda lagren här.
Golf för alla
Men det ska bli ändring på det nu, hoppas Patrik Brorsson. Sedan han tillträdde 2009 har han förändrat verksamheten rejält. Från början hade banan 9 hål, under åren 2008-2012 låg banan helt i träda. Idag finns 6 greener med 12 utslagsplatser – vilket gör den till en 12-hålsbana. Klubben har satsat på riktig greenuppbyggnad med bevattning och annat som hör den stora banan till. En ungdomssatsning har också gett god utdelning. Nu är det dags för nästa steg.
- Jag vill försöka få så många som möjligt att testa golf. För att golf är en idrott och en sport. Något nyttigt. Precis som andra sporter och idrotter.
- Målet är att få så många som möjligt att se att golfspel är en både förbisedd och underskattad motionsform som dessutom är riktigt kul och utmanande. Ingen runda är den andra lik, säger Patrik Brorsson.
Testa gratis
- Och för att fler ska förstå tanken satsar vi som förening tillsammans med Bjuvs kommun på att få ut maximalt antal kommuninvånare på banan. Golfklubben erbjuder gratis prova-på-spel under hela 2014. Kommunen hjälper till med marknadsföringen via sina kanaler.
Den gemensamma grundtanken är att golf kan vara en rent samhällsnyttig sport. Brorsson vill med sitt initiativ locka ut inte minst ungdomar och pensionärer att spela och röra på sig. Utomhus i Guds fria natur.
Och på tal om motion och att vara vältränad så är Henrik ”Henke” Larsson medlem i klubben och spelar ofta här.
Golfare lever längre
Det finns faktiskt också medicinsk forskning från bl.a. Karolinska Institutet i Stockholm som visar att den som regelbundet spelar golf lever längre, skrev sajten golf.se i maj 2012. Översatt till medellivslängd kan skillnaden vara så stor som upp till fem år – oberoende av socialgrupp.
När golfforskningen på Karolinska var klar 2008 presenterades resultatet i tidskriften Scandinavian Journal of Medicine & Science in Sports.
- Vi anade att det skulle vara så, men är överraskade över att skillnaden är så stor, sa forskarna Anders Ahlboms, Ulf de Faires och Bahman Farahmands, som utfört undersökningen. Vi vet att de som spelar golf lever längre, de med lägre handicap ännu längre, och att detta gäller över alla åldersgrupper och socioekonomiska grupper.
Träning färskvara
Exakt vad det beror visste forskarna inte men det trodde att flera saker samverkar. De saker som sammantaget kan ge denna hälsoeffekt kan vara den lågintensiva träningen, att golfare kan hålla på så många år och att den sociala effekten är positiv.
Hur länge man måste spela golf för att få dessa effekter strider de lärde dock fortfarande om. Effekten består så länge man håller på, menar de samtidigt som de understryker att träning är färskvara. Störst effekt ger golfen bland dem med lågt handicap, troligen för att de spelar mer regelbundet för att hålla sin spelnivå.
En annan intressant notering i studien är att hälsoeffekten är större i socialgrupp tre än i socialgrupp ett och två.
Störst nytta
Golfare tillhör per definition en mer hälsosam grupp, heter det i studien. Men det förklarar ändå inte den stora effekten. Och när forskarna kompenserar för socialgrupper så visar det sig att golfen har positiva effekter inom varje socialgrupp. Störst effekt märks också i socialgrupp tre, som har högre dödlighet än socialgrupp ett. Så det är där man har störst nytta av golfen, menar de.
Svaret på om golfen ska klassas som friskvård eller inte är självklart för forskarna:
- Det finns nog få idrottsutövningar som har det bättre belagt än just golfen. Bättre data finns knappast, så om jag skulle ikläda mig politikernas roll så skulle jag vara glad att nästan 500 000 svenskar spelar golf, som tydligen är positivt för svenska folkets välbefinnande.
Söderåsens golfklubb har cirka 1200 medlemmar varav 120 är juniorer.
Källor forskningen: Karolinska Institutet och golf.se.
Text och foto: Marianne Rönnberg Galmor
Kul att veta om golf
18 hål FÖRBRÄNNING
• 18 hål med bärbag: 1 548 kalorier
• 18 hål med vagn: 1 408 kalorier
Beräkningen utgår från en person på 70 kilo som spelade en golfrond över fyra timmar.
Golfens handicap-system gör att spelare kan möta varandra på lika villkor oavsett ålder och kön. Det finns inte många andra idrotter som kan erbjuda sina utövare detta.
Källa: nutristrategy.com