TALANGSKOLA När jag kommer håller tjejerna på med poetry slam på stora scenen. De sitter i en ring och repar och efter en stund intar en av dem ensam scenen medan de andra går och sätter sig i gruset framför.
De kom i måndags för att vara med i den talangskola för ”kreativa, konstnärliga och talangfulla tjejer” i åldern 13-18 år. Arrangör var projekt Tusenmila Tjejklubben och syftet var att stötta flickor och unga kvinnor i att hitta sina kompetenser och använda dem för att höja självkänslan. Eller för att uttrycka det i klartext: För att kunna ta plats!
Bilden: Alexandra och Julia.Skolan har letts av initiativtagarna Tania Bauder och Lotta Andgren. Onsdagens poetry slam coachas av EliSophie Andrée från Helsingborg. Som uppträtt över hela landet och som nu driver Ordkaskad på RumEtt på DunkersKulturhusi Helsingborg.
Talangskolan har pågått sedan i måndags och lockat fem tjejer. Idag är två med och läser och skriver poesi – Alexandra Wisbrant och Julia Dubovan. Båda ifrån Billesholm och 14 år gamla. Efter sommaren börjar de i åttan.
Alexandras mamma såg annonsen om talangskolan på nätet och frågade om dottern ville gå. Alexandra i sin tur fick med sig Julia.
Kroppen som redskap
- Första dagen var vi i Rotundan och övade på kroppsspråk, berättar tjejerna. Vi pratade om hur man kan använda kroppen för att förstärka eller försvaga sitt budskap.
Till dag två fick deltagarna sedan med sig i uppgift att komma på två frågor som var viktiga för dem.
- Vi valde båda jämställdhet, säger Alexandra och Julia. Den frågan är jätteviktig.
Flickorna berättar att de fick argumentera kring ämnet jämställdhet under tisdagen. Vi pratade förstås om vad ordet betyder, varför det är viktigt med jämställdhet och vad man kan göra för att samhället ska bli jämställt för oss alla. Killar som tjejer.
Alexandra och Julia ger mig ett exempel på vad de menar med valet av ämne:
- Ta en smart tjej i skolan. Som arbetar och har bra studieresultat. Hamnar hon bland en massa stökiga killar använder de vuxna henne gärna som någon som ska lugna ner gruppen. Hon får liksom ta hand om dem.
"Inte rättvist"
- Det är inte rättvist. Inte jämlikt. När det blir så där så utvecklas tjejerna inte på det sätt som de skulle kunna
göra annars.
Kloka ord från två modiga tjejer som inte är rädda för att prova på nya saker.
När Tania Bauder och Lotta Andgren (sista bilden till höger) skapade Talangskolan för tjejer besökte de alla kommunens skolor för att locka till sig deltagare. Fem anmälde sig. Varför inte fler? Tycker inte alla flickor det är viktigt med personlig utveckling?
- Det är sommarlov nu och folk vill nog inte gå upp så tidigt och gå på kurs, filosoferar Alexandra och Julia.
- Fast det har inte varit så farligt tidigt. Vi har varit här halv tio och då har vi fått frukost innan kursen har börjat.
Alexandra och Julia ångrar inte en sekund att de anmälde sig.
Tania Bauder och Lotta Andgren är också nöjda. Deltagarna blev färre än de från början tänkt men så här i efterhand kanske det inte var så dumt. Nu har de kört ett varv rent praktiskt och lärt sig mycket inför nästa talangskola.
- Vi är nöjda med att vi fått fram vårt budskap till tjejerna, säger de.
Ett budskap som i korthet kan sammanfattas: Har du lust att göra en sak så gör det! Och gör det på ditt eget sätt. Hitta ditt sätt. Testa dig fram tills du hittar rätt.
FAKTA om TALANGSKOLAN
Tania Bauder är utbildad i strategisk kommunikation och är engagerad i olika föreningar, ofta med inriktning på personlig utveckling för kvinnor.
Talangskolan arrangerades med stöd av Bjuvs kommun, Folkets park och ABF. Tusenmila Tjejklubben stöds av Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor.
Text och foto: Marianne Rönnberg Galmor