Tjejerna i BIK tycker det är kul att spela fotboll. De gillar att spela, tävla och ha roligt tillsammans.
FOTBOLL Full aktivitet råder i och utanför BIK:s klubblokal i Norra Vram när vi kommer på besök. Klubben är den enda i en vid radie med utgångspunkt från Bjuvs kommun, som erbjuder renodlad damfotboll.
2005 blev BIK en renodlad dam- och tjejförening och idag är den den enda av sitt slag i ett stort geografiskt område kring Bjuvs kommun. Spelarna i BIK just nu kommer förutom från Bjuv, Billesholm och Ekeby också från Åstorp, Mörarp, Kågeröd, Kvidinge och Helsingborg.
Tjejerna som kommer på kvällens träning är på gott humör. De kastar sina vattenflaskor i gräset och börjar springa enligt tränarnas instruktioner. I pauserna skojar de både med varandra och fotografen.
På landslagsnivå har damerna fått mycket större utrymme såväl i media som i publikens och TV-tittarnas medvetande. Men själv inte fotbollsbiten, måste jag ändå fråga: Vad är kul med fotboll – och idag särskilt damfotboll?
En i BIK som vet svaret på denna fråga är Helene Andersson som spelar i damlaget samtidigt som hon också är tränare och styrelseledamot. Eller som kanslisten Zandra Karlsson enkelt uttrycket det:
- Helene är den sammanhållande länken i BIK, säger Zandra.
Det är kul!
Det är KUL att spela fotboll här, förtydligar Helene med betoning på varje stavelse. Vi är en liten, mysig, familjär förening med en fantastisk sammanhållning. Tjejerna är jätteduktiga och lär sig att det som gäller i längden är sammanhållning.
- När de börjar spela match förstår de snabbt att man måste kunna förlita sig på lagkamraterna. Och att de måste kunna lita på dig. Håller man inte ihop blir det ingen framgång.
Blir en livsstil
- Det gör också att de umgås med varandra även utanför planen, fortsätter Helene och Zandra. På Facebook inte minst har de t.ex. nu i sommar meddelat varandra när de velat åka och bada etc.
- Genom fotobollen har de kort och gott lärt att alla ska få vara med och det känns mycket bra att vara med och förmedla ett så viktigt budskap.
Under vårt samtal kommer och går både spelare, tränare och föräldrar i det kombinerade köket/samlingsrummet där vi sitter. Andrej Schönbäck följer det som sägs från köksbänken och kan bara instämma.
Några drivande krafter bakom BIK:s framgångar, från vänster:Linda Farrelly, Helene Andersson och Zandra Karlsson.
Rekordtillströmning
På plats finns också Linda Farrelly som sedan i februari har hand om knattelaget som är i åldern 5-10 år. När hon tog över bestod laget av 5-7 flickor. Idag är de 21 stycken.
Tillväxten beror på att Linda arbetat mycket med att rekrytera fler unga.
- Sedan start har jag raggat målmedvetet, berättar Linda Farrelly. Det började med att jag skrev lappar och delade ut lappar överallt och till alla. Sedan har vi via Skåneboll fått bollar som vi delar ut i åk 1 i skolorna i Billesholm, Bjuv och Ekeby,
- Jag och knattarna åker till skolorna och berättar om vår klubb. Samtidigt delar vi ut bollar till dem som vill ha.
Alla välkomna
Tvärtemot vad man kan tro är Linda inte någon fotbollsfreak.
- Nej, jag har aldrig spelat eller varit engagerad i fotboll tidigare, säger hon. För mig var fotboll före februari i år bara en läderkula med lite luft i. Men nu har jag fått en annan insikt. Det är fantastiskt hur livet runt ”läderkulan” utvecklas, helt enkelt.
- BIK är en liten klubb med en mycket god laganda där även föräldrarna trivs.
Måste man inte vara mycket engagerad som förälder då?
- Nej, det är valfritt, säger alla i rummet. Har man ett stort intresse vill man kanske ha en styrelseplats. Men annars är man välkommen att bara sitta och titta på när barnen tränar.
- Den sociala samvaron, inte minst mellan de vuxna, bidrar till den totala stämningen här, säger Zandra Karlsson.
Låna utrustning
Vad man har på sig när man tränar fotboll spelar ingen roll, förklarar Zandra Karlsson. Man behöver bra skor och benskydd. Men många lämnar in sina skor när de blivit för små och ett bra råd är att komma hit och se vad vi har på hyllan innan man går och köper nytt. Här kan man både låna och få grejer.
Gamla pappor blir som nya
I höst har BIK engagerat två pappor och f.d. spelare som ska hjälpa till att träna knattarna, berättar Linda Farrelly.
Föreningslivet är tufft oavsett inriktning men klubbstugan är rejält tilltagen både i storlek och utrustning – med till exempel två rejäla tvättmaskiner! I omklädningsrummen hänger och står damlagets tröjor, väskor och vattenflaskor. Men det finns alltid hål att stoppa pengar i och parallellt med träning och matcher pågår jakten på nya pengar.
Loppan försvann
I slutet av 2013 stängde ”Loppan” på Fäladen utanför Billesholm, ett ställe där BIK:s ihärdiga och engagerade supportrar modell Ä hämtade, sorterade och sålde skänkta saker alla kategorier. Stängningen framtvingades av att Räddningschefen i Bjuvs kommun krävt en uppdatering av diverse säkerhetsanordningar i lokalen. Ett krav som varken ägaren eller BIK som hyresgäst hade möjlighet att tillmötesgå.
En rad företag i hemkommunen sponsrar BIK men inget är givet i dessa sammanhang och för att dryga ut kassan samlar BIK idag in ölburkar istället för att sälja ”loppor”. En stor inkomstkälla är också den årligen återkommande Billecupen där intäkterna går rakt in i klubben.
Som alla klubbar säljer även BIK lotter, julkalendrar mm.
- Och spelar du hos Svenska Spel ska du nästa gång välja Billesholms IK, säger Andrej Schönbäck. Gör tillräckligt många det får vi vara med och dela på 50 miljoner kronor!
FAKTA OM BIK
BIK – Billesholms IK – uppstod vid ett namnbyte 1970 från Vrams IF. Vrams IF bildades i sin tur redan 1939 men inte förrän 1961 lät klubben talas om sig. Tio år senare, 1971, byggdes klubbhuset i Norra Vram och det bidrog till ytterligare positiv utveckling.
Damlaget grundades 1973 och BIK var en av de första föreningarna som 1976 kunder presentera flickfotboll.
Från 2014 spelar BIK:s damlag i Div 2.
Kontakt:
Text och foto: Marianne Rönnberg Galmor