FLYKTINGBARNEN På måndagen var det Öppet Hus på Rosentorp i Olstorp, mellan Bjuv och Billesholm.Tanken med det var att ge grannar och invånare i Bjuvs kommun möjlighet till insyn i mottagningshemmet för ensamkommande flyktingbarn.
Att döma av det relativt låga antalet besökande grannar och andra Bjuvsbor kan man anta att den ursprungliga oron som uttrycktes vid informationsmötet inför verksamhetens start, har lagt sig.

Förutom ett fåtal grannar och nyfikna infann sig representanter från kommunen och Röda Korset samt en del politiker, lärare och en god man som ansvarar för några av barnen.

Besökarna var överlag nöjda och konstaterade att det inte alls inneburit några störningar att barnen flyttat in. Trafiken till och från hemmet har ökat något men också detta kan vara positivt då en verksamhet av denna sort ”kan skrämma bort ljusskygga element som kan röra sig i kvarter som är folktomma dagtid”, tyckte en av grannarna.

Barnen som nu är åtta stycken ägnar dagarna åt svenskstudier och förbereds för att kunskapsmässigt nå upp till mellanstadienivå.  Enligt lärarna som var på plats är barnen mycket mottagliga och läraktiga och snappar upp det svenska språket snabbt.

Fotboll favoritsporten
På fritiden ägnar sig barnen åt sportaktiviteter som intresserar dem. Fotboll är populärt och under Öppet Hus var de flesta barnen ute på gården och sparkade boll, den sjunkande utomhustemperaturen till trots.

Vid ankomsten förser Rosentorp barnen med grundläggande saker som kläder, skor etc.  Röda Korset i Bjuv har också organiserat en klädinsamling till barnen inför vintern. Röda Korset finns med också denna dag, för att se om det finns ytterligare behov som de kan hjälpa till med.

Skola för livet     
Enligt föreståndaren Daniel Johansson förbereds barnen för ett liv utanför boendet på Rosentorp, genom att vara med och planera matinköp, klädinköp, matlagning, städning etc.    

Barnen är fortfarande under asylutredning, vilket tar i snitt 6 månader.  Vid ankomsten intervjuas barnen av personal från Invandrarverket.  Därefter utses en god man i kommunen och denne ansvarar för barnens alla behov samtidigt som han eller hon håller ett vakande öga över hur barnet har det och utvecklas samt över vad som händer med ärendet på Invandrarverket. Vanligtvis träffar barnen personal från Invandrarverket en gång till under utredningstiden.

Tärande ovisshet
Under tiden barnen väntar på sina besked mår de inte särskilt bra av ovissheten över vad som ska ske med dem men framförallt också av upplevelserna de bär med sig från flykten från hem och familj i hemlandet och hit till våra breddgrader.

När barnen väl får permanent uppehållstillstånd försöker man slussa ut dem till annat boende så fort det är möjligt. Så att de så snart som möjligt ska kunna bli en del av livet i Sverige.

Joseph Galmor

Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: redaktionen@bjuvsweek.se

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Väder

 

booked.net

Om oss

Bjuvsweek
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se och bjuvsweek.se  är del av det Pressetiska systemet.


E-post marianne@bjuvsweek.se

Annonsera på bjuvsweek.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.