Alexander Tullgren och Emmy Lilja Engman är klasskamrater och kompisar, båda lika engagerade i Bjuvs framtid.
 
DIALOG På tisdagskvällen samlades ett 50-tal personer i Varagårdsskolan för att planera framtiden för Bjuv. Yngst av de som deltog var Alexander Tullgren och Emmy Lilja Engman, båda 12 år.

De cirka 50 personer som hörsammat Bjuvs kommuns inbjudan om att delta i en rad sk Dialogmöten utgjorde en blandat skara. Här fanns förstås tjänstemän och politiker. Både unga och gamla ville vara med liksom en rad fastighetsägare, som naturligtvis kommit för att bevaka intressen som mer byggande. Ett intresse de delar med kommunledningen.

Mötet hölls i form av grupparbeten. Efter att alla som ville spaltat såväl plus som minus i ”sitt” Bjuv, och också uttryckt sina framtidsönskemål för orten, delades publiken in i ett antal grupper som ytterligare mejslade fram gemensamma önskemål och synpunkter.


Varagårdsskolans aula fylldes vartefter med människor som på olika sätt är intresserade av Bjuvs framtid även om inte alla är bjuvsbor.

 

Förtätning av centrum, som i framtiden uppenbarligen bara ska vara ett, nämligen det i norra byn runt Folkets Hus och Köpcity, stod högt på listan. Liksom smalare gator för att åstadkomma mer ”intimitet” och trygghet. Några förespråkade högre byggnader i centrum, andra ville förtäta på lägre nivå. Fler lägenheter och hus ville många ha.

Cykelbanor och gångvägar, bättre belysning och fler butiker hamnade också på listan. Däremot efterfrågades inte högre utbildning och kultur av särskilt många. Kultur bla i meningen arkitektur, något hela Bjuvs kommun är rikt på, men som uppenbarligen endast uppskattas av få.

Framtidshoppen
Yngst på mötet, men långt ifrån minst insiktsfulla, var Alexander Tullgren och Emmy Lilja Engman, klasskamrater och ”buddies” från Bjuv.

- Vi måste minska bensinutsläppen, sa Alexander och fick medhåll av Emmy. Här är så många bilar. Inte minst raggarbilar som släpper ut jättemycket avgaser och förorenar miljön.

- Jag har hört att Sverige är bland de minst miljövänliga länderna och det vill jag gärna ändra på, fortsatte Alexander.

Alexandra hade en del andra förslag också:

- Jag vill att man ska utveckla friluftsbadet så att det finns fler saker att göra där. Jag är mycket där på sommaren och idag kan man bara simma där eller ha med en egen boll och leka. Men jag tror tex att en rutschbana skulle locka många fler att komma dit.

Men varför bryr sig ni som är så unga om miljöfrågor, som ingen av de äldre här betonat på samma sätt?

- Vi vill att man kan andas renare luft, svarar både Alexander och Emmy.

- Jag själv har migrän och det får jag av både starka lukter, smaker och ljus, tillägger Emmy.

Gå eller cykla
Alexander berättar att han och hans mamma alltid försöker gå till affären och handla. Att det tar bilen endast i särskilda situationer. Tidigare bodde de litet längre ifrån affären än de gör nu, men ändå.

- I Bjuv kan faktiskt de flesta också cykla om de inte orkar gå, säger ungdomarna. Det finns ju redan cykelbanor och gångvägar och sådant kan man göra mer av.

- Ja, och så måste kommunen fixa belysningen också så man känner sig mer trygg, fortsätter de. Det finns fyllehundar ute osv och vi behöver faktiskt mer ljus.

Kommer hemifrån
Emmy berättar att hennes farfar en gång var politiker och hon tror det spelar in och gör också henne naturligt engagerad i frågor om tex samhället. Hon älskar teater och på fritiden tränar hon jiujitsu och går snart från brunt bälte med 2 streck till svart bälte.

Alexander säger att han inte har några fritidsintressen och att han efter skolan och läsläsningen antingen spelar dataspel eller vilar.

- Jag har kämpat på sistone för att få bra betyg, fortsätter Alexander. Så nu hoppas jag på en liten ”belöning” för det. En Xbox i bästa fall…

Ska de bo kvar?
Har då Alexander och Emmy planer på att stanna kvar i Bjuv i framtiden?

- Det beror på var vi får jobb, säger de båda.

- Jag hoppas det för jag tycker det är väldigt mysigt i Bjuv, tillägger Emmy.

- Men får jag jobb i Helsingborg, fortsätter Alexander, så får jag ju bo där.

I sin presentation av plus och minus tidigare på kvällen tog Alexander upp det faktum att många utanför Bjuv har negativa fördomar om kommunen. Det är inte ovanligt att man blir ifrågasatt för att man bor just i Bjuv.

Bekämpa ryktet
- Jag vill arbeta för att få den stämpeln att försvinna, säger Alexander. Jag förstår inte varför man säger att Bjuv är dåligt. Här är ju hur bra som helst och här finns ju allt.

- Får vi lite mer fina, moderna lägenheter här så får Bjuv mer cred tror Alexander vidare.

Om man kombinerar ett nytt och modernt boendeutbud och samtidigt gör mycket reklam för detta bland folk man träffar på olika platser så tror ungdomarna det ska lyckas att få fler att vilja bo i just Bjuv.

- Ja, flyttar fler in så får ju kommunen mer pengar och det behövs. Men bygger man inte fler fina lägenheter så vill så klart inga nya flytta in. Så enkelt är det, avslutar Alexander Tullgren och Emmy Lilja Engman.

Sammanhängande möten
Tanken med dialogmötena både i Bjuv och Billesholm är att deltagarna ska vara med i hela sviten på tre. Det första mötet kan ses som en inventering av synpunkter och önskemål. De följande två handlar om fördjupning kring detta och ska utmynna i den plan kommunen sedan fastställer.

När det gäller Ekeby så är inga möten just nu inplanerade. Gulistan Batak berättar dock att stora planer finns  också för denna del av kommunen och att man återkommer till våren om detta.

Datum för höstens tre dialogmöten i Billesholm är21 oktober, 11 november och 2 december kl 18.15-21.00. I Skeneholmssalen. Anmälan krävs.  

Datum för höstens tre dialogmöten i Bjuv är: 14 oktober, 4 november och 25 november kl 18.15-21.00. Plats är Varagårdsskolans aula. Anmälan krävs.

Officiell värd för Dialogmötena är Gulistan Batak, tf chef för byggnadsförvaltningen. Hon tar emot anmälningar och svarar på frågor på: telefon 0709-58 50 63  eller via mejl på: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den..

Fotnot: På uppdrag av kommunen leds i huvudsak dialogmötena av en projektledare från samhällsutvecklingsföretaget mm Sweco med huvudbas i Malmö. Företaget har bla medverkat till att miljön på Storgatan i Ängelholm förändrats liksom Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna.

Text och foto: Marianne Rönnberg Galmor

Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: redaktionen@bjuvsweek.se

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Väder

 

booked.net

Om oss

Bjuvsweek
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se och bjuvsweek.se  är del av det Pressetiska systemet.


E-post marianne@bjuvsweek.se

Annonsera på bjuvsweek.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.