BARN & UNGDOM Kent Andreasson, Bjuvs kommuns chef för fritidsgårdsverksamheten, och Josefine Wahlström , kommunikatör i kommunen, är på turné i skolorna för att berätta om vad de gör och få veta vad barn och ungdomar vill ha i den planerade, virtuella fritidsgårdsappen.

I snart ett år har det i kommunala sammanhang talats om en ”virtuell fritidsgård”. Kent Andreasson som ansvarar för kommunens fritidsverksamhet har berättat om detta nya som i sinnevärlden har översatts som en dator med ett särskilt rikt innehåll av evenemang etc. riktat särskilt till barn och ungdom.

 

 

 

Men nu har kommunen tänkt ytterligare ett steg och är nu i full färd med att bygga upp en applikation – s.k. app – som brukarna kommer att ha lättare att använda eftersom den laddas ner direkt i mobiltelefonen mm. På torsdagen var därför Kent Andreasson och Josefine Wahlström på Jens Billeskolan för att prata med eleverna i Åk 4-9 om just innehåll i appen.

Inledningsvis presenterade Kent och Josefine tanken med hur en app ska kunna underlätta kommunikationen mellan dem och kommunens unga. Det Internetbaserade inlärningssystemet Fronter kanske inte alla är inne på varje dag och att administrera en Facebook-sida , som tänkt från början, skulle ta för mycket tid och uppmärksamhet.

Därför har man istället tittat på hur man gjort i Höganäs och Landskrona, där man använder en app för att kommunicera ut barn- och ungdomsverksamheten. Fördelen med en app är att det är många som använder sig av sådana redan idag.

 

Referensgrupp efterlyses
På torsdagens möte fick eleverna sätta sig i ”bikupor” och prata med grannen om vad man vill ska finnas i en app om man bor i Bjuvs kommun. Eleverna var kreativa och hade förslag som att länka till vad som händer på biblioteket under höstlovet, vilka arrangemang det finns för barn och ungdomar i tex föreningar och så kan ju förstås även matsedeln finnas med. Peter Jacobsson som, lärare på skolan, kom med idén att lägga in schemat.

Redan till våren ska appen testas och Andreasson och Wahlström efterlyste frivilliga som vill ingå i en referensgrupp man vill samarbeta med innan den släpps.

Skejtparken på gång
Nästa sak som presenteras denna dag i Jens Billeskolan är satsningen på skejtparken på Mejeritorget, som nu börjar ta form. I november ska den vara klar, om väder och vind tillåter.

- Det är en byggarbetsplats och ingen får vara där innan staketet rivs, där finns saker man kan skada sig på, förklarade Kent för eleverna. Han sa också att det är viktigt att betongen får härda innan skateparken tas i bruk.

- Vi har en begränsad budget för barn och ungdomsverksamheten i kommunen och skulle banan gå sönder, så tas pengarna från den budgeten. Vilket kan bli negativt för andra verksamheter.

Invigning i mars

- Den officiella invigningen blir i mars och idéer och förslag tas gärna emot, berättar Kent för eleverna. Ett sus och allmänt jubel bröt ut när skejtparken presenterades för de yngre eleverna, men ett stort intresse märktes också allmänt.

Det kommer att finnas möjligheter att koppla upp sig på ett trådlöst internet för att man tex ska kunna få hjälp om man skadat sig, låna en skateboard eller hjälm etc. Och ska det förstås finnas toaletter där.

Förslagen på andra skolor
I veckan har Kent Andreasson och Josefin också varit på Ekebyskolan och på Brogårdaskolan och där har ntresset också varit stort för appen.

- Många har insett vilka möjligheter en sådan innebär för dem, säger Kent. På de andra

skolorna har förslag som att koppla platser till Googlemap kommit fram. Så att man lätt hittar föreningar mm och kan se deras verksamheter. Man kan också länka till kontaktpersoner och deras hemsidor och då ska det inte bara vara idrottsföreningar, utan alla som har någon form av verksamhet för barn och unga ska finnas med.

Andra förslag har varit att lägga in busstider inom kommunen och länka till reseplaneraren om man vill åka utanför kommunen.

- Tanken är att oavsett om man är mellan 10-18 år, yngre, förälder eller äldre, så ska man kunna hitta all information man behöver här, säger Kent.

Lanseras januari 2015
Planen är att det ska finnas en förhandsgranskning i början av december och då ska ungdomar mellan 10-18år, samt presidiet i Ungdomsfullmäktige, testköra appen. Tanken är sedan att den ska lanseras för allmänheten i mitten av januari 2015.

För dem som inte har mobiltelefoner så kommer man att göra ett stort inköp av både läsplattor och smartphones till fritidsgårdarna och även skolor.

- Tillgängligheten måste finnas, så att alla kan få informationen, berättar Kent.

Därtill kommer informationen också att ligga på kommunens hemsida som i sin tur förstås också själva finns med i appen.

Att besöka skolorna tycker Kent ät ett jättebra sätt att få ut information till barn och unga, och besöken har också visat sig vara uppskattade.

- Vi vill synligöra vad vi arbetar med och vad vi vill göra, säger både Kent och Josefine.

Demokratiturné
Inför valet av ungdomsfullmäktige är planerna i vår att anordna en demokratiturné med Kent och Josefine.

- Tanken är att få dem som verkligen brinner för att påverka och engagera sig att ta det steget utan att det känns som en belastning utan som en möjlighet. Att tex kunna påverka studierna. Breddar man sina kunskaper blir fler saker möjliga.

- Det kommer jag att jobba mycket för.  Jag tror mycket på direktdemokrati, avslutar Kent Andreasson.

Text och foto: Mikael Nerberg

Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: redaktionen@bjuvsweek.se

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Väder

 

booked.net

Om oss

Bjuvsweek
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se och bjuvsweek.se  är del av det Pressetiska systemet.


E-post marianne@bjuvsweek.se

Annonsera på bjuvsweek.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.