SÄKERHET Kvällens kurs i barnolycksfall samlar 12 småbarnsföräldrar. Övningarna med varandra och dockor lockar ofta till skratt men bakom finns allvaret. – Händer något minns man förhoppningsvis det här, säger deltagarna.
Att ett barn ska råka ut för en svår olycka är något man helst inte vill tänka på. Men olyckor händer och är en av de vanligaste enskilda dödsorsakerna för barn över ett år.
Våra barn lever i en värld som är anpassad för vuxna och det innebär risker. Riskerna ändras i takt med att barnet växer och utvecklas. En treåring drabbas av helt andra olyckor än en sjuåring.
Detta är något Röda Korset tagit fasta på i sin utbildning Första hjälpen-Barnolycksfall och det är en sådan kurs vi besöker denna kväll.
Kunskap i första hjälpen ger en beredskap att handla och hjälpa människor som råkat ut för en olycka och det minskar risken att man står handfallen och ser på utan att kunna ingripa. Ju fler som kan ge Första hjälpen desto fler människoliv kan räddas.
Vi träffas på Familjecentralen i fd Apotekets lokaler i centrala Bjuv. Ikväll är det fortsättningen på kursen om Första hjälpen och barnolycksfall som leds av rödakorsutbildaren Bodil Andersson. Också distriktssköterskan Christina Wall, som även på dagtid finns både på Mejerigatan och Söderåsens Vårdcentral, är med.
Skrovmål först
Småbarnsföräldrarna strömmar till i en jämn takt. De flesta kommer utan barn men några mammor har sina småknattar med sig och ett litet barn får sig ett skrovmål från bröstet innan kursen drar igång.
En teoretisk genomgång inleder. Bodil Andersson ber föräldrarna repetera det man lärt förra gången. Det handlar om hur man kan förebygga barnolycksfall.
- Gå inte ut i gatan med vagnen före dig själv, säger en av deltagarna. Dra den hellre bakom dig eller vid sidan. Annars får ju barnet ta smällen om det kommer ett fordon som inte stannar.
Inte smart alls
Mammor med en latte i ena handen och barnvagnen i den andra diskuteras. De kan så klart inte ha full kontroll på vad som händer runtomkring dem. En del går också med hörlurar på och det verkar ju inte smartare.
Charlotte Nilsson berättar att hon nyligen var med om att en bil stannade tvärt när hon kom med sin vagn:
- En bilförare som fick syn på mig och vagnen tvärbromsade. Mig hände det ingenting men en moped som kom bakom bilen fick sladd. Killen på moppen var helt oförberedd på stoppet och det kunde gått riktigt illa med var och en av oss.
El är farligt
En förälder varnar för kontakter och diverse elsladdar, som ju är synnerligen intressanta för krypande små barn. Bodil Andersson rekommenderar s.k. ”petskydd”..
- Sätt jordfelsbrytare på helheten hemma, fortsätter hon. Uppträder någon störning i eltillförseln så bryts strömmen då mycket snabbt.
- Ström är över huvud taget väldigt farligt. Inte minst eftersom den kan ge cirkulationssvikt och både utvärtes och invärtes brännskador.
Liknar karameller
Små leksaker kan också ställa till stora besvär. Pärlor, kulor, legobitar osv. ser ju ut som karameller och är saker som småbarn definitivt gillar att stoppa i munnen. Själv hann jag en gång, när en av mina söner var en baby, i absolut sista minuten få ut en pingisboll ur hans mun. Han var mycket nära att kvävas.
- Barnet kan förstås inte själv avgöra vad som är lämpligt eller inte. Det är istället vi föräldrar som måste ta ansvar för att saker som kan vara farliga inte ligger där barnet kan få tag på dem, säger en mamma.
Vuxenkoll
- Samtidigt måste ju de äldre barnen också få leka med sina saker så man kan ju inte bara stoppa undan allt, fyller en annan i. Jag som vuxen får hålla kolla och se att rätt sak hamnar på rätt plats.
Malgorzata Gliwinska tycker att vi ska se upp med olika flytande medel – diskmedel och kemikalier till exempel.
- Vid ett tillfälle när en rörläggare skulle laga rören i vasken hemma hos oss så ställde jag ut alla flaskor på golvet. Och min son Lukas var inte sen att ”inspektera” dem.
- Jag gick ut från köket en kort stund men kom lyckligtvis tillbaka innan han fått upp någon av korkarna, säger Malgorzata. Han försökte men hann inte.
Bär och frukt
- Tänk också på bär, frukt och svamp i trädgården och i parkerna, säger någon annan. Barn vet inte att inte allt är ätbart och kan inte skilja på det ena och det andra.
- Blommor kan också vara giftiga, säger Shirin Sorlu. Vita kallor till exempel. Och julstjärnor. De kan ju se goda ut för ett barn.
Bodil Andersson har också ett exempel:
- På ett grillparty hade en pappa hällt tändvätska i en Coca Colaflaska eftersom han tyckte det var lättare att hantera den än hela den dunk vätskan egentligen fanns i.
- Vad signalerar en sådan flaska, tycker ni? Sådant kan lura både barn och vuxna.
Ring giftcentralen
Det man ska göra om ett barn eller någon annan får i sig kemikalier etc, är att ge personen mjölk och samtidigt ringa giftcentralen.
Lättöppnade fönster är ett annat kapitel värt att diskutera. Se upp så att ditt barn inte hänger eller klättrar i fönstren. Det händer ganska ofta att barn ramlar ut på det sättet.
Ner på golvet
Nu blir det praktiska övningar av det man lärt. På små mattor och underlag på golvet delar föräldrarna upp sig i mindre grupper. Den som spelar sjuk ska läggas i huvudstupa sidoläge. Till takten av glada tillrop och skratt vänder och vrider kursdeltagarna på varandra. Övningarna går vidare och kvinnor och män tar grepp om varandra på alla möjliga, och omöjliga, sätt.
Specialgreppet ”Heinlich manöver” ska testas. Det kan vara avgörande när någon satt något i halsen. Bakifrån kopplar man med båda armarna ett grepp runt personen och sedan gäller det att kunna trycka till över den drabbades bröst på ett sätt så att det som fastnat i halsen på vederbörande, lossnar och ”hoppar upp”.
Ringde 112
- Jag ingrep en gång när en liten tjej satte i halsen, berättar Cecilia Persson, som är på kursen med sonen Malte. Jag ringde 112 och de instruerade mig om vad jag skulle göra samtidigt som de skickade en ambulans. Jag fick upp det som fastnat i flickans hals.
Malgorzata Gliwinska är undersköterska på äldreboendet Ekhaga i Billesholm. Hon visste vad hon skulle göra när hennes minste satte äpple i halsen.
- Jag tryckte fyra gånger, vände, tryckte, vände. Och så kom både mjölken han druckit och äpplebitar.
När övningarna på golvet är över sätter vi oss vid borden igen och fikar.
Nära och lagom lång
Varför går ni den här kursen? frågar jag deltagarna.
- Vi går den för att vi har barn och för att vi vill kunna ingripa om något händer dem, säger alla nästan i kör.
- Olyckor händer så lätt och det är bra att ha övat litet. Så att man inte står där hjälplös, om något inträffar.
Deltagarna bor alla i kommunen och tycker det är bra att passa på att gå en kurs som hålls nära hemmet. Och att kursen är på två tillfällen, tycker de är lagom. Då är man inte uppbunden för så lång tid.
Ger säkerhet
- Det ger lite ”skinn på näsan”, säger en kvinna. En säkerhet som jag vill ska sitta i ryggraden. Och händer det något kommer man förhoppningsvis ihåg vad det är man ska .
De mammor som har sina bebisar med sig lyssnar ibland från sidan medan de ammar och det blir en del rapande och småkräkande här och där. Inget en van småbarnsförälder tar notis om utan det hör till vardagsbilden.
Men att gå kurs några kvällar är välkommet för en del:
- Det är skönt att vara barnledig ett tag, säger gänget runt fikabordet. Även om våra barn förstås är de finaste som finns.
Text och foto: Marianne Rönnberg Galmor