SKOLAN Startskottet har gått för kommunens stora framtidssatsning i skolan – digitalisering. Med start denna vecka lär alla pedagoger och skolbarn sig att använda ny teknik och nya kommunikationskanaler. För att ge alla Bjuvsbarn chansen att lyckas i skolan, och livet.

När det gäller digitalisering så ligger Bjuvs kommun i botten, jämfört med landet i övrigt. Just nu har man tex stora bekymmer med nätverken in till förskolor och skolor och arbetar på att fixa detta. Målet är att Bjuvs ska bli ungefär som Helsingborgs stadsnät, dvs kraftfullt och öppet för alla elever.

Bildtext: Sabine Louvet, en av de uppskattade föreläsarna på kursen.

Lärarna först ut
Sedan ett par år har ett trendbrott inträffat när det gäller skolresultat och elevers medelbetyg och nu äskar Barn- och Utbildningsförvaltningen, i den budget som i dagarna ska fastställas, pengar för att ytterligare förbättra elevernas förutsättningar till goda studieresultat genom att kunna arbetamed och via digitala kanaler. Ett arbete som börjar med att alla pedagoger behärskar ny teknik.

Startskottet
I väntan på ett ja till budgeten drog den här veckan därför samtliga pedagogers ”resa mot framtiden” igång. I form av en tvådagarsutbildning på följande tema: "Omdefinierat lärande, digitala verktyg och pedagogiska paradigmskiften".

Frågeställningarna vara bl.a: Världen förändras - Vad innebär det för lärandet och rollen som lärare? Hur kan vi skapa ännu bättre förutsättningar i Bjuvs kommun för mening och sammanhang för våra elever, för högre måluppfyllelse och lärande?

Målet är att som pedagog kunna hänga med i de annorlunda förutsättningar som dagens barn har jämfört med gårdagens. Att som lärare kunna undervisa i globaliseringens kölvatten och samtidigt kunna engagera eleverna i detta lärande.

Jubel på Twitter
Externa föreläsare blandades med lärande samtal och workshops där deltagarna fick prova på olika digitala lärandeverktyg.

Att döma av den ström av glada tillrop och positiva omdömen som efter några timmar dök upp på Twitter - under hashtaggen #bjuvgoesdigi - så var det en lyckad start. Dagen före kursen var bara ett par pedagoger Twitteranvändare men efter några timmars utbildning förändrades den bilden när den ena efter den andra öppnade ett konto och kastade sig in i debatten.

Succé med keps
- Tack för två dagar i världsklass. Här är vi förändringsbenägna! kan kommentarerna sammanfattas.

Det enda gruset i maskineriet tycks, av inläggen att döma, ha varit en kursledares keps. Men vad sjutton! Är det nya tider så är det. Eller?

Negativt är positivt
Det faktum att Bjuvs kommun ligger så långt bak när det gäller digitalisering är faktiskt inte bara negativt. Carina Leffler förklarar varför:

- Vi samverkar i tre år med Ifous, ett forsknings- och utvecklingsprogram om digitalisering i skolan som startade under våren 2014 och inriktas mot att utveckla lärandet med hjälp av digitala verktyg, berättar Carina Leffler.

- Bjuv är en av åtta kommuner som medverkar i programmet och det innebär bla att vi följs och kartläggs av sk följeforskare. Forskare som är särskilt intresserade av Bjuv eftersom kommunen är vad de kallar ”icke-digitaliserad”.

Slipper barnsjukdomar
- Vilket alltså visar sig inte enbart vara negativt. För i och med att vi kommer in i ett så sent skede när det gäller digitalisering så slipper vi alla de ”barnsjukdomar” som de som var först varit tvungna att hantera. Vi kan istället bara gå ”rakt på” och börja arbeta med tekniken direkt, säger Carina Leffler.

Fortsättningen
En mycket nöjd Carina Leffler konstaterar:

- Får vi igenom våra budgetkrav så är det bara att köra, säger Carina Leffler, chef för Barn och Utbildningsförvaltningen i Bjuvs kommun.

- Hårdvara och mjukvara ska då införskaffas och uppgraderas. I form av tekniska plattformar, datorer, Ipads, läsplattor osv.

Hela satsningen har barnens framtid i fokus. Det kräver självklart att lärare, för att kunna förmedla kunskap till barnen, själv måste behärska tekniken. Som kostar pengar.

- Ja, om de kan så har vi ju ingen anledning att köpa in dyr teknik, konstaterar Carina Leffler. Då blir det bara väldigt dyra ”skrivmaskiner” av det hela.

- Men nu har kursen satt igång positiva strömningar bland dem som arbetar med våra barn och det finns redan ett arbetslag på varje skolenhet i kommunen. Arbetslagens uppgift är bla att fungera som ”lokomotiv” för det fortsatta lärandet.

När så det nya nätet är färdigbyggt kopplas alla skolor på och då kan ingen längre prata om att Bjuv ligger i botten när det gäller digitalisering.

Fotnot: Följande kommuner medverkar i Ifous-programmet: Angered (Göteborg), Bjuv, Helsingborg, Huddinge, Olofström, Skellefteå, Vellinge, Östersund.

Carina Leffler från Bjuv sitter med i styrgruppen för projektet. Lär mer om Ifous digitaliseringsprogram i Bjuv här.

Här kan du också se den inspirationsfilm med Fredrik Svensson som visades för pedagogerna före tvådagarskursen.

Text och foto: Marianne Rönnberg Galmor    Kursfoto: Josefine Wahlström

Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: redaktionen@bjuvsweek.se

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Väder

 

booked.net

Om oss

Bjuvsweek
Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsweek.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.


E-post marianne@bjuvsweek.se

Annonsera på bjuvsweek.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.