Utomlands har växthusodling blivit mycket populärt. Nu är modellen också på väg till Bjuv. Av allt att döma med start i Selleberga. På maximalt cirka 60 hektar mark som ägs av Findus.
Uppdaterad. POLITIK Byggnadsnämnden har beslutat att grannar till Findus-marken, där man vill uppföra 10 meter höga växthus på en yta på ca 380 000 kvm, ska få säga vad de tycker om saken. Villaägarna på Sellebergavägen fasar. Ett ja innebär att de får en storindustri framför köksfönstret.
Findus har länge lekt med planen på att skapa ett Food Valley i Bjuv, en industri som de hoppas på olika sätt ska blåsa liv i koncernens ekonomi.
Bjuvs kommun välkomnar idén. I politikernas ögon kan projektet kanske ge kommunen nya jobb och i förlängningen därmed också nya skatteintäkter.
När Henrik Nyberg, Business Development & Nordic IT Director (Företagsutveckling och Nordisk IT-direktör) på Findus, först lanserade idén för kommunen talade han om att steg 1 i planen skulle bli att bygga växthus på fältet mellan Billesholmsvägen och Norra Vramsvägen. Ett fält i kortändarna begränsat av den gamla idrottsplatsen Sellevi och Findus reningsverk. Här skulle bygget inte störa eftersom det inte finns några direkt närboende.
Men när det så visat sig att det på detta fält finns ett par gasledningar, samt i enda ändan en del gruvgångar, har blicken istället riktats mot fältet i korsningen Norra Vramsvägen- Sellebergavägen. Där det finns ett antal villor som, om växthus placeras här, kommer att få en gigantisk glasmur som närmsta granne. Tio meter höga byggnader blickar man inte över från markplan. De kommer snarare att sticka upp över befintlig bebyggelse och synas från många håll i Bjuv.
Ofattbar volym
Tio meter höga växthus ska över huvud taget inte förväxlas med de små söta växthus som numera är så populära att bygga i den privata trädgården. Tio meter höga växthus ser ut som maskinhallar. I det här fallet med en volym på 3.800.000 kubikmeter. Låt vara att de ska byggas i glas.
Växthusen ska dessutom vara upplysta nattetid. Och även om Findus talar sig varmt för att Nordens mest ekologiska och moderna växthus inte ska släppa ut ljus, eftersom fönstren invändigt har en sorts mörka gardiner, så kommer det ljus som lyser igenom – multiplicerat med 38 hektar – att bli väldigt ljust och därmed störande för omgivningen.
Samråd nästa
Enligt planarkitekt Mattias Samuelsson i Bjuvs kommun kommer det efter att Byggnadsnämnden klubbat hans planbeskrivning till Findus fördel, att hållas ett samråd med de berörda fastighetsägarna. Ett rykte som föregått dagens möte säger att nämnden förväntas besluta om ett sk enkelt förfarande. Men enligt Mattias Samuelsson stämmer inte detta utan samrådet ska istället vara sk normalt.
Boendes reaktion
De boende intill fältet Norra Vramsvägen-Sellebergavägen är rejält skakade av de nya planerna och har bildat en samarbetsgrupp. Ingen av dem bor här av en slump, säger de. En del har bott i området hela livet och de flesta vårdar dessutom ett kulturarv, som ”Findus-husen” faktiskt utgör för Bjuv, även om kommunen aldrig själv kommit på tanken att ”K-märka” dem.
Andra har nyligen satsat sitt allt på att bo i denna idylliska del av samhället. Säkra på att Översiktsplanen säger att fältet på andra sidan gatan eventuellt i framtiden ska användas som ”bostads- eller rekreationsområde”. Inte ett ord har enligt deras uppfattning tidigare sagts om att det på fälten för försöksodling i framtiden ska uppföras en industri som kan bli lika stor som ”gamla” Findus. Dessutom, påpekar de, så har deras egna förslag till byggnation nagelfarits i kommunhuset, inte minst när det gäller storlek. Och inte minst mot detta så förstår de inte hur kommunen kan godta det "monsterbygge" som nu planeras.
Ser inga problem
Planarkitekt Mattias Samuelsson visar på en karta på tjänsterummet var växthusen kan komma att placeras. I kanten längs båda de aktuella fälten har han gjort en "prickmarkering" som betyder att här får det inte byggas. Längs Sellebergavägen går den 50 meter in från vägrenen räknat.
- Folk klagar alltid när nybyggen kommer på tal, säger Mattias Samuelsson. Men det är naturligt att ett företag som Findus utvecklas och jag tycker inte det här är något farligt. Dessutom har jag föreslagit att man planterar träd längs växthusen, mot gatan.
Konkreta frågor
Karl-Arne Iderot, en av de boende i området, har formulerat en skrivelse till Byggnadsnämnden inför dagens möte. Där står det bland annat beträffande planbeskrivningen:
- Ett allvarligt fel finns i planbeskrivningen på sidan 3 i översta stycket. Här står; "I Bjuvs översiktsplan, ÖP 2006, antagen 2009-05-28 § 45 är den södra delen av planområdet markerad som planlagd mark och den norra som ”planlagd mark och utredningsområde för bostäder och småindustri".
- Jag har också tagit del av den ovan åberopade översiktsplanen och finner på sidan 24; " Selleberga 17:1. Områdets framtida användning bör utredas med hänsyn till möjligheter att förlägga bostäder och rekreationsområden inom området, Delar av fastigheten ligger inom strandskyddsområde, enligt 7 kap 13§ MB (Miljöbalken)".
Innebörden, enligt Karl-Arne Iderot är således ”att Selleberga 17:1 är tänkt att användas för rekreation och kanske bebyggas med bostäder. Inte med småindustri. Och den är absolut inte avsedd för att bebyggas med 10 meter höga växthus!”
- Jag uppmanar därför nämnden att återremittera samrådshandlingen till tjänstemännen så att de kan undersöka konsekvenserna av den felaktiga skrivningen, sammanfattar Iderot.
Offentlighetsprincipen
En ansökan för växthusodling på fältet Billesholmsvägen – Norra Vramsvägen har inkommit från Findus till Bjuvs kommun. Däremot finns det ingen motsvarande ansökan vad gäller marken Norra Vramsvägen-Sellebergavägen. Det tycker Karl-Arne Iderot, som efterfrågat samtliga handlingar i ärendet, är anmärkningsvärt och han undrar därför:
- Finns det någon diarieförd handling som ligger till grund för planbeskrivningens norra del? Om svaret är ja. Varför har jag inte fått ta del av den?
- Om svaret är nej. Är det då förenligt med kommunens regler att upprätta ett planförslag på grundval av muntlig kommunikation mellan Findus och kommunens tjänstemän på så sätt att offentlighetsprincipen kringgås?
- Om det råder osäkerhet kring frågan om handläggningen gått rätt till, uppmanar jag också av det skälet nämnden att återremittera planbeskrivningen tills dess också denna fråga är utredd, avslutar Karl-Arne Iderot.
”En ansökan räcker”
Även redaktionen har efterlyst en ansökan för ”det nya” fältet i fråga. Mattias Samuelsson förklarar varför vi inte finner den:
- Det område som har beteckningen 17:1 omfattar båda fälten, samt ytterligare mark bortom Findus Research & Development, och därför behövs det ingen annan ansökan än den Findus från början inkommit med.
Torsdagen den 6 november beslutade Byggnadsnämnden om att ärendet ska ut på sk samrådsdiskussion med grannarna till det eventuella bygget. Beslut i frågan kommer först i januari-februari, enligt ordförande Niklas Svalö.
Samrådsdiskussionen äger rum den 27 november kl 18.00. Plats meddelas senare, lovar planarkitekt Mattias Samuelson.
Här kan du läsa om Bjuvs enastående arkitektur - där Findus-husen ingår.
Marianne Rönnberg Galmor